Bayburt Üniversitesinde Mühendislik Fakültesinin organizesiyle ’Dış Cephe Kaplama ve Isı Yalıtımı Semineri’ verildi.
Türkiye ve çevre ülkelerde ısı yalıtımının öncüsü İZOCAM firması yetkilisi İlhan Tohumcu tarafından verilen seminere Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Uluç Özbayoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Can, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulmasından ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra İZOCAM firması yetkilisi İlhan Tohumcu seminerinde yalıtım gerçeği, Türkiye’deki enerji durumu, mantolama sistemleri, Türkiye’deki enerji tüketiminin dağılımı, Avrupa’da yalıtımın gelişimi, ısı kayıpları, yüzeyde yoğuşma, kesit içinde yoğuşma, mantolama yalıtım malzemeleri, mantolama ve yangın güvenliği, hatalı uygulamalar gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.
Tohumcu, "Ülkemizde enerjinin yüzde 34’lük kısmı binalarda kullanılıyor. Onun da yüzde 25’lik kısmı tasarruf edebileceğimiz bir durumda. Yaklaşık 9 milyona yakın binamız, 20 milyon civarında bir konut stokumuz var. Çiftçimiz, mühendisimiz, emekçimiz herkes üretiyor. Ürettiğimizden elde ettiğimiz geliri maalesef dışarıya gönderiyoruz. Çünkü çok iyi bir ihtimalle bina stokumuzun yüzde 10’u TS-825 ısı yalıtım kurallarına göre yalıtılmış durumda. Daha yüzde 10’dayız. Bu nedenle yalıtımın önümüzdeki 25-30 yılı var. Mevcut üretim kapasitesinde olan firmaların hepsi düşünüldüğünde tam zamanlı çalışsa dahi mevcut binalarımızın renovasyonu için bir 25-30 yıla daha geçmesi gerekiyor. Çok önemli bir sektör. Ülkemiz açısından önemli; çünkü kazandığınızı, ürettiğinizi dışarı veriyorsunuz "dedi.
Isı yalıtımının enerji tüketimini azalttığını anımsatan Tohumcu, " Isı yalıtımı çevrenin korunmasına katkı sağlar, ısıl konfor sağlar, sağlıklı yaşam sunar. İlk yalıtım ve işletme maliyetlerini azaltır. Isı yalıtımında başlangıç profilinin doğru yerleştirilmesi, ısı yalıtım sistemlerindeki yapıştırıcıların yüksek yapıştırma mukavemetinde olması, temel genleşmelerden dolayı elastikiyetinin olması, dolgu yapmaya yardımcı tanecikli yapının olması gerekiyor. Mantolamanın ise rüzgârlı ve sıcak havalarda uygulanmaması, don tehlikesi olan durumlarda uygulama yapılmaması, ürünlere yabancı madde karıştırılmaması, yağmur mevsiminde uygulamaya dikkat edilmesi, yüzey tespitinin yapılması, yüzey temizliği sağlamlığının, emiciliğinin ve düzgünlüğünün kontrol edilmesi gerekiyor. "diye konuştu.
Seminer sonunda İlhan Tohumcu’ya Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Uluç Özbayoğlu tarafından Bayburt Üniversitesi logolu çini tabak, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Can tarafından teşekkür belgesi, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Tekin tarafından da plaket takdim edildi.
Seminer soru-cevap kısmından sonra sona erdi.