Samsun’da yaşayan 80 yaşındaki Fatma Kara, 14 yıldır yatalak olan eşine bakabilmek için evden dışarıya adımını atamıyor.

14 yıl öncesine kadar balıkçılık yapan 74 yaşındaki Aydın Kara, geçirdiği hastalık sonrasında beyin damarlarında tıkanıklık meydana geldi ve sağ tarafı felç oldu. 14 yıldır yatağa bağımlı olarak yaşayan Aydın Kara’nın 60 yıl önce evlendiği eşi Fatma Kara, büyük bir fedakarlık örneği göstererek, 14 yıldır evden dışarı çıkmadan yatalak eşine bakıyor. Eşinin yemeğini veren 80 yaşındaki Fatma Kara, eşinin altını da bakıcısıyla birlikte temizliyor.

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Halk Sağlığı İl Müdürlüğünün paydaş olduğu "Evdeki Hayatlar Projesi" kapsamında, 2011 yılından beri evde bakım hizmeti alan evli ve 5 çocuk babası Aydın Kara ziyaret edildi.

14 yıldır komşuya bile gitmeden eşine baktığını söyleyen Fatma Kara, “Eşim sağlıklı bir insandı. Aniden felç geçirdi ve yatalak oldu. 14 senedir yatağa bağımlı. Arada kriz vuruyor. Krizi geldiğinde ilaçlarını veriyoruz, daha sonra da ambulansı arıyoruz. Eşim konuştuğumuzu anlıyor ama kendisi konuşamıyor. Ben devamlı evde bulunuyorum. 14 senedir evin kapısından çıkıp da 1 komşuma bile çıkmadım. Komşular gelirse geliyor. Hep evin içinde zaman geçiriyorum. Eşimin yemeğini veriyorum, altını değiştiriyorum. Bunları tek yapamadığım için bakıcıyla birlikte yapıyorum. 2011 yılından beri de evde bakım hizmeti alıyoruz. Allah devletimizden razı olsun” dedi.

“İnsan ölür insanlık ölmez”

Evdeki Hayatlar Projesi hakkında bilgi veren BİK Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, “İnsan ölür ama insanlık ölmez. Biz insanlığın yaşaması için mücadele ediyoruz. Devletimiz ailelerin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Onların sadece sevgi ve selama ihtiyacı var. Biz de bunun için buradayız. İnsanlığı yaşatmamız lazım. İnsanlığı yaşatabilirsek, toplumsal farkındalığı oluşturabilirsek çok daha farklı noktalara ülkemizi taşıyacağımıza inanıyorum. İnşallah sonucu çok çok daha iyi noktalara taşırız” diye konuştu.

Tedavilerde aileyi takip eden Doktor Ecem Yetim ise evde sağlık hizmeti verdikleri her ailenin yanında olduklarını söyledi.