Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın salça ve sofralık zeytinde tuz oranlarının azaltılması ile meyve sularına ilave şeker katılamayacağına ilişkin düzenlemeleri yeni yılda uygulamaya giriyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak amacıyla yaptığı çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bakanlığın yaptığı çalışmalar sonucunda 14 Haziran 2014 tarihli Salça ve Püre Tebliği, 6 Temmuz 2014 tarihli Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği ve 23 Ağustos 2014 tarihli Sofralık Zeytin Tebliği kapsamında yapılan yasal düzenlemeler, 1 Ocak 2015 tarihinde uygulamaya girecek. Yılbaşında hayata geçecek olan yeni düzenlemeye göre salçada tuz miktarı yüzde 60 oranında azaltılarak, ağırlıkça kuru maddede maksimum yüzde 5, sofralık zeytinde tuz miktarı yüzde 50 oranında azaltılarak, ağırlıkça maksimum yüzde 8 olacak. Meyve sularına ise ilave şeker katılamayacak. 1 Ocak 2015 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler ise tebliğlerde belirtilen süreye kadar piyasada bulunabilecek.
Bakanlık, daha önce de ekmekte tuzun azaltılarak kepek miktarının artırılması, kırmızı ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretilmesinin yasaklanması, temel gıda maddeleri olan ekmek ile sucuk ve pastırma gibi bazı geleneksel ürünlerde katkı maddelerinin kullanılmasının yasaklanması gibi reform niteliğindeki yasal düzenlemeleri hayata geçirmişti.