Ergün AYAZ- Orhan UZUN/DİLOVASI (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Dilovası İlçesi merkezinde kalan tek yeşil alan olan, bazı firmaların buradakı ağaçlerı kesip petrol ve kimyasal tank çiftliği kurma girişimi ise mahkeme kararıyla durdurulan Adatepe'de çevrecilerin başlattığı 'yeşil nöbeti' sona erdi. Bölgede inceleme yapan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, mahkeme kararına kadar alanın büyük ölçüde tahrip edildiğini belirtirken, ayrıca burasının 2011 yılında  dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mesire alanı olarak açılışının yapıldığını söyledi. 
Konut alanları ile içiçe giren sanayi kuruluşlarından kaynaklanan hava ve çevre kirliliğinin yanı sıra kanser vakalarıyla da adı sık gündeme gelen Dilovası İlçesi 'nde, TEM ve D-100 yolundan geçilirken de görülen yeşil alan olarak bir tek Adatepe kaldı. Belediyenin  yaptırttığı bir tesis, çocuk bahçesi ve mesire alanı bulunan Adatepe'de bazı firmalar, burasının tapulu arazileri olduğunu savunarak ağaçları kesip kimyasal ve akaryakın tankları yerleştirmeye başlamış, ancak ilçe sekinleri buna karşı çıkarak çalışmaları engellemişti. İlçe sakinleri tarafından açılan dava sonucu da Kocaeli 1. İdare Mahkemesi  firmaların buradaki çalışmalarıyla ilgili 9 Ekim Cuma günü yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 
Bugün Adatepe'ye giden ve burasının ilçe merkezindeki tek yeşil alan olduğunu hatırlatan  CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, mahkeme kararı çıkana kadar firmaların burasını ciddi şekilde tahrip ettiklerini söyledi. 342 dönümlük Adatepe'nin aynı zamanda 3. derece sit alanı olduğunu, 2011 yılında o dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toplu açılış töreni ile mesire alanı olarak açılışının yapıldığını belirtti.  Akar, şöyle devam etti:
"Bu alanın geçmişine baktığımızda 1985 yılında Alemder Kimya ulaşım ve park yapımı için izin almış. 1987 yılında da Altıntel firması o evrak üzerinde birlikte alınmış şeklinde işlem gerçekleştirilmiş. Biz bu işlemin hukuksu ve illegal olduğunu düşünüyoruz. Daha sonra buraya tank yapımı için Solventaş ve Altıntel gelmiş ve Solventaş sayısı 11'e çıkan tank yapmış. 6 sene süren mahkeme kararında yürütmeyi durdurma kararını temyize götürmelerine rağmen hepsi bozuldu. Şimdi orada bir çivi bile çakmamaları gerekiyor. Ancak aşağıda  hala inşaata devam ediyorlar."
EYLEMLERİNİ SONA ERDİRDİRDİLER
Dilovası Yeşil Alanı Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci, yürütmeyi durdurma kararının tebliğinden sonra buradaki eylemlerini ve yeşili koruma nöbetini sona erdirdiklerini açıkladı. Cebeci,  "Eylemimizi şimdilik sonlandırdık. Ancak iş makinaları buraya yeniden girerse dahe etkili eylem yapacağız. Dilovası sakinleri olarak Adaptepe'de yeşilin yok edilmesine şiddetle karşı çıkacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI