10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Zonguldak’ta bir yürüyüş düzenlendi.
İlk olarak Madenci Anıtı’nda toplanan engelli öğrenciler ve vatandaşlar Gazipaşa Caddesi üzerinden Valilik Konağı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Valilik önünde düzenlenen törende Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden törende, İstiklal Marşı aynı zamanda işaret diliyle de okundu.
Çok sayıda engelli öğrencinin ve vatandaşların katılım gösterdiği etkinlikte konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin yaptığı açıklamada, “Ülkemizde her yıl 10 Mayıs’tan itibaren Engelliler Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl Engelliler Haftası Milletvekili Genel Seçimlerinin öncesine denk gelmiştir. TBMM’de temsil edilmek için yarışan siyasi partiler ve milletvekili adayları yayınladıkları belgelerle, bildirgelerle tüm vatandaşlara vaatlerde bulunmaktadır. Siyasi partilerin seçim bildirgelerinde engelliler artık sözü edilen bir toplum kesimi olmayı başarmışlardır. Bir anlamda siyaset, bizim farkımıza varmıştır. Çok geç de olsa bir başlangıç olması bu bakımdan bizim için sevindiricidir” ifadelerini kullandı.
Engellilerin sorunlarından da bahseden Şirin, “Kamu hizmetlerinin verildiği binaların yüzde kaçı engellilerin erişimine uygun? Buna hangi engelli evet diyebilir? Kaç seçim oldu, hala engelliler kucaklanarak sandık başına taşınıyor. Hala oyunu bir başkasının yardımıyla kullanmaya mecbur bırakılıyor. Engelliler çalışmak istiyor, iş imkanı sağlanmıyor, daha da kötüsü en başta devlet engellilere yasa ile ayrılmış binlerce kadroyu boş tutuyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamı sürekli daraltıldı. İnsanlar ek sağlık sigortası yaptırmaya mecbur edildi.
Çalışma hakkını, sağlık hakkını, erişim ve ulaşım hakkını özetle insanca yaşam hakkımızı kullanamaz durumdayız” dedi.