Koronavirüs nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nedir sorularının cevap bulduğu bir video hazırlayan Sağlık Bakanlığı sosyal medyadan konu ilgili paylaşımda bulundu. Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan hızla yayılması nedeniyle herkesi tedirgin eden koronavirüs ile ilgili Sağlık Bakanlığı bir video hazırladı. Videoda koronavirüsün belirtilerinden korunma durumuna kadar neler yapılacağına dair bütün bilgilere yer verildi.

Yeni koronavirüs nedir?

Yeni koronavirüs solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür.

Yeni koronavirüs nasıl bulaşır?

Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun veya gözlerine temasıyla , damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.

Yeni koronavirüs belirtileri nelerdir?

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum yolu sıkıntısıdır.

Şiddetli vakalarda zattüre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.

Yeni koronavirüsün kuluçka süresi 2 ila 14 gündür.

Yeni koronavirüsten korunmak için ne yapılmalı?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler, yeni koronavirüs enfeksiyonu içinde geçerlidir.

Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendillerle kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalı.

Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalı.

Kalabalıktan olabildiğince uzak durulmalı.

Kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmamalı.

El hijyenine önem verilmeli. Eller en az 25 saniye sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içeren el antiseptiği kullanılmalıdır.

Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzeri kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

Son 14 gün içinde enfeksiyon görülen ülkelerin birinden geldiyseniz tıbbi maske takıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Eğer öksürüyorsanız, ateşiniz varsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız tıbbi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.