TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AK Parti olarak gençliğe her zaman inandıklarını belirterek, "Geleneğimize bağlıyız, ama geleceğimizi de unutmuyoruz" dedi.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir çay bahçesinde orta okul, lise ve üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Ünüvar, öğrencilerle gençliğin geleceğini konuştu. Öğrencilere tek tek çiçek vererek bayramlarını kutlayan Ünüvar, gençlerin sorularını da yanıtladı.
Ünüvar, Türkiye’nin, 29.7’lik yaş ortalamasıyla çok genç bir ülke olduğunu, bu ortalamanın Almanya’da 43, Avrupa genelinde ise 40’ın üzerinde olduğunu ifade etti.
Genç nüfusun Türkiye için büyük avantaj olduğunu belirten Ünüvar, "Birikimli, donanımlı ve bu ülkeye daha uzun süre hizmet edecek genç nüfusun avantajlarını korumamız lazım. Devlet olarak bize düşen bir görev var. Biz bir yandan nüfusa genç bireyleri katacağız, bir yandan da mevcutların akıl sağlığını, beden sağlığını ve ruh sağlığını koruyacağız. Her türlü zararlı alışkanlıklarla mücadele edeceğiz. Uyuşturucu, genç nüfusu en fazla korumamız gereken hususlardan birisi, hatta en başında geliyor. Çünkü uyuşturucu genç nesli esir eden, genç nesli toplumdan uzaklaştıran, aileden uzaklaştıran, iş hayatı ve mutluluktan uzaklaştıran bir illet. Dolayısıyla gençliği bu illetten korumamız lazım" diye konuştu.
Uyuşturucu konusunun en fazla 14 ila 29 yaş arasındaki gençleri ilgilendirdiğini ifade eden Ünüvar, "Bizim 78 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık yarısının 30 yaşın altında olduğunu düşünürsek, o zaman ciddi bir riskin olduğunu ve bu kitleyi korumamız gerektiğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Öncelikle okul çevrelerini uyuşturucu tacirlerinden korumamız gerekiyor. Sokakta uyuşturucuyla etkin mücadele etmemiz gerekiyor. Bunun için yerel yönetimlere çok önemli görevler düşüyor. Yani belediyeler insanlara onların vaktini uygun bir şekilde geçirebileceği mekanlar oluşturacak. Ne yapacak? Kültür merkezleri yapacak, parklar yapacak, oyun alanları yapacak, yeşil sahalar yapacak ve dolayısıyla o gençlerimiz de uyuşturucu illetiyle karşılaşmayacak. Karşılaştığı zaman da dirençli olacak. ’Ben ayakları üzerinde duran, spor yapan, ailesiyle sosyal ilişkileri güçlü bir bireyim’ diyecek. İşte o açıdan yerel yönetimlere çok önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu.
Başkanlığını üstlendiği Uyuşturucuyla Mücadele Kurulu’nda 8 bakanlığın müsteşar yardımcısının yanı sıra; 4 büyükşehir genel sekreteri, 1 il belediye başkanı, 5 tane de ilçe belediye başkanının görevlendirildiğini ifade eden Ünüvar, bu ilçe belediye başkanlarından birinin de Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan olduğunu belirtti.
Pilot bölge seçilen 5 ilçe arasında yer alan Yüreğir Belediyesi’nin çok önemli bir başarıya imza attığını vurgulayan Ünüvar, şunları söyledi:
"Yüreğir Belediyesi sosyal belediyeciliği çok iyi yapan ve uyuşturucunun risk olduğu ilçelerden birisi. Bizim bölgemiz çok fazla göç alıyor ve genç bir nüfusa sahibiz. Pilot bölge seçilen 5 belediyeden biri olan Yüreğir Belediyesi 50 tane ’akil genci’ aldı, eğitti ve şimdi onlar kendi akranlarına doğru şeyler anlatacaklar. Gençler ailesinden etkileniyor, öğretmenlerinden etkileniyor bir de akranlarından etkileniyor. En fazla akranlarından etkileniyor. Yanındaki arkadaşının kötü alışkanlığı varsa, ondan olumsuz etkileniyor. İyi alışkanlığı varsa, onu doğruya yönelten arkadaşları varsa ondan da olumlu yönde etkileniyor. Bu sebeple Yüreğir Belediye Başkanımız toplum sağlığı açısından çok ama çok önemli bir projeyi hayata geçirdi. Bu 50 akil gencimiz şu anda mükemmel işler yapıyor."
Devletin gençliği uyuşturucu illetinden korumak amacıyla bir takım tedbirler aldığını kaydeden Ünüvar, "Narko timler kurduk ve ciddi olarak çalışıyorlar. Devlet aynı zamanda okulların da uyuşturucu illetiyle karşı karşıya kalmaması adına bir dizi tedbirler; fiziki, sosyal ve psikolojik tedbirler alıyor. Öğretmenlerle ilgili çalışmalar yapılıyor, ailelerle ilgili çalışmalar yapılıyor" dedi.
Yüreğir Belediyesi’nin, "Akil Gençler" projesiyle Türkiye’ye model olduğunu belirten Ünüvar, "Biz bu projeye; geleceği inşa edeceğimiz, geleceği emanet edeceğimiz gençlerimizin daha iyi, daha faydalı ve daha vatansever insanlar olarak yetişmesi için destek oluyoruz. O sebeple sizlerin dalga dalga yaydığı bu güzellikler inşallah bütün Türkiye’yi kapsayacak, bütün Türkiye’de yeni güzelliklere pencere açacak" ifadelerini kullandı.
Hükümet olarak gençliğe her zaman inandıklarının altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:
"Biz ülke olarak, AK Parti olarak gelenekle gelecek arasında çok güçlü bir bağ olduğunu biliyoruz. Yani geleneğimize bağlıyız, ama geleceğimizi unutmuyoruz. Hem gelenek hem gelecek diyoruz. Biz geleneklerimize bağlıyız, ama geleceğe de umutla bağlıyız. O yüzden siz bizim geleceğimizsiniz. lütfen geleceğimizi daha aydınlık yapmak için çok çalışın, çok fazla gayret edin. Beyninizi, bedeninizi, kalbinizi koruyun. Yeni güzelliklere fırsat açın, yeni güzelliklere köprü olun inşallah."
Etkinliğe; Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikan, AK Parti Seyhan İlçe Başkanı Abdurrahman Yeşiltaş da katıldı.