Mide yanmasının başta yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra birçok sağlık probleminin de habercisi olabileceği belirtildi. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Mide yanmanız var ise ve boğazınızda da bunu hissediyorsanız alt özafagus sfinkteri adı verilen kapakta problem olduğu ve mide asidinin yemek borusunu tahriş ettiği kısacası reflü hastası olduğunuz anlamına gelmektedir” dedi.

Bazı beslenme tarzı yanlışlıkları mide problemlerinin tetikleyicisi olduğunu dile getiren Tutar, konuşla ilgili şunları kaydetti;

FAZLA MİKTARDA YEMEK YEMEK

Mide yanmasını ve ekşimesini engellemek için başlangıçta özel besinler düşünülmeden tüketilen yemek miktarına bakılmalıdır. Eğer fazla hacimde besin bir anda mideye ulaşırsa mide yanması artacaktır. Bir besin mide yanmasına iyide gelse kötüde gelse fazla miktarda tüketildiğinde her zaman rahatsızlık verici olacaktır.

NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Az ve sık beslenerek fazla miktarda besin tüketiminden kaçınmış olursunuz. Bu durumda midenize bir anda yük binmez ve sindirim işlemi daha kolay olur. Mide yanmasını engellemenin diğer bir yolu ise tabaklarınızın boyutlarını küçültebilirsiniz. Bu şekilde bir öğünde daha az besin alımı olacaktır.

HIZLI YEMEK YEMEK

Mide yanmasını hissetmek istemiyorsanız hızlı yemek tüketiminden kaçınmalısınız. Hızlı besin tüketildiğinde sindirim işlemi istenildiği gibi olmaz ve bu durum midenizdeki yanmayı tetikler. Ayrıca her ikram edilen besine evet dememeyi öğrenmelisiniz.

NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Günlük hızlı yaşam ve hayatın temposuna yetişmek için yemek genelde ikinci plana atılmıştır. Bu durumda yemeklerin hızlı yenilmesine neden olmaktadır. Yavaş yenilen yemek sindirim sisteminizin daha düzenli ve yorulmadan çalışmasına neden olacaktır. Ayrıca yavaş yemek yemeniz bir öğünde daha az kalori alacağınız anlamına da gelmesi nedeni ile var olan kilo probleminiz içinde iyi bir çözüm olacaktır.

YAĞLI GIDALAR TÜKETMEK

Yağ içeriği yüksek olan besinler genel olarak sindirimi uzun sürer bu nedenle mide de kalma süreleri daha uzundur. Uzun süre mide de bulunan yağlı besinler midenizdeki problemi arttıran başlıca etmenlerdendir. Kızarmış tavuk, cips, derisi ile birlikte tüketilen tavuk kanat veya kızartılmış tüm yağlı besinleri sıklıkla tüketiyorsanız mide problemi yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Sadece hazırlanma ve pişirilme yöntemlerine de dikkat ederek aynı besini rahatlıkla tüketebilirsiniz. Farklı şekilde hazırlanan besin mide ekşimesinin en büyük yardımcısıdır. Kavurma ve kızartma yerine fırında, ızgara gibi yöntemlerle aynı besinleri tüketebilirsiniz. Etlerin görünen yağlarının hazırlanma kısmında kullanılmaması da mide problemlerinizin yaşanmamasında önemlidir.

ASİTLİ YİYECEK TÜKETMEK

Domates, domates sosu veya sıkılmış portakal, greyfurt ve limon gibi besinler mide ekşimesini tetikleyebilir. Bunların en büyük özelliği asidik olması ve hassas olan midelerde problem çıkarma risklerinin fazla olmasıdır. Yine bazı salata sosları ve sirke asit içerikli olması nedeni ile midenizdeki problemleri tetikleyebilir.

NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Bu besinlerden vazgeçemiyorsanız ilk olarak daha az sıklıkta tüketilmesine özen gösterin. Salatalara daha az sıkılan sirke ve limon midenizdeki problemin daha düşük seviyede yaşanmasını sağlar. Ayrıca portakal ve greyfurt gibi besinleri mide koruyucu özelliği olan yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.

YANLIŞ İÇECEK TERCİHLERİ

Mide problemleri yaşanması sadece yiyecekler ile değil içecekler ile ilgili de olabilir. Bazı içecekler mide problemlerini daha çok tetikleyebilir. Kahve (normal veya kafeinsiz), çay, kola, gazlı içecekler ve aşırı alkol içeriği olan içecekler midenizdeki problemleri arttırır. Kafeinli içecekler mide asidini arttırırken alkollü içecekler ise mide ekşimesine neden olur.

NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Mide problemlerini daha az yaşamak için gazlı ve kafein içeriği yüksek olan içecekler yerine bitkisel çaylar, süt ve en önemlisi su içilmelidir. Yemek ile birlikte az miktarda su almakta mide asidini sulandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle yemekle birlikte az miktarda su tüketmeyi de ihmal etmemelisiniz. Ayrıca yemeklerde kullanılan domates suyu veya narenciye sularını sınırlayabilirsiniz.

ÇİKOLATA TÜKETMEK

Kafein içerdiğinden dolayı çikolatalar mide problemlerini tetikleyebilir. Eğer çikolata ile aranız çok iyiyse ve tüketiminden kaçınmıyorsanız mideniz sürekli olarak bu durumdan rahatsız olacaktır.

NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Çikolatanın günlük beslenme programımızda mümkün olduğunca az olması, mideniz boş iken tüketmemek en basit ve kısa çözümü olacaktır.”