TRABZON (AA) - Gürçay Genel Müdürü Hayrullah Öztel, kalitenin yarısının bahçedeki yapraktan, diğer yarısının da fabrikadaki teknolojiden olduğunu belirtti.

Öztel, yaptığı yazılı açıklamada, Türk çayının, dünyanın en natürel çayları arasında ilk sıralarda olduğunu belirtti.

Türk çayında tüketicinin kalite talebinin son yıllarda giderek arttığı vurgulayan Öztel, çay sanayicisinin de bunu dikkate alarak teknolojiye yatırım yaptığını kaydetti.

Öztel, tüketici bilincinin giderek gelişmesiyle çayda da kalitenin üretici talebi doğrultusunda artmaya başladığına dikkati çekerek, "Çayda kalite mutlaka bahçeden, yani yapraktan başlar ancak kaliteyi tamamen yaprağa bağlamak da doğru değildir. Kalite için yaş çay yaprağı işleme teknolojisindeki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak da gerekiyor. Kalitenin yarısı bahçedeki yapraktan ise diğer yarısı da fabrikadaki teknolojidendir" ifadesini kullandı.

Fabrikalara getirilen yaş çay yapraklarının olabildiği kadar saplardan ve yabancı maddelerden ayrıştırılması gerektiğini işaret eden Öztel, açıklamasını şöyle tamamladı:

"İmalat safhasında yaprağın suyu, saplara sızarak kaliteyi olumsuz etkiliyordu. Bunun ortadan kaldırılması için imalat sırasında bunları hemen ayrıştıracak sistemi bu yıl kurduk. Bu sistem, maliyeti biraz arttıracaktır ancak tüketici bilincinin artmasıyla kaliteye olan tercih de yükselmeye başladığı için artan maliyetin sıkıntı yaratmayacağına inanıyoruz. Sağlığa zararlı ucuz kaçak çay, Türk çay üretici ve sanayicisinin en büyük sorunu olmaya devam ediyor. Devletin artan kaçakçılığa karşı tedbir alması, başlı başına sektörü desteklemesi ve en büyük iyiliği yapması demektir."