Mehmet AKTARAN / İstanbul, () 1915'te istanbul'dan tehcir edilen Ermeni aydınlar anısına, “In Memoriam 24 Nisan" adlı bir konser düzenlendi. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen gecede, iş, siyaset ve sanat dünyasından birçok davetli katıldı.

Anadolu Kültür ve Kalan Müzik işbirliğiyle düzenlenen ve 1915 yılında tehcir edilen Ermeni aydınların, şairlerin ve yazarların anısına düzenlenen gecede Kardeş Türküler, Ara Dinkjian ve Onnik Dinkjian, Erkan Oğur, Ertan Tekin, Hasmik Harutyunyan, Karine Hovhannisyan, Haig Yazdjian, Şahan Arzruni, Erman İmayhan, Eileen Khatchadourian, Henning Schmiedt, Ha'g Sarikouyoumdjian, Gaguik Mouradian, David Mayoral ve Jordi Savall sahne aldı.

"ORTADOĞU'DA YAŞAYAN TÜM HALKLAR BÜYÜK ACILAR YAŞADILAR"

Zülfü Livaneli'nin “Hommage to Gomidas" bestesi ise ilk kez bu gecede icra edildi. Gecede ayrıca Ermeni şair ve yazarların eserlerinden okumalar da yer aldı.Davetliler arasında bulunan, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bir savaş ortamında büyük acılar yaşadılar. Ortadoğu'da yaşayan tüm halklar büyük acılar yaşadılar. Ama onlar orada, bu acıların en fazlasını yaşadılar. Bu akşam hepimiz bu topraklarda yaşayan kardeşlerimizin anısı önünde eğilmeye, onların bize bıraktığı şarkıları dinleyerek acılarını paylaşmaya geldik. Artık bu dünyada savaş olmasın istiyoruz. Hiçbir halkın acılar yaşamasın istiyoruz. Ne yazık ki, aklın, ahlakın uzaklaştığı çok acımasız ortamlar yaratabiliyor. Bu ortamlarda da istenmeyen büyük acılar yaşanıyor. Bu acıları inkar etmek değil, paylaşmak belki sorunları çözebilir diye düşünüyoruz" dedi.

"BELKİ DE BU GECİKMİŞ BİR BORÇ"

Sanatçı Zülfü Livaneli, “100 yıl önce şehrimizde, Osmanlı vatandaşları olan büyük sanatçılar, şairler, müzisyenler, profesörler buradan sürüldüler. Ve çok büyük acılar yaşadılar. Ve 100 yıl sonra burada, bu şehirde, onların böyle anılacağına herhalde tahmin etmezlerdi. Ama belki de bu gecikmiş bir borç. Ben de, büyük acılar yaşayan Gomidas için bir beste yaptım. O icra edilecek. O bakımdan heyecanlıyım. Herhalde Gomidas bunu düşünemezdi. Türkiye'nin vicdan sahibi insanları güzel bir şeye imza atıyorlar" şeklinde konuştu.

"ACILARI ANCAK VİCDAN ORTAKLIĞI YARATARAK SOĞUTABİLİRİZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, “Yüzbinlerce Ermeni tehcir edildi veya yaşamını yitirdi. Öncelikle bu acıyı halen taşıyanlara taziyelerimi iletiyorum. Acıları siyasallaştırarak değil ancak bir vicdan ortaklığı yaratarak soğutabiliriz ve geleceği doğru bir şekilde inşaa edebiliriz. Bu acının siyasallaştırılması iki halkın bir araya gelmesini engellemektedir. Umarım bu konser bir vicdan ortaklığının yaratılmasına hizmet eder" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)