Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle'nin ziyaretinde, Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması gerektiğini söyledi.
Suriyeli sığınmacıların çocuklarının eğitim durumunu ve UNICEF’in bölgedeki çalışmalarını yerinde görmek için Gaziantep’e gelen Finlandiya Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti. Nina Vaskunlahti ve Philippe Duamelle, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kente sığınan mülteciler hakkında Fatma Şahin’den bilgi aldı. Ziyarette konuşan Fatma Şahin, mülteci ailelerin çocuklarına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, kentte 60 bin civarında sığınmacı çocuğun olduğunu söyledi. Sığınmacı çocukların eğitim konusunda mağdur olmamaları için yardım edilmesi gerektiğini kaydeden Şahin, şöyle konuştu:
"UNICEF, sivil toplum örgütleri ve belediyeler olarak yapılan çalışmalara rağmen Suriyeli çocukların ancak yarısı eğitim alabiliyor. Yaklaşık 30 bin çocuğumuzun yeni dönemde eğitim hayatı içerisine girmesi gerekiyor. O yüzden UNICEF ile beraber özellikle Finlandiya’nın da desteğiyle bizim bu geri kalan çocukları mutlaka sistemin içerisine alacağımız daha kuvvetli çalışmaları yapmamız gerekiyor. Şimdi bunu yapamadığımız zaman hem çocuk dilenci dediğimiz veya işte bugün çocuk yaşta çalışan, çocuk işçilerinin oluştuğu yeni sorun alanlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. O yüzden o sorun alanında sonuç oluşmaması için mutlaka bu çocukların eğitim hayatına kazandırılması gerekiyor.”
Eğitim çağındaki sığınmacı çocuklara ulaşmaya çalıştıklarını belirten Duamelle ise, “Ekibimizden şu anda özellikle Gaziantep’in de içerisinde bulunduğu il eylem planları oluşturuyor. Ekibimiz bunu hemen hemen planladı. Şu anda uygulama aşamasına geldik. Eylem planları eğitim çağında olup çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili olan planlar. Bunlar şu anda bitmiş durumda” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Şahin, Duamelle ve Vaskunlahti’ye kutnu kumaşı hediye etti.

FOTOĞRAFLI