İzmir’in Çiğli ilçesinde faaliyet gösteren cam fabrikasında bir işçi işveren tarafından çıkarılınca, 130 işçi çıkarılan arkadaşı için greve gidip iş durdurdu. İddiaya göre, bu durum karşısında işveren greve giden tüm işçileri işten çıkardı.
Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bir cam fabrikasında, Türkiye Porselen, Çimento, Cam, Tuğla ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikasına üye bir işçi iddiaya göre işveren tarafından işten çıkarıldı. Bu olay sonrası, sendikalı 130 işçi, işten çıkarılan bir arkadaşları için geçen 1 Nisan günü greve giderek üretimi durdurdu. İddiaya göre bu durum karşısında, işveren yüzün üzerinde işçinin işine son verdi. İşten çıkarılan işçiler, fabrika önünde kamp kurup hakları için eylem kararı aldı. İşçiler daha sonra guruplar halinde İŞKUR’a giderek işveren hakkında şikayetçi oldu.
TEBLİGATLARIN YARISI GELDİ
İşten çıkarılan işçiler adına konuşan makine operatörü İskender Tunç, "1 Nisan sabahı sendikalı olduğu için bir arkadaşımız işten atıldı. Bizde mesai arkadaşları olarak 130 kişi arkadaşımızın geri işe alınması için işverene istekte bulunduk. Patronumuz bizden sendikayı aradan çıkarmamızı istedi. Biz de arkadaşımızın işe alınmasını ve sendikal haklarımızın tanınmasını istedik. Bunlar olmazsa işbaşı yapmayacağımızı patronumuza ilettik. İşverenimiz de gözünü kırpmadan bizi kapıya koyuverdi. Bizde 12 gündür direniyoruz. 130 kişi işten çıkarıldı. Bunlardan yarısına yazılı olarak işten çıkarıldığına dair tebligat geldi. Çıkarılanlardan 77 kişiyi sendika eylemlerine katıldığı için geri kalanı da devamsızlık nedeniyle çıkarma olarak göstermişler. Ama biz burada haklarımız için mücadele veriyoruz. Hiç kimse işini bırakmak istemiyor, herkes çalışmak istiyor" dedi.
AİLEMİ GEÇİNDİRİYORDUM
İşten çıkarılan ve dört yıldır zımparacı olarak çalışan iki çocuk annesi Fatma Kayan ise, ’’Arkadaşımız sendikaya üye oldu, ondan sonra işten çıkarıldı. Ama yasal olarak ben de dahil olmak üzere bazı arkadaşlarımızın çıkarılma evrakları gelmedi. Bizde işten çıkarılan arkadaşımız için destekte bulunduk bizde çıkarıldık. Zaten şartlarımız ağırdı, şartlarımız iyi olsa bu şekilde davranmazdık. Biz hakkımızı arıyoruz. Biz işimize sahip çıkmak istiyoruz. Bizim derdimiz çalışmak. Ailemin geçimini sağlıyordum ama işsiz kaldım’’ diye konuştu.