DİYARBAKIR (İHA) – Mardin Töre Cinayetlerini Önleme ve Kadın Potansiyelini Değerlendirme Derneği (TÖRKAD) Başkanı Zeynep Alkış, "Ortada bir Selahaddin Eyyubi ruhu var. Bu ruh Sayın Erdoğan ile dirildi. Artık bu diriliş kaçınılmaz barış ile sonuçlanacaktır" dedi.
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın çözüm süreci kapsamında Diyarbakır’da düzenlediği geniş katılımlı toplantıya katılan kadın hakları aktivisti, TÖRKAD Başkanı Zeynep Alkış, “Çözüm süreci, medeniyet havzamızın tamamını ilgilendiren yüzyılın projesidir” dedi. “Kardeşliğin, çözümün, barışın teminatı kadınlardır” diyen Alkış, “35 yıl süren şiddet olaylarının en büyük çilesini kadınlar çekti. Oğlu, eşi, kardeşini şiddet olayları elinden aldı. Ona kalan hep yürek acısı, isyan ve yalnızlık oldu. Bu yalnızlık, bu isyan çözüm süreci ile yerini umuda bıraktı. ‘Anneler daha fazla ağlamasın’ diye başlayan sürece kadınlar müdahil oldu. Anahtar anaların elinde” diye konuştu.
“ANALARIN DUASI ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU’NUN YANINDA”
Alkış, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Acıları üzerinden yıllardır yapılan istismara dur diyen bölge kadını tülbentlerini attı. Bölgede kadının tülbent atması ‘Yeter artık dursun bu kan’ demektir. Yetmedi provokasyonlar için sokakta eline taş, sopa verilen çocuklarına sahip çıktı, güvenlik görevlilerine siper oldular. Süreç devam ederken Diyarbakır anneleri ise tüm kadınların sesi oldu. 84 gün süren eylemleriyle tarihi değiştirmeye, eski Türkiye’ye duyulan özlemi noktalamaya gayret ettiler. Eski Türkiye’de faili meçhuller var, şiddet var, asit kuyuları, terör ve köy yakmalar var. Yeni Türkiye’de eşit yurttaşlık temelli devam eden kardeşlik süreci var. Silahlar susmuş, ebedi kardeşlik için atılan adımlar var. Yeni Türkiye, zulüm ve sömürünün olmadığı, insan haklarının korunduğu, özgürlük ve adaletin temin edildiği, kardeşlik ve huzurun olduğu yerdir. Anneler bunu görüyor ve direniyorlar. Tek dertleri eski Türkiye’ye geri dönmemek. Anneler acılarını dindirecek yüzyılın kardeşlik projesine sahip çıkıyor, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun barış için verdikleri mücadeleyi yürekten destekliyorlar. Kardeşliğe adanmış yüreklerin arkasında analar ve anaların duaları var. Hiç abarttığım düşünülmesin. Ortada bir Selahaddin Eyyubi ruhu var. Bu ruh Sayın Erdoğan ile dirildi. Artık bu diriliş kaçınılmaz barış ile sonuçlanacaktır.”
“YETER YÜREKLERE ATEŞ DÜŞTÜ”
Çözüm süreci ile bölgeye baharın geldiğini ifade eden Alkış, “Malum medya, taşeron yapılar, çeteler, istediği kadar savaşın diline sarılsın açtı bir kere çiçekler, iklim değişti. Bahar geldi. Yürekler ısındı, yüzleşme yaşanıyor. Kalplerdeki düğüm çözüldü. Gözyaşları dindi. Herkes yaptığı hatanın farkında. Yeni hatalara ise tahammül yok. Hangi katı yürek bu manzara karşısında yumuşamaz ki. Yeter yüreklere ateş düştü. Yeter ocaklar söndü. Şimdi kardeşlik vakti. Vakit geldi. Coğrafyamızdan yükselen barışı bekleyenler var. Biz Ortadoğu’nun da umuduyuz. Bu umudu boşa çıkartamayız. Bizi bekleyen mazlumlar var. Enerjimizi çatışmaya ayırmak yerine mazlumların ayağa kalkmasını sağlamaya ayırmalıyız. Mazlumlar ayağa kalkarsa küresel oyunlar boşa çıkar. Oyunlar bozulunca İslam coğrafyası özgürleşir” diye konuştu.