Hocalı Katliamında yaşamını yitiren 613 kişi ölümünün 23.yıl dönümünde Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen anma törenleriyle anıldı.
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, 23 yıl önce Hocalı Katliamında yaşamını yitiren 613 kişi için anma töreni düzenlendi. Azerbaycan Öğrenci Birlikleri tarafından organize edilen tören Prag’ta bulunan Eski Meydan’da gerçekleştirildi. Tören kapsamında Hocalı’da yaşanan katliama dair görüntülerin yer aldığı “Matemin Rüzgarı” adlı sine vizyon gösterisine ortaçağdan kalma tarihi binaya yansıtıldı. Çok sayıda Azer, Türk ve turistin katıldığı törende, 1942 yılında Çek Cumhuriyeti’nin Lidice bölgesinde yaşayan insanların Nazi tarafından gerçekleştirilen toplu ölümlerine ait 5 dakikalık animasyon gösterisine de yer verildi. Törene, Türkiye’nin Çek Prag büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Azerbaycan’ın Çek Cumhuriyeti’ndeki büyükelçisi Farid Shafiyev’in yanı sıra çok sayıda diplomat, medya temsilcisi, öğrenci, Türkiye ve Azerbaycan büyükelçilik çalışanları katıldı.
Törene katılan Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bıgalı konuyla ilgili açıklamasında,“26 Şubat 1996 yılında Ermeni çeteler, Ermeni katiller, Azerbaycan’ın Can Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde 613 kişiyi, masum insanı katlettiler. Bu acıyı Türk dünyası ve Türkiye hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu 613 şehidimiz arasında yaşlı kadınlar, gençler, bebekler, ihtiyarlar vardı. Bu Azerbaycan tarihinde unutulmayacak önemli olaylardan bir tanesidir, Ermenilerin tarihine de kara bir leke olarak, Kafkasların tarihine de kara bir leke olarak geçmiştir. Ben Çek Cumhuriyeti’ndeki Türkiye Büyükelçisi olarak bu akşam burada, Azeri kardeşlerimizle birlikte düzenlediğimiz bu anma toplantısında koşarak geldik. Biliyorsunuz, Azeri kardeşlerimizin sevinçleri bizim sevincimizdir, acıları bizim acılarımızdır. Onun için bu akşam bu acıyı paylaşmaya geldik” dedi.
Azerbaycan’ın Prag Büyükelçisi Farid Shafiyev ise, Çek Cumhuriyeti’nde Türkiye Büyükelçiliğinin Hocalı Katliamı anma törenine destek verdiğini kaydederek, “ Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Eski Meydan’da hem Lidice hem de Hocalı katliamına dair video gösterisi yapıldı. Hocalı sadece bizim tarihimize ait değildir. Ermensitan’in işgali halen devam ediyor. Biz Hocalı faaliyetlerini dikkat çekmeye devam etmeliyiz. Bütün dünyanın dikkatini çekmeye çalışmalıyız” dedi.
Azerbaycan Grubu Hypnotica Başkanı Javid Guliyev, Azerbaycan Öğrenci Birlikleri ile birlikte animasyon gösterilerini organize ettiklerini ifade ederek, “ Sinevizyon görüntülerinde ayrıntıları göstermek istedik. Gösterilerde kahraman olarak kabul ettiğimiz gazeteci Cengiz Mustafayev’den de bahsettik” dedi.