Mustafa KOZAK/ ANTALYA, () - ANKARA'daki bombalı saldırıyı kınayan Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Ortadoğu'daki karanlık savaşın Türkiye'nin cadde ve sokaklarına taşındığını belirterek, Türk dış politikasının masaya yatırılıp teröre karşı etkin önlemler alınması için TBMM'yi göreve çağırdı.
Antalya Barosu Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Alper Tunga Bacanlı, 7 Haziran seçimlerinden sonra gerçekleşen terör olaylarında yüzlerce şehit verildiğini söyledi. Şehit haberlerinin artık gazetelerin iç sayfalarına düşecek kadar kanıksandığını kaydeden Bacanlı, "Başka ülkelerde deprem etkisi yaratacak olaylar, gelinen noktada maalesef sıradanlaşmıştır" dedi.
ANAYASAL HAKKI KULLANMANIN BEDELİ
Ankara Tren Garı yakınındaki patlamalarda 100'e yakın can kaybı yaşandığını, yüzlerce kişinin de yaralandığına vurgu yapan Bacanlı, "Cumhuriyet tarihinin belki de en acımasız ve kanlı saldırısında, insanların en temel tepkilerini dile getirmelerinin, anayasal haklarını kullanmalarının bedeli ölümle ödetilmiştir" diye konuştu.
"AKLIMIZLA ALAY EDİYORLAR"
Olayın ardından Adalet, İçişleri ve Sağlık bakanlarının basın açıklaması yaparak 'güvenlik zafiyeti' olmadığını ilan ettiğine dikkat çeken Bacanlı, "Birkaç ayda yüzlerce yurttaşını ve güvenlik görevlisini şehit veren bir ülkede bu açıklamayı yapmak, aklımızla alay etmektir. Sorumlulara düşen iş onurluca istifa etmektir" dedi.
SİYASİLERE ÇAĞRI
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gelinen noktada derhal toplanarak topyekun dış politikanın masaya yatırılması gerektiğine işaret eden Bacanlı, şöyle konuştu:
"IŞİD ve PKK belasına karşı etkin önlemlerin alınması, tüm partilerin sürece dahil edilmesi ve kamuoyunun aydınlatılması çağrısı yapıyoruz. Ortadoğu bataklığındaki karanlık savaş; cadde ve sokaklarımıza taşınmıştır. Gün siyasi ikbal ve iktidar mücadelesi günü değildir. Ölümle yaşam arasındaki uzaklığın bu kadar azaldığı, şiddetin ve terörün yaygınlaştığı, ifade ve basın özgürlüğünün askıya alındığı, insan yaşamı üzerinden siyasi hesapların yapıldığı bu koşullarda bütün katliamcıları lanetliyoruz."
"HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANIYOR"
Patlama görüntülerine getirilen yayın yasağına da tepki gösteren Alper Tunga Bacanlı, bu şekilde vahim terör hadiseleri meydana geldiğinde ilk yapılanın yayın yasağı konulması ve haber almanın kısıtlanması olduğunu anlattı. Başkan Bacanlı, Ankara'daki patlamadan sonra sosyal paylaşım siteleri 'twitter' ve 'facebook'ta da ağırlaşma olduğuna dikkat çekti. Kirli bir savaşla karşı karşıya olunduğunu savunan Bacanlı, "Siz yanı başınızdaki bir ülkeye binlerce silah dolu TIR göndereceksiniz, bu olaylar olduğu zaman da şaşıracaksınız. Bakın bunun istihbaratı alınmış. İki aydır Çankaya'da polis genel aramalar yapıyor. Yakalanmadıkları için bu menfur eylemi gerçekleştirme fırsatı bulmuşlar" dedi.
"CİDDİ DEĞİŞİM ŞART"
Türkiye'nin bu sorunları çözebilmesi için çok ciddi bir politika değişikliğine gitmesi gerektiğini savunan Bacanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama mevcut iktidarla, yapıyla bu mümkün değil. Diyelim ki Suriye politikasını değiştirecekseniz, nasıl oturacaksınız masaya? Aynı ülkedeki siyasetteki gerginlik gibi dış politikayı da bu kadar şahsileştirip kişisel gerginliklere dönüştüren bir iktidar nasıl oturacak? Bakın küresel güçlere. Esat gitsin diyenler, bugün kalsın diyor. Devletlerin dostu düşmanı olmaz ki, devletlerin menfaatleri vardır."
"SURİYELİLER BOĞULMAYI GÖZE ALARAK ÜLKEMİZDEN KAÇIYOR"
Başkan Bacanlı, ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyelilerin bile artık Türkiye'yi güvenli bulmadığını, boğulmayı göze alarak Türkiye'den kaçtığını söyledi. Bacanlı, Antalya'da düzenlenmesi planlanan uluslararası bir toplantının da Avrupa'dan akademisyenlerin Türkiye'yi güvenli bulmamayı gerekçe göstererek gelmediğini, bu nedenle iptal edildiğini belirtti.

FOTOĞRAFLI