SAMSUN (AA) - Ramazanda simit fırınlarında üretilerek satılan "kaymaklı atom", vatandaşların en çok tercih ettiği tatlıların başında geliyor.

Samsun'da 30 yıldır fırıncılık yapan 58 yaşındaki Mahmut Çoruhlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli illerde ve büyük marketlerde 'beze' adıyla satılan kaymaklı atomun Samsun ile özdeşleştiğini belirterek, başka illerde yapılan atomlarla kendilerinin yaptıkları arasındaki lezzet farkı olduğunu söyledi. 

Kaymaklı atomu yumurta akı, şeker ve su haricinde hiçbir madde katmadan eski usulle onar kiloluk bakır tencerede karıştırarak yaklaşık 1 saatte yaptıklarını anlatan Çoruhlu, "Bizim ana işimiz simitçilik ancak ramazan geldiğinde satışlarımız oldukça düşer. Atalarımız yumurtanın sarısını pidede kullanırken akını tatlı yapımında kullanmak için tatlı çeşidi olan atomu keşfetmiş. Her ramazanda bütün simit fırınlarında atom mesaisi başlar. Günde yaklaşık 5 bin  atom yapıyoruz" dedi.

- "Hafif tatlı, 10 tane yiyen var"

Çoruhlu, Samsun'un simidi ve pidesi kadar meşhur olan atomun hazmı kolay bir tatlı olduğunu, bazı kişilerin bir seferde 10 tane yiyebildiğini söyledi.

Atomun, 140 derecelik ateşte pişirildikten sonra yenildiğini kaydeden Çoruhlu, "Ramazanın yaz aylarına denk gelmesiyle yeni lezzet arayışlarına giren bazı vatandaşlar atomu pişirmeden dolaba koyup soğuttuktan sonra dondurma niyetine de yiyor. Hem pişmiş hem de çiğ yenebilen ender tatlılardan biri olan atomun tanesi, boyutuna göre 50 kuruş ile 1 liradan satılıyor" diye konuştu.

Erol, özelikle iftar sonrası çocukların ellerindeki tepsilere koydukları kaymaklı atomları kapı kapı gezerek satmalarının Samsun'da vazgeçilmez ramazan geleneği haline dönüştüğünü vurguladı. Erol, şehre gelen turistlerin değişik buldukları atomu hem yediklerini hem de akrabalarına göstermek içim ülkelerine götürdüklerini ifade etti. 

Yaklaşık 30 yıldır her ramazanda atom sattığını dile getiren 58 yaşındaki Abdulvahap Yıldız, günde bine yakın kaymaklı atom sattığını dile getirdi.