İZMİR, () - GEDİZ Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Necmettin Şahin yurtdışından elektronik ticarette 75 Euro'ya kadar vergi alınmamasının fırsatçıya yaradığını söyledi, "Defalarca sipariş verilerek vergisiz ithalat yapılıyor, hem vergisini ödeyen ithalatçı firmalar, hem de yılda 4 milyar dolar gelir kaybeden Hazine mağdur ediliyor" dedi.
Gediz Üniversitesi İşletme Yönetimi Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmettin Şahin, internet alışveriş siteleri üzerinden yurtdışından satın alınan değeri 75 Euro'ya (yaklaşık 259 TL) kadar ürünlerin Mart 2014'ten bu yana gümrük ve katma değer vergisinden muaf tutulduğunu hatırlattı. Ekonomi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şahin, vatandaşa kolaylık amacıyla getirilen bu uygulamayla fırsatçılara gün doğduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Şahin şöyle konuştu:
"Türkiye'nin 20 milyar TL'lik sanal pazarı, son 3 yıldır yurtdışı merkezli siteler üzerinde yoğunlaştı. E-ticarette denetim güç olduğu için, sanal kartı olan herkes bu sitelere kolayca giriş yapıp üst sınır 75 Euro olmak şartıyla istediği ürünü defalarca alabiliyor ve bunları piyasada kayıt dışı satabiliyor. İthalatçı firmalar çok ciddi vergiler ödemek zorunda kalırken, bu yöntemle yurtdışından getirilen ürünlerden ise vergi alınamıyor. Bu durum aynı piyasada ticaret yapan ithalatçılar arasında haksız rekabete yol açıyor. Ayrıca bu yöntemle yurtdışından ithal edilen ürünlerin birçoğunun Türkiye Dış Ticaret Standartları gereği ülkemize getirilemeyecek nitelikte olduğu da görülüyor." 
YILDA 4 MİLYAR DOLARLIK VERGİ KAYBI
Yrd. Doç. Dr. Necmettin Şahin, ilgili Bakanlar Kurulu kararına göre muafiyetin aynı kişi tarafından sürekli kullanıldığının belirlenmesi halinde sınırlama getireceği hükmü olmasına rağmen, denetim mekanizması kurulamadığından bunun gerçekleşmediğini hatırlattı. Yrd. Doç. Dr. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu eşyaları getirenlerin satma, devretme gibi işlemler yapması yasak. Ancak uygulamanın pratiğine baktığımızda, ticaretin özellikle yurtdışı merkezli siteler üzerinden yapılmasından dolayı denetlenemiyor. Yabancı firmaları denetleyebilme imkanı yok, yurtiçinde bu malların kayıt dışı satışlarını da önleyebilmek mümkün olamıyor. Bu nedenlerle ülkemiz her yıl yaklaşık 4 milyar dolardan daha fazla gümrük, ÖTV, KDV, gelir vergisi kaybına uğruyor." 
FOTOĞRAFLI