STOLTENBERG: AFGANİSTAN'DA NATO VARLIĞI DEVAM EDECEK
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Antalya'da devam eden NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde öğle saatlerinde düzenlendiği basın toplantısında, Afganistan halkının kendi kendine yeter hale gelmesini sağlamak için çalıştıklarını söyledi. NATO'nun Afganistan'a destek olmaya devam edeceğini belirten Stoltenberg, “Müttefikler Afganistan'a teknik destek de yaptı. Süregelen desteğimize güveniyoruz. Afgan halkı bu desteğin devam etmesine güveniyor. Birtakım zorluklar var ama Afganistan halkının yanında durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
'SİYASİ ÇÖZÜM AFGANİSTAN LİDERLİĞİNDE OLUR'
Siyasi çözüm için Afganistan Devlet Başkanı'nın gösterdiği liderliğin son derece önemli olduğunu belirten Stoltenberg, “Siyasi bir çözüme ulaşmak üzere adımlar atılıyor. Güçlükleri barışçıl şekilde aşmaya gayret ediyoruz" dedi. Ülkede kalıcı barışın tesis edilmesi için siyasi çözüm sağlanmasının gerekliliğine vurgu yapan Stoltenberg, “Bu Afganların liderliğinde, onların üstlendiği bir siyasi çözüm şeklinde ancak olabilir. Şuna da inanıyorum, kalıcı bir siyasi çözümün tesis edilmesi için üç temel ilkenin yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle uluslararası terörle bütün bağların kesilmesi gerekli. Taliban'ın şiddetten uzaklaşması ve Afgan Anayasası'na uyumlu davranması gerekiyor. Kadın haklarına da saygılı davranması gerekiyor" diye konuştu.
Çabaların siyasi bir çözüme ulaşmak için bu konuda yoğunlaştığını belirten Stoltenberg, şu anda Kararlı Destek Misyonu çerçevesinde çalışmalar yürütüldüğünü, siyasi çözüme ulaşacakları ümidinde olduğunu söyledi.
'AFGANİSTAN TEHLİKELİ BİR YER'
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kararlı Destek Misyonu'nun sona ermesinin ardından NATO'nun ülkedeki varlığına ilişkin bir soru karşısında Afganistan'ın birçok zorlukla karşı karşıya olduğunun altını çizdi ve “Afganistan tehlikeli bir yer olmaya devam ediyor" dedi. Stoltenberg, şunları söyledi:
“Hepimizin şunu kabul etmesi gerekiyor, bizler için çok büyük bir zorluk ve hedef. Güvenliğin ülkede tesis edilmesi gerekiyor. Afgan güvenlik kuvvetlerinin burada büyük sorumluluğu var. Ülkede güvenliği tesis etmeleri gerekiyor. Bunun kolay olmayacağını hepimiz biliyoruz. Afgan ulusal güvenlik güçlerinin karşı karşıya oldukları zorluklar NATO'nun ve ortaklarımızın Afgan kuvvetlerine destek vermesini zorunlu kılıyor. Zaten bizim de amacımız bu. Kararlı Destek Misyonu'nun da temel hedefi bu. Amacımız eğitim vermek, destek olmak. Buna gelecekte devam edeceğiz."
'İÇERİKLE İLGİLENİYORUZ'
Devam eden ortaklık misyonu çerçevesinde bölgedeki NATO varlığının daha az sayıda birlikle söz konusu olacağını belirten Stoltenberg, “Kararlı Destek Misyonu'ndan sonrası için, yıllar önce kalıcı, devam eden ortaklık oluşturmak istediğimizi vurgulamıştık. Şimdi bunun içeriğiyle ilgileniyoruz" dedi. Şimdiye kadar devam eden kalıcı ortaklık programının proje şeklinde olduğunu belirten Stoltenberg, somut olarak bunun çerçevesinin henüz çizilmediğini söyledi.
Bugün artık kalıcı ortaklık programının detaylarını oturtmak, ilkelerini şekillendirmek konusunda çalışmaları sürdürdüklerini belirten Stoltenberg, “Bir sivil ve askeri boyutu olan ortaklık olacak. Sivil ve askeri mevcudiyeti Afganistan'da, Kararlı Destek Misyonu sona erdirdikten sonra da devam ettireceğiz. Bu önemli bir karar. Çünkü ortaklığın içeriği hakkında bir fikir veriyor. Hem sivil hem de askeri boyutu olacak" diye konuştu. Ayrıca sivil liderliğinde bir ortaklığı öngördüklerini belirten Stoltenberg, şu an için Kararlı Destek Misyonu sonrası için personel sayısını da içeren rakamlar konusunda bilgileri olmadığını söyledi. Stoltenberg, “'Hafif bir ayak izi' dediğimiz zaman mevcudiyetimizden daha kısıtlı olduğunu ama yine de hem askeri, hem sivil personelimiz Afganistan da görev yapmaya devam edecek" dedi.
RUSYA'YI SORUMLU TUTTU
Jens Stoltenberg, NATO güçlerinin Baltık ülkelerinde ne kadar süreyle kalacaklarına ilişkin bir başka soruya ise ittifakının Baltık bölgesinde mevcudiyetini artırdığını belirterek, “Bu daha katı bir Rusya ve yaşanan olaylar neticesinde ortaya çıkmıştır" dedi. Kırım'ın yasadışı bir şekilde Rusya topraklarına katılması sonucunda bölgedeki NATO varlığının artırıldığını kaydeden Stoltenberg, “NATO'nun burada esas amacı bütün müttefikleri herhangi bir tehdide karşı korumaktır. Her gün yaptığımız çalışmalarda caydırıcılığı korumak zorundayız ve bütün müttefiklerimizi korumak zorundayız" dedi. İttifakın doğu bölümünde artan mevcudiyetinin orantılı ve uluslararası taahhütlerle uyumlu olduğunun altını çizerek açıklamalarını sürdüren Jens Stoltenberg, “Amacımız sorumluluğumuzu sürdürmek. Bu da kolektif savunma. Bu da Rus tarafının attığı adımlar neticesinde gerçekleşmiştir" dedi.
NATO İÇİN YOĞUN GÜVENLİK
Antalya'da yarın sona erecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için dünyaca ünlü turizm bölgesi Belek'te alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Dün akşam saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün sabah saatlerinde de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geldiği bölgede, zirvenin gerçekleştiği Susesi Otel'e açılan ana cadde taşıt trafiğine kapatıldı. Bölgede bulunan otellerdeki çalışanlar, bariyer kurulan caddeye ancak x-ray cihazlarıyla arandıktan sona alınıyor. Atlı jandarma birlikleri de cadde boyunca devriye geziyor.
Zirveyi takip eden basın mensupları ise zirvenin gerçekleştiği otele yan otelde kurulan basın akreditasyon merkezinden servislerle getiriliyor. Basın mensuplarının beraberindeki kameralar, ses kayıt cihazları ve fotoğraf makineleri her gün için ayrı renk çıkartmayla işaretleniyor.
Zirvenin gerçekleştiği Susesi Otel ise denizden, karadan ve havadan korunuyor. Sahil Güvenlik botları denizden otelin güvenliğini sağlarken, otele açılan yüksek noktalara da keskin nişancılar yerleştirildi.

FOTOĞRAFLI