Bursa’da, doğalgaz patlaması sonucu savaş alanına dönen mahallede evleri adeta kül olan vatandaşlar, teklif edilen 15 bin liralık tazminata isyan etti.
Bursa’da merkez Osmangazi ilçesi Küplüpınar Mahallesi Dicle Sokak’ta 05 Aralık 2014 Cuma günü Buski’nin altyapı çalışması esnasında kepçe operatörünün boruyu patlatması sonucu 3 apartman ve 5 işyeri kül oldu. Büyük paniğe sebep olan yangın, Bursagaz ekiplerinin vanayı kapatmasıyla söndürüldü. 3 ayrı apartman ile 5 işyerinin kullanılamaz hale geldiği yangından sonra evleri zarar gören vatandaşlar ikinci kez yandı.
Çıkan yangında evdeki eşyaları tamamen kullanılamaz hale geldiğini belirten Cihan Bayri, zararının en az 60 bin lira olmasına rağmen kendisine 15 bin lira teklif edildiğini söyledi. Ev sahibinin taşeron firma yetkilileriyle belli bir miktara zararını karşılamak için anlaştığını belirten kiracı Bayri, “Evimiz perte çıktı. Evimizde kullanılacak malzeme kalmadı. Hanımın çeyizlerinden mobilyamıza, çocukların odasından mutfağa kadar her şey kül oldu. Evdeki paralar altın künyeler onlar bile kül oldu. Bilirkişiler tutuğunu rapora göre, 15 bin 500 lira para teklif etti. Zararım nereden bakılsa en az 60 bin lira. 15 bin 500 liraya bu evi tekrar kuramam. Olaydan sonra kayınpederin evinde kalıyoruz. Diğer zarar gören vatandaşlar korktular ve borca girdikleri için teklif edilen miktarları kabul etti. Çocuklarımın ve bizim psikolojimiz bozuldu” diye konuştu.
“15 BİN LİRAYA BEN BU EVİN BADANASINI YAPTIRAMAM”
Evlerindeki eşyaların tamamen kullanılamaz hale geldiğini ama buna 3 aydır bir çözüm bulunamadığını belirten Zarife Bayri ise, “Herkes paralarını aldılar ama onların benim ev kadar zararı yok. Benim tüm eşyalarım pert oldu. Üç yıllık evliyiz. Bizim her şeyimiz yeniydi. Bize verdikleri bu parayla biz bu evin badanasını bile yaptıramayız. Kesinlikle bu rakamı kabul etmemiz mümkün değil. Suçlular kimse onları gereken yerlere şikayet edeceğiz. Bize yapılan yardımda defolu mallar. Defolu elbiseler verdiler. Bilirkişiler, kullanılamaz haldeki kaşıklar için, ‘Bunları kullanabilirsiniz, sigorta bu tür eşyaları karşılamıyor’ diye rapor tuttu” dedi.
"VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLECEK"
Konuyla ilgili açıklama yapan BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetin Avcı ise, “Yaşanan kazaya bizde çık üzüldük. Allah’tan bir can kaybı olmadı. Ama mağdur kalmış aileler var. Bununla ilgili kazaya sebebiyet veren yüklenici firma adına BUSKİ olarak bir zarar ziyan tespiti yaptık. Müteahhit ve sigorta şirketi de gereken incelemeleri yaptı. Ama daha önemlisi olan mahkeme kararı ile yapılan hasar tespitidir. Ancak sigorta limitlerinin üstünde olanlar var. Bunları da taşeron firma ve aileler ile bir araya getirerek çözmeye çalıştık. Mağdur bir aile kalmayacak” dedi.