Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın geçen günlerde KDV reformunun netleştiği ve üreticilerin üzerindeki yükün kaldırılacağı açıklamasına sektörden destek geldi.

2008 yılından bu yana tarım makineleri sektörünü mağdur eden indirilmiş KDV uygulamasının sektörde büyük sorunlara neden olduğunu belirten Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, KDV alacaklarının her ay ödenmeye başlanmasını çok önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.

"Çiftçilere de olumlu yansıyacak"

KDV reformuyla birlikte üreticilerin sırtındaki finansman yükünün azalacağını ve fiyat artışının da önüne geçileceğini kaydeden Erkunt Armağan, “KDV yükünün azalmasıyla birlikte üreticiler olarak büyük sıkıntıdan kurtulduk ve yatırımların da önü açılmış oldu. Bu durum çiftçilere de olumlu yansıyacak. Üzerimizdeki faiz yükü kalkınca maliyetlerimiz düşecek, bu da çiftçilerimizin alım fiyatlarının düşmesine neden olacak. En önemlisi traktör üreticileri yeni yatırımlara hız verebilecekler” diye konuştu.

"Sektör büyük bir nefes aldı"

İndirilmiş KDV’nin yıllardır üreticinin sırtındaki en büyük kambur olduğunu, bu kamburun kaldırılmasından dolayı tüm üreticilerin büyük bir mutluluk yaşadığını belirten Zeynep Erkunt Armağan, sözlerine şöyle devam etti:

“Maliye bakanımızın attığı adımla, sektör büyük bir nefes aldı. Sektörün her ay aldığı KDV iadesi, ülke ekonomisine yatırım olarak dönecek, bu da sektördeki istihdamın artmasını sağlayacaktır.”

"Bakan Ağbal’a şükran borçluyuz"

Bakan Ağbal’a bu konuda sektör olarak şükran borçlu olduklarını dile getiren Zeynep Erkunt Armağan, “Sektörü samimiyetle dinleyen ve anlayan bir maliye bakanımız olduğu için çok şanslıyız. Yine de aylık ödeme sistemi birçok evrak yükü ve eleman ihtiyacını gerektiren sıkıntılı bir uygulamadır. Sayın bakanımızdan, traktör üreticilerinin büyük sıkıntısı olan indirilmiş KDV uygulamasının bir an evvel sonlandırmasını ve aradaki yüzde 10 farkın doğrudan alımı yapan çiftçiye ödenmesini rica ettik, kendisi de bu konunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu uygulamanın düzelmesi aynı zamanda imalatçı ve ithalatçı firmalar arasındaki haksız rekabeti de engelleyeceği için, sektörü çok rahatlatacak bir çalışma olacaktır, yerli üretimi teşvik edecektir” ifadesini kullandı.

Çok uluslu firmalar geliyor

Zeynep Erkunt Armağan, Sanayi Bakanlığının Türkiye’deki traktör sektörünü geliştirmek ve yurt içinde yapılan üretimi arttırmak için yurt dışındaki yatırımcıların Türkiye’de üretici olmasını teşvik ettiğine de dikkat çekti. Yurt dışındaki firmaların Türkiye’yi önemli bir pazar ve coğrafi konumu nedeniyle de ihracat kapısı olarak gördüğünü dile getiren Erkunt Armağan, yakın gelecekte Türkiye’nin yeni traktör üreticileri kazanacağına inandığını dile getirdi. Zeynep Erkunt Armağan şunları söyledi:

“Bu gelişmeyle yurt dışındaki firmalar Türkiye’de er yada geç üretici olacak. Ya yeni yatırım yaparak ya da mevcut yatırımlara ortak olarak ama illa ki üretici olacak. Bu durum sektörü modernleştirecek, dünyaya açacak, ihracat artacak, tedarik zincirini geliştirecek, yeni istihdam oluşturacak ve ekonomiyi de son derece olumlu etkileyecektir.”