Erzurum’da 2010 yılından bu yana fotoğraf eğitimi veren Erzurum Palandöken Fotoğraf Sanatı Derneği (PAFSAD) kurucu yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Yıldıran Yıldırım’ın önerisi ve dernek genel kurulunun onayı ile derneğin adı Erzurum Fotoğraf Sanatı Derneği (ERFOD) olarak değiştirildi.
Erzurum Fotoğraf Sanatı Derneği (ERFOD) Başkan Yardımcısı olan Yıldırım, dernekteki fotoğraf eğitimlerini vermektedir. Genellikle çalışan kesimden üyeleri olan ERFOD’un 7. dönem fotoğraf eğitimini tamamladıklarını söyleyen Yıldırım," Dernekler gönüllük esasına göre çalışır" dedi.
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Palandöken Fotoğraf Sanatı Derneği (PAFSAD) kurucu üyesi Prof. Dr. Yıldıran Yıldırım tarafından sunulan öneri ile değişiklik yapılarak Erzurum Fotoğraf Sanatı Derneği (ERFOD) ismini aldı. Yıldırım, fotoğraf derneklerinin daha çok şehir isimleriyle anıldıklarından hareketle PASFAD’ın adını da Erzurum Fotoğraf Sanatı Derneği (ERFOD) olarak değiştirdiklerini belirtti. ERFOD, Doğu Anadolu’da Malatya Fotoğraf Sanatı Derneği (MAFSAD) ile birlikte Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF)’na üye iki fotoğraf derneğinden biridir. Türkiye’de çoğu (30 adet) Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgesi’nde olmak üzere toplam 49 dernek Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF)’na üye dernek bulunmaktadır. 16 saat ile 24 saat arasında fotoğraf temel eğitim verdiklerini söyleyen Yıldıran Yıldırım, kursun yarı süresi bittikten sonra şehir içerisinde bir gün uygulama çekimleri yaptıklarını belirtti. Yıldırım, ayrıca, kurs bittikten sonra genellikle bir köy ya da ilçelerde tam gün fotoğraf çekimleri yaparak kursiyerlerin aldıkları teorik eğitimi için uygulama yaptıklarını ifade etti. Şehir merkezinde bulunan dernek mekanında eğitim verdiklerini belirten Yıldırım, “Dernekler gönüllülük esasına göre çalışır. Daha önce mekan kiraladığımız mekanlarda eğitimleri verirken, şimdi derneğin kendi mekanında faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Dolayısıyla, şehir merkezinde bulunan derneğimizin kira ve ek giderlerin karşılanması derneğimizi önemli sıkıntılara sokmaktadır” dedi.
“Üye Sayımız Artıyor”
ERFOD başkan yardımcısı Yıldıran Yıldırım, son kurstan sonra derneklerinin 40 üyesi olduğunu söyleyerek üye sayılarının yavaş da olsa artığını belirtti. Her Perşembe saat 19.00’da dernek binasında üyelerle birlikte toplantı yaptıklarını vurgulayan Yıldırım “Üyelerimizle fotoğraf hakkında konuşuyoruz. Bu toplantılarda Erzurum adına, üyelerimizle birlikte görev dağılımı yaparak gerçekleştireceğimiz fotoğraf projelerini belirleyerek bu projeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz ”dedi.
“96 Kişiye Fotoğraf Eğitimi Verdik”
Yıldıran Yıldırım, ERFOD’un toplamda 96 kişiye fotoğraf eğitimi verdiğini söyledi. Daha çok çalışan kesimden üyelerinin olduğunu söyleyen Yıldırım, şimdiye kadar “20 akademisyen, 17 eczacı ve sağlık çalışanı, 16 öğretmen, 8 devlet memuru, 8 doktor, 4 öğrenci, 4 silahlı kuvvetler mensubu, 4 serbest meslek, 2 avukat, 1 banka müdürü, 1 mimar, 1 mali müşavir, 2 ajans sahibi ve serbest meslek gibi farklı meslek gruplarından gelen kişilere fotoğraf eğitimi verdik. Dernek üyelerimiz de bu meslek gruplarından oluşmaktadır” dedi.