AK Parti Milletvekili adayı İbrahim Aydemir, ‘Erzurum’un ekonomideki en büyük ziynet ve değeri, ahi kültürünü yaşayan ve yaşatan esnafıdır.’ dedi.
Ahi Evran’ın ve Ahmet Yesevi hazretlerinin İslami değerler boyutunda hayata geçirdiği ticari disiplin, ahlak ve yaşam üslubunun en canlı biçimde devam ettirildiği illerin başında Erzurum’un geldiğini söyleyen Aydemir, ‘Türkistan’dan Anadolu’ya bir mukaddes emanet gibi tevarüs eden ahi kültürü, Erzurum’un ruh alemini oluşturuyor. ‘Bütün Müslümanlar kardeştir’ ilkesinin ticaretteki ifadesi olan ahilik, dün olduğu gibi bugün de Anadolu Bacıları, Anadolu Kardeşleri eliyle ticari hayatımızın temel dinamiği halinde yaşatılıyor’ dedi.
HABİBBABA VE KASIMPAŞA VURGUSU
Tarihi Erzurum dokusunun en canlı ve en diri biçimde hayat bulduğu ticari alanlardan birinin Habibbaba ve Kasımpaşa olduğunu, buralarda esnaflığın bir disiplin ve terbiye biçiminde ifade edilerek gelecek nesillere de aktarıldığını belirten Aydemir, ‘Kasımpaşa esnafı ticaretin hocaları, buradaki ticari mekanlar birer ahi mektebidir’ dedi.
ERZURUM VE AHİ KÜLTÜRÜ
Seçim çalışmaları dolayısıyla Kasımpaşa esnafını ziyaret eden AK Parti Milletvekili adayı İbrahim Aydemir, esnafla görüş alışverişinde bulundu. Görüşmelerinde Erzurum’da büyük bir titizlikle yaşatılan Ahi terbiye ve kültürüne değinen Aydemir, ‘ Rızkı Allah’tan bilen bir esnaf terbiyemiz var. Erzurum’da hangi esnafı ziyaret edip halini sual etseniz, işlerinin durumunu sorsanız, iflas sınırında bile olsa, ‘Allah’a şükür’ karşılığını alırsınız. Bu bir mümin duruşu, bu bir dadaş esnafı meşrebidir. Hamdolsun, bizi iri ve diri tutan da bu ruh haleti, bu esnaf terbiyesidir’ diye konuştu.
AK PARTİ’NİN ESNAF YAKLAŞIMI
Esnafla yaptığı sohbetlerde, AK Parti’nin 13 yıllık süreçte tüm ülkeye ve dolayısıyla Erzurum’a taşıdığı hizmetlere de değinen Aydemir, ‘Sağlık, eğitim, enerji, ulaşım turizm ve spor şehri olan Erzurum’da yatırım yoğunlaşması esnafımızın da siftahsız günlerini sona erdirdi. Her yatırım, her hizmet açılımı esnafımızın da gelirine katkı sağladı. AK Parti hükümetleri , daha önce,hiçbir dönem ve iktidar zamanında hayata geçirilmeyen desteklerle esnafımızın hizmetinde oldu.’ kaydını düştü.
ESNAFIN SESİ OLACAĞIZ
Erzurum’da küresel ekonominin yansıması olarak kurulan büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnafa yansıyan olumsuz etkilerinin giderilmesi noktasında bir ekonomist olarak her türlü girişimi başlatacağı sözünü veren Aydemir, ‘Ben Erzurum ekonomik hayatının içinden geliyorum. Bir Erzurum evladı olarak, Erzurum ekonomisini küçük esnafımızın ticari yaşamına akseden sorunlarını iyi biliyorum. 40 ikindiler geleneğinden gelen esnafımızın öğretileriyle yetiştik. Bize görev nasip olursa, içinden geldiğim bu kesimin sesi olmak, onlara hizmet vermek şerefine nail olacağız’ dedi.