Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Verdiğimiz vaatlerin yüzde yüzünü gerçekleştirmiş olarak huzurunuzdayım. Reformlarımızın yüzde 70’ini 6 aylık reformlarımızın yüzde 30’unu gerçekleştirdik. Biz icraatlarla huzurunuzdayız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı’nı açıkladı. Haliç Kongre Mezkezi’nde düzenlenen programa Başbakan Yardımcıları Lütfü Elvan, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğllu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu katıldı.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, “3 ayların ilk gününde hepinize güzel yıllar diliyorum. Allah yolumuzu hayır etsin. Bugün burada huzurunuzdaysak en büyük şeref milletimize aittir. 64. hükümet olarak 4.5 aylık süreyi tamamladık. Sadece yol haritamızı hazırlamakla kalmadık. 3 aylık ve 6 aylık hedeflerimiz millletimizle paylaştık. Hükümetimizi kurduktan sonra kolları sıvadık ve yol haritamızı hazırladık. Hükümet olarak neler yaptık bu konuda milletimizi bilgilendirelim istedik. Verdiğimiz vaatlerin yüzde yüzünü gerçekleştirmiş olarak huzurunuzdayım. Reformlarımızın yüzde 70’ini 6 aylık reformlarımızın yüzde 30’unu gerçekleştirdik. Biz icraatlarla huzurunuzdayız” dedi.

“HAKARETİ SİYASET ÜSLUBU ZANNEDENLERİ, ŞİDDETLE LANETLİYORUM”

Başbakan Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na yönelik ifadeleri nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu sert sözlerle eleştirerek, “Biz icraatlarla meşgul iken bazıları hakaretle meşgul. Biz söz verip gereğini yaparken bazıları haya ve edep duygularını çiğneyerek muhataplarını hakaretle karşılayan bir zihniyete sahip. Hakareti siyaset üslubu zannedenleri, şiddetle lanetliyorum. Söz verip gereğini yağmak bize düşer, tahrip etmek, yıkmak onlara düşer. İcraat bize düşer, hakaret onlara düşer. Herkesi kadınlarımıza hürmette kusur göstermeye davet ediyorum. Umut ediyorum ana muhalefet partisi lideri de bu tavsiyelerimizi göz önüne alır, fikirleriyle gündeme gelir, hakaretleriyle değil” diye konuştu.

“7 HAZİRAN’DAN BU YANA TERÖRLE YOĞUN BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDİYORUZ”

"Coğrafyamızı da büyük yangınlar var” diyen Başbakan Davutoğlu, “Canını kurtarmak için ülkemize sığınan milyonlarca kardeşimize gönlümü açmış bütün imkanlarımız seferber ettik. 7 Hazirandan bu yana terörle yoğun bir şekilde mücadele ediyoruz. Biz hiç bir zaman mazeretlerin arkasına sığınan bir hükümet olmadık olmayacağız. Eş zamanlı olarak reformlar yapıyor, kamu düzenini sağlıyor, AB hedeflerine yürüyoruz. Türkiye’nin yürüyüşünü kimsenin durdurmasına izin vermedik vermedik Allah’ın izniyle. Türkiye negatif çabalara rağmen geriye doğru tek bir adım atmayacaktır. Geçen hafta Diyarbakır’daydım. Teröre karşı tek yürek olduk. Bugün de İstanbul’da yaptığımız icraatlarla tek bilek oluyoruz. Söz verdik yaptık diyoruz. Söz vereceğiz, yapacağız diyoruz. Her hangi bir gecikme olmadığı gibi verdiğimiz sözü gününden önce de gerçekleştirdiğimiz oluyor. Toplumun her kesimin huzur içinde yaşadığı, işçinin, esnafın, çiftçinin ürettiği ve bunun karşılığını aldığı başı dik insanların Türkiye’sini kuruyoruz. Bu gayeyle 14 yılda demokrasinin büyümesinde engelleri bir bir kaldırdık. Türkiye’yi kapasitesini en iyi kullanan bir performansa taşıdık. Dış ticaret, uluslararası yatırımda rekorlar kurduk ekonomimizi, milletimizi tarihine yakışır şekilde şaha kaldırdık. Gece gündüz yorulmadan ülkemizin refahı için çalıştık. Burada bir kez daha kutlu yolculuğun çığını başlatan sayın cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda teşekkürü borç bilirim. Yüzde 4’lük büyümeyle Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının 2 katından fazla büyüdük. G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4. ülke olduk. Bu büyümenin olumlu etkileri toplumun her kesiminde hissedildi. ABD’den sonra en fazla istihdam üreten ülke olduk. Kadınlarımızın iş gücüne katılımını artırdık. Bankacılık sektörümüzü sağlam bir zemine oturttuk. Böylece yıllıklandırılmış dış ticaret açığı 2010 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.” diye konuştu.

“HAZİRAN’DA VİZESİZ OLARAK AVRUPA’YA GİTME HAKKINA ELDE ETMİŞ OLACAĞIZ”

2016 yılı daha da bereketli bir yıl olacağını belirten Davutoğlu, “Türkiye’nin ilerlemesini engellemek isteyenler amacına ulaşamayacak. Türkiye’de reformu arttırmanın zamanı geldi. Tutamayacağımız sözleri vermedik söz verdiysek gereğini yaptık. Biz halkımıza güveniyoruz, halkımız bize güveniyor. Bin kere düşünür 1 kere söyleriz. şeffaf şekilde her şeyi sizinle paylaşıyoruz. Her yerde anlattığımız vaatleri önce zihnimize yazdık sonra milletimizle paylaştık. Vaatlerimizin tamamını gerçekleştirdik. 3 aylık reformların yüzde 70’ini tamamladık. Mart ayında söz verdik Haziran’da vizesiz olarak Avrupa’ya gideceksiniz diye. Haziran’da huzurunuza çıkıp vizesiz olarak Avrupa’ya gitme hakkına elde etmiş olarak sizlerle paylaşacağız. Onun için 3 aylık reformların bir kısmını erteledik ki vize için yasal düzenlemeleri yapalım. Muhalefetin geçici bütçe ile kalıcı bütçeyi beraber çıkarma teklifimize olumlu yanıt vermemesi de gecikmeye neden oldu” şeklinde konuştu.

“KADININ İŞGÜCÜNE KATILIM ORANININ DAHA DA ARTTIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”


Kadınlara tanınan haklarla ilgili konuşan Davutoğlu, “Hem işgücü hem de sermaye verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz. 2016 Eylem Planı’nda eğitim ve işgücü verimliliğine özel bir önem verdik. Genç işsizlik oranının düşürülmesi, kadın işgücüne katılım oranının daha da arttırılması için çalışıyoruz. Çıraklık eğitimini güçlendiriyoruz. Çalışan kadınların doğuma ilişkin izin haklarını arttırıyoruz. 850 bin kadın memurumuzun kariyerlerini kolaylaştırmak için doğum nedeniyle ücretsiz geçen sürelerini memuriyet kıdeminde değerlendirme kararını aldık. Çocuğu olan anne ve babaya çocuğu eğitim çağına gelinceye kadar kısmi çalışma hakkı tanıdık” dedi.

“KADINA KARŞI ŞİDDETE NE KADAR KARŞI ÇIKTIYSAK KADINA KARŞI HAKARETE DE AYNI ŞEKİLDE KARŞI ÇIKACAĞIZ”

“Hangi siyasi görüşe ait olursa olsun bütün kadınlar mübarektir” diyen Davutoğlu, “anne olan her kadının ayakları öpülecek kadar bize emanettir. Kadına karşı şiddete ne kadar karşı çıktıysak kadına karşı hakarete de aynı şekilde karşı çıkmaya karşı birliğe ve beraberliğe davet ediyoruz. Kadına uzanan ellere nasıl ceza veriyorsuk kadına karşı uzanan dillere de aynı tepkiyi göstereceğiz. Gerek işçi gerekse memur kadın çalışanlarımıza ilk doğumda 60 gün ikinci doğumda 120 gün sonraki doğumlarda 180 gün hakkını getirdik. İşçi statüsünde yarı zamanlı kadınlarımızın çalışmadığı süreye ilişkin prim ve ücretlerini asgari ücretten biz karşılıyoruz. Ev eksenli olarak çalışan kadınları geçici iş ilişkisi kapsamına dahil ediyoruz” ifadesini kullandı.

"SÖZ VERDİK YAPTIK" HASHTAGİ DÜNYA TT LİSTESİNDE 1. SIRAYA YERLEŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu Haliç Kongre Merkezi'nde 64. Hükümetin 2016 eylem planını açıkladığı toplantıda fona yansıtılan "#SözVerdikYaptık "hashtagi sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın Dünya ve Türkiye Trend Topic Listesi'nde birinci sıraya yerleşti. Başbakan Davutoğlu ,Haliç Kongre Merkezi'nde 64. Hükümetin 2016 eylem planın açıkladığı sırada, Başbakan Davutoğlu'nun konuşma yaptığı sahnenin arka fonuna "#SözVerdikYaptık" hashtagi yansıtıldı. Hashtag kısa sürede Twitter'da Dünya ve Türkiye gündemine girerek, TT listesinde birinci sıraya yerleşti.

Ayrıntılar birazdan..