Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde tam 50 yıldır cazgırlık yapan, başpehlivanları güreşseverlere tanıtan başcazgır Bursa İznikli Pele Mehmet, pehlivanları tanıtmada İngilizce anons da yapılması gerektiğini söyledi.

Pele Mehmet, Kırkpınar’ın dünya mirası olduğunu belirterek, "Bizim Kırkpınarımızı yabancılar da seyrediyor. Yabancılar da geliyor Kırkpınar’a. Her zaman İngilizce dili veremezler. Yalnız pehlivanların ilk çıktığı vakit yani sıralandıkları vakit İngilizce sunum yapılabilir. Başpehlivanların sayısı ve kısa bir tanıtımı yapılabilir. ‘Biraz sonra güreş başlayacaktır’ diye kısa bir İngilizce açıklama yapılabilir. İngilizce anons yapılabilir neden olmasın. Çünkü Kırkpınar aynı zamanda dünyaya hitap ediyor. Dünya mirası. Her ülkeden izleyici ve basın çalışanına hitap ediyor" dedi.

"Cazgırlık hoşuma gidiyordu"

Güreşin ailesinde birinci spor olduğunu vurgulayan Pele Mehmet, "Çocukluğumda panayır güreşleri oluyordu. Örnek aldığımın cazgırlar vardı o zamanlarda. Ben de o zamanlar güreşiyordum. Cazgırları dinliyordum güreş sonunda. Ne söyleyeceklerini merak ediyordum. Cazgırlık kısacası çok hoşuma gidiyordu. 1967 yılında İznik’te bir panayır güreşinde cazgır bulamamışlar, ben de bu işin içinden geldiğim için beni uygun gördüler. Korkum da vardı ilk cazgırlık denememde" diye konuştu.

"Ayaklarım titriyor"

"Tarihi Edirne Kırkpınar’a ne kadar emek verilse azdır" diyen Pele Mehmet, "Kırkpınar bir ekoldür. Bir olimpiyattır. Ben çok profesyonel olmama rağmen mikrofonu elime aldığımda ilk bir iki dakika ayaklarım titriyor heyecandan. İlk açılışta çok heyecanlanıyorum. Tarihi Kırkpınar iyi ki var" ifadelerini kaydetti.

Bazı manilerin kendi kaleminden çıktığını belirten Pele Mehmet, "Mani yazmak için atmosferi yakalayıp damarlarınıza kadar hissetmelisiniz. Yoksa yazamazsınız. Anonim kullanırsınız" şeklinde konuştu.