Antalya’nın Korkuteli ilçesinde hayata geçirilecek olan ’Kapalı Devre Sulama Sistemi Projesi’ tamamlanma aşamasına gelirken, çiftçi kendi imkanları ile toprak altı damlama sistemini döşemeye başladı.
Yaklaşık yüzde 80’i tamamlanan 85 Milyon TL’lik projenin hayata geçmesiyle çiftçiler bahçelerine kendi imkanları ile özel olarak toprak altı damlama döşemeye başladı. Bayat Ovası’nda 45 dönümlük armut bahçesine toprak altı damlama döşeyen Şükrü Doğrul, "Bahçemde yeni bir teknoloji olan toprak altı damla sulama sistemini yaptırıyorum. Toprak altı damlama ile yapılan sulama sisteminde 100 litrelik suyun 93 litresini ağaç kullanıyor. Suyu toprak altından bitkiye ulaştırma yöntemi daha verimli. Toprak altı damla sulama sistemi ile tarımsal arazilerde kullanılan suyun daha verimli değerlendirilebilmesi, buharlaşmanın azaltılması, bitkinin kök bölgelerinin su ve gübre ile direk olarak temas etmesi amaçlanıyor. Ayrıca uzun zamandır kullanılan ve yaygınlaşan damla sulama sistemi boruları toprak altına alınarak dış etkenlerden de korunuyor. Sulamada işçilik azalıyor" dedi.
Kullanılan borularla toprak altında oluşabilecek herhangi bir tıkanmanın ortadan kaldırıldığını da belirterek, "Bu özel üretim toprak altı boruları ile damlamada toprakta oluşan çamuru içine almaması için özel tasarlanmış. Bu boru sayesinde uzun mesafelere toprak altında eşit miktarda su ve gübre iletilebilir. Toprak altına 30 santimetre derinlikte gömülen damlama borusu ile üretici rahat ediyor. Tek bir tuşla sulama işlerini gerçekleştiriyor. Yetiştirilecek bitkiye bağlı olarak enerji ve sulama suyundan yüzde 40-ila yüzde 70 arasında tasarruf sağlıyor" diye konuştu.