Diyarbakır’da 2014 yılında Türkiye ve dünya gündemine damgasını vuran gelişmelerin İhlas Haber Ajansı (İHA) objektifine yansımaları derlendi.
Diyarbakır’da 2014 yılında en çok konuşulan haberlerden derlenen panorama yansımaları aylara göre hazırlandı. Panoramada ay ay veriler şöyle:
OCAK
-Lice’de BDP İle Hüda-Par Arasında Kavga: 10 yaralı.
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Hüda-Par’lılar ile BDP’liler arasında çıkan kavgada 10 kişi yaralandı.
-Cani Koca Eşini Elektrik Akımıyla Öldürdü
Diyarbakır’da eşinin kafasına elektrik akımı vererek öldüren bir şahıs, cinlerin isteği üzerine olayı gerçekleştirdiğini iddia etti.
-Tutuklu Milletvekilleri Serbest Bırakıldı
KCK davası kapsamında tutuklanan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, tutuklu bulundukları Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden tahliye oldu.
ŞUBAT
-Diyarbakır’da 15 Şubat Protestosu
Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye getirilişinin 15. yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır’da bazı iş yerleri kepenk açmadı. Kentte alınan güvenlik önlemlerinde Türk mühendisleri tarafından yapılan tam donanımlı ‘Ural’ zırhlı aracı ilk kez görücüye çıktı.
-BDP, Diyarbakır’da Öcalan’ın Fotoğrafını Bilboardlara Astı
BDP, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı Adası’nda çektirdiği son fotoğrafını Diyarbakır’da bilboardlara astırdı.
-Partililerin Bayrak Asma Kavgası: 2 Yaralı
Diyarbakır’da Adalet ve Kalkınma Partililer (AK Parti) ile Barış ve Demokrasi Partilileri (BDP) arasında bayrak asma yüzünden çıkan silahlı bıçaklı kavgada iki kişi yaralandı.
MART
-Diyarbakır’daki Nevruz Programında Öcalan’ın Mektubu Okundu
DTK tarafından Diyarbakır’da düzenlenen Nevruz programında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mektubu okundu.
-Başbakan Erdoğan Diyarbakır’da Halka Seslendi
Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda partisi tarafından düzenlenen mitinge katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kısılan sesine rağmen Diyarbakırlılara hitap etti.
-Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını BDP’li Kışanak Kazandı
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak kazandı.
NİSAN
-DÜ’de Gerginlik
Diyarbakır Dicle Üniversitesinde (DÜ) karşıt görüşlü iki grup arasında yaşanan gerginliğin ardından çıkan olaylarda çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.
-KCK Davasında 48 Tahliye
KCK ana davasında tahliye edilen 48 kişi, BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda bir araya gelerek açıklamada bulundu.
-Türkiye’nin İlk Başörtülü Rektörü Diyarbakır’da
Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç’ın başörtülü fotoğrafını sosyal paylaşım sitesinden paylaşarak, “hayırlı olsun” dileğinde bulundu.
MAYIS
-Çocukları Dağa Çıkan Aileler, BDP İl Binasını Bastı
Diyarbakır’da çocukları dağa çıkan aileler, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı’nı bastı. Aileler içeride darp edildiklerini iddia etti.
-Lice’de Yol Kapatan Göstericilerden Askere Bombalı Saldırı
Diyarbakır-Bingöl karayolunu trafiğe kapatan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-) üyeleri, yol güvenliği sağlayan askere el yapımı bomba, havai fişek, molotof ve taşlı saldırıda bulundu. Saldırıda 3 asker yaralandı.
-Kürt Sanatçı Beytocan Memleketi Diyarbakır’da
Beytocan adıyla tanınan Kürt sanatçı Beytullah Güneri 23 yıl aradan sonra memleketi Diyarbakır’a geldi
-Diyarbakır’da Soma Gerginliği
Diyarbakır’da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciası nedeniyle düzenlenmek istenilen yürüyüşte gerginlik çıktı. Çıkan gerginlikte göstericiler tarafından atılan taşların isabet ettiği bir polis memuru yaralandı.
HAZİRAN
-Hatip Dicle Cezaevinden Çıktı
KCK ana davasından tutuklu bulunan Hatip Dicle tahliye oldu. Dicle, cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, “Tahliye olmama hiç sevinemedim. Bunu çok samimi olarak anlatıyorum. Onlarca arkadaşımı cezaevinde tutuklu bırakarak çıktım. 20 yıldır cezaevinde olan gençlerimiz var, onları geride bırakarak çıktım” dedi.
-Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından ‘Tigris Diyalogları 2’ toplantısına katılmak üzere Diyarbakır’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu, toplantının açılış konuşmasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
-BDP’li Anneler de Oturma Eylemi Başlattı
Diyarbakır’da, 19 Mayıs’ta çocukları PKK tarafından kaçırıldığı iddia edilen annelerin eylemi Dağkapı Meydanı’nda devam ederken; çocukları dağa çıkan, dağda öldürülen ve cezaevinde bulunan anneler de eylem kararı aldı. Diyarbakır Valiliği karşısında bulunan Anıt Park’a gelen 7 anne, burada süresiz oturma eylemi başlattı.
-Böcek Operasyonu Diyarbakır’a da Sıçradı
Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazları ile ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Duran Çetin’in talimatıyla başlatılan operasyon kapsamında Diyarbakır’da 1 kamu görevlisi gözaltına alındı.
-Diyarbakır’daki Bayrak İndirme Olayı
Cumhuriyet Başsavcılığı, bir cenaze sonrasında çıkan olaylarda askeri garnizon sınırlarındaki Türk bayrağının indirilmesi olayında sorumlu bulunan ve adli işlemlerin yürütülmesinde ihmali tespit edilen kamu görevlileri hakkında soruşturma başlattı.
-HDP Grup Toplantısı Lice’de Yapıldı
HDP, grup toplantısını TBMM yerine Lice olaylarının başladığı Çağıl mezrasında yaptı. Sabah erken saatlerinde Diyarbakır’da Lice ilçesine araç konvoyu ile giden HDP milletvekilleri, eylem yapan göstericilerin kamp kurduğu Çağıl mezrasında grup toplantısını düzenlendi.
TEMMUZ
-Erdoğan Diyarbakır’da Barış Güvercinleri Uçurdu
Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda eşi Emine Erdoğan ile birlikte barış güvercini uçurduktan sonra halka hitap etti.
-Çatı Adayı İhsanoğlu Diyarbakır’da
Seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Dicle Toplum Araştırma Merkezi’nin (DİTAM) düzenlediği Tigris Diyalogları toplantısına katıldı.
-Diyarbakır’da LPG’li Araç Faciası
Diyarbakır-Bingöl karayolunda seyir halindeki bir LPG tankeri infilak etti, alev alan LPG tankerinin arkasında seyir halinde olan 3 yolcu otobüsü ile çok sayıda araçta sıçrayan alevler nedeniyle yangın çıktı. Çıkan yangında 36 kişi hayatını kaybetti.
-Diyarbakır’da Bir İnek Sahibini Öldürdü
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde su içirmek için ahırdan çıkardığı ineğin aniden koşmaya başlamasıyla elindeki yulardan kurtulamayarak süreklenen kadın ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
-Rojava Ve Kobani İçin Yürüyüş Yapan Grup, Şehrin Göbeğinde Polisle Çatıştı
Diyarbakır’da Suriye’nin Rojava ve Kobani kentlerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından Kürtlere yönelik saldırıları protesto eden Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokrat Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Bağlar ilçesi Koşuyolu parkında yürüyüş yapılmak istendi. İzinsiz yapılan yürüyüşte grup polis ekipleri ile çatıştı.
-Diyarbakır’da Belediyenin İftar Çadırına Saldırı
Bir dizi gezi için Diyarbakır’da bulunan ABD Adana Başkonsolosu John Espinoza’nın Yenişehir ilçesindeki Dağkapı Meydanı’nda iftar verilen çadırı ziyaret edeceği ve burada yemek dağıtacağı haberi üzerine, bir grup Dağkapı meydanında toplanarak iftar çadırına saldırıldı. Yaşanan gerginlik sonucu 8 kişi yaralandı.
-Diyarbakır-Bingöl Karayolundaki Yol Kapama Eylemi Sona Erdi
Diyarbakır-Bingöl karayolunda yol kapama eylemi düzenleyen Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri yaklaşık 1 aylık eylemlerini sonlandırdı.
-Diyarbakır Valiliği’nden Eşbaşkanlık Açıklaması
Diyarbakır Valiliği, eşbaşkanlık sisteminin belediyelerle ilgili mevzuatta yer almadığını belirterek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce çıkarılan eşbaşkanlık yönetmeliğinin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu açıkladı.
AĞUSTOS
-Diyarbakır’da Silahlı Saldırı: 1 Polis Şehit
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Ali Kızıloğlu, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit oldu.
-Görevden Dönen Polis Memuru Evinin Önünde Uğradığı Silahlı Saldırı Sonucu Şehit Oldu
Diyarbakır Emniyet müdürlüğünde görevli polis memuru Osman Bal, görevinin bitmesiyle geldiği evinin önünde kimliği belirsiz kişilerce kurulan pusuda şehit edildi.
-Lice’deki Mahsun Korkmaz’ın Heykeli Kaldırıldı
Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yolçatı köyünde dikilen PKK’lı Mahsum Korkmaz’ın heykeli, sabah saatlerinde düzenlenen bir operasyonla kaldırıldı.
-Heykel Olayında Saldırıya Uğrayarak Yaralanan Uzman Çavuş Şehit Oldu
Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yolçatı köyünde dikilen PKK’lının heykelinin yıkılması sırasında çıkan olaylarda silahla yaralanan Uzman Çavuş Uğur Ünal, tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.
-Diyarbakır’da Trafik Kazası: 3 Polis Şehit
Diyarbakır’da meydana gelen trafik kazasında 3 polis memuru şehit oldu.
Kaza, Diyarbakır-Mardin karayolunun 15’inci kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Mardin’den Diyarbakır istikametine giden bir otomobil, motorunun düşmesi sonucu kontrolden çıkıp karşı yola geçerek, içerisinde 3 koruma şube müdürünün bulunduğu sivil polis aracına çarptı. Kazada, 3 polis de şehit oldu.
-Şeyh Said’in İsmi, Asıldığı Yere Verildi
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi kentin tarihi meydanı olan Dağkapı Meydanı’nı Şeyh Said Meydanı olarak değiştirdi. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, büyük acı, travma, katliam ve hukuksuzluklar yaşadıklarını belirterek, “Bu kararla büyük bir yüzleşmenin adımını atıyoruz” dedi.
-Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş Diyarbakır’da Oyunu Kullandı
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da oyunu kullandı. Oy kullanacağı Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu’na eşi ve çocuğu ile birlikte gelen Demirtaş, burada bir grup tarafından tezahüratlarla karşılandı.
-Diyarbakır’da Dev Uyuşturucu Operasyonu
Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde, Hazro ilçesi dağlık ve ormanlık arazisinde, esrar üretimi amacıyla yapılan yasadışı kenevir ekim alanlarının imhası ve şüphelilerin yakalanması amacıyla, Jandarma Özel Harekat ekiplerinin de yer aldığı operasyon başlatıldı. Hava destekli ve çok sayıda zırhlı araçların yer aldığı operasyonda 35 dönüm arazide ekili 10 ton kubar esrar maddesine eşdeğer 210 bin kök Hint keneviri ele geçildi.
EYLÜL
-Devriye Görevi Yapan Resmi Polis Otolarına Uzun Namlulu Silahla Saldırı Düzenlendi
Diyarbakır’da devriye görevi yapan 2 resmi polis aracına uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda 1’ağır 3 polis memuru yaralandı. Yaralı polis memurları, arkadaşları tarafından saldırıya uğrayan ekip otolarıyla hastaneye kaldırıldı.
-Diyarbakır’da Açılan Kürtçe Okul Mühürlendi
Diyarbakır’da Bağlar Belediyesi’ne ait Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nde açılan Kürtçe okulun izin alınmadığı gerekçesiyle valilik tarafından mühürlendi. Yoğun güvenlik önlemleri altında okul mühürlenirken, okula çok sayıda kişi gelip karara tepki gösterdi.
-DTK’nın Yeni Eşbaşkanları Hatip Dicle İle Selma Irmak
Diyarbakır’da iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi’nin 7. Olağan Kongresi’nde tek listede aday gösterilen Hatip Dicle ile Selma Irmak, DTK’nın yeni eş başkanları seçildi.
-Diyarbakır’da F-16 Düştü
Diyarbakır’da bir F-16 savaş uçağı, inişe geçtiği sırada düştü. Uçaktaki pilot fırlatma koltuğunu kullanarak sağ olarak kurtuldu.
EKİM
-Diyarbakır’da "Kobani" Gerginliği
HDP tarafından Kobani için yapılan eylem çağırısının ardından Diyarbakır’da Bağlar ilçesi başta olmak üzerine birkaç noktada bir araya gelen gruplar, ateş yakarak yollara barikat kurdu. Polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı kentte gerginliğin devam ettiği bildirildi. Çıkan olaylarda toplam 12 kişi hayatını kaybetti.
-Diyarbakır’da Sokağa Çıkma Yasağı
Diyarbakır Valiliği’nden yapılan duyuruda gece saat 22.00’de ilan edilen sokağa çıkma yasağının uzatıldığı bildirildi. Yasak, Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp ilçeleri de dahil edilerek, yarın saat 06.00’a kadar uzatıldı.
-Kentte 2 Bin Asker Hazır Kıta Bekletiliyor
Diyarbakır’da çıkan olayların ardından sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi üzerine kente çevre illerden 5 taburluk 2 bin asker sevk edildi.
-Bakan Eker Diyarbakır’daki Olayların Bilançosunu Açıkladı
Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, olaylarda 124 bina, 15 banka şubesi, 34 okul, 17 özel araç, 20 resmi araç, 5 parti binası ve şehrin güvenliğini sağlamak için kullanılan 36 mobese kameranın zarar gördüğünü söyledi.
-Diyarbakır, Mardin, Siirt Ve Batman’da Sokak Olayları 23 Cana Mal Oldu
Güneydoğu’da devam eden sokak gösterilerinde aralarında Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Batman’ın bulunduğu 4 ilde 23 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişinin de yaralandığı ve gözaltına alındığı olaylarda, birçok kamu kurumu, banka ve iş yeri zarar gördü.
-Kobani Olaylarında Zarar Gören Esnafa 234 Milyon 997 Bin Lira Ödendi
Diyarbakır Valiliği, Kobani olaylarında zarar gören esnafa 234 milyon 997 bin 79 lira ödeme yapıldığını açıkladı. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, 6, 7 ve 8 Ekim 2014 tarihlerinde, Diyarbakır’da meydana gelen olaylarda birçok esnafın zarar gördüğü hatırlatıldı
-Eşiyle Pazarda Alışveriş Yaparken Şehit Edildi
Diyarbakır’da eşi ile birlikte pazar alışverişi yaparken maskeli iki kişinin silahlı saldırısına uğrayarak şehit olan Astsubay Üstçavuş Necdet Aydoğdu’nun cenazesi, gözyaşları arasında memleketine gönderildi.
KASIM
-Kentte Olayların Çıkma İhtimali Üzerine Asker Tekrar Şehre İndi
Diyarbakır’da yapılması planlanan yürüyüş nedeniyle, kent genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden çok sayıda polis takviyesinin gönderildiği Diyarbakır’da askerler bir kez daha şehre indi. Öte yandan, kentteki esnaf kepenk açma konusunda tereddüt yaşadı.
-Demirtaş’a Tepki Gösteren Vatandaş İHA’ya Konuştu
Diyarbakır-Ankara uçağında karşılaştığı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın üzerine yürüyerek, tepki gösteren Abdulvahap Kaplan, demokratik olarak tepkisini dile getirdiğini belirterek, Demirtaş’ın karakolda kendisinden özür dilediğini kaydetti.
-Kırklar Dağı’nda Talan Sessiz Sedasız Sürüyor
Diyarbakır’da vatandaşların yoğun tepkisine neden olan Kırklar Dağı’ndaki yapılaşma, sessiz sedasız sürdürülüyor.
ARALIK
-Yasin Börü Ve Üç Arkadaşının Zanlısı 16 Kişi Yakalandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 6-7 Ekim Kobani olaylarında Diyarbakır’da katledilen Yasin Börü soruşturmasında 16 zanlının yakalanıp adalete sevk edildiğini bildirdi.
-Adli Emanetten Çalınan 480 Kg Uyuşturucu Hala Bulunamadı
Diyarbakır Adliyesi’ndeki adli emanetten çalınan uyuşturucuyla ilgili bir süre önce suç duyurusunda bulunan avukat Cevdet Nasıranlı, konuya ilişkin dosyanın bir an önce sonuçlandırılıp olayda parmağı olanlara hak edilen cezaların verilmesini istedi.
-Diyarbakır’da Gözaltına Alınanlardan 25’i Tutuklandı
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 7 Ekim’de kentte yaşanan ve 4 kişinin ölümüne, 1 kişinin de yaralanmasına neden olan olaylarda gözaltına alınan 34 kişiden 25’inin tutuklandığı açıkladı.
-İHD’nin Raporuna Göre 348 Toplu Mezarda 4 Bin 201 Kişi Bulunuyor
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi 2011 yılında açıkladığı ‘Toplu Mezar Raporu’nu, aradan geçen 3 yılın ardından güncelleyerek yeniden kamuoyu ile paylaştı. Raporda yer alan verilere göre, 2011 yılına göre iddia edilen ve açılan toplu mezar sayısında artış olduğu görülürken, 25 ilde yapılan incelemelerde 348 toplu mezarda 4 bin 201 kişinin bulunduğu ifade edildi.
-Bomba İmalathanesine Baskın
Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı Çitlibahçe köyünde PKK’ya ait olduğu öğrenilen bomba imalathanesine, jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonla el konuldu.
-Galatasaray’a ’Zırhlı’ Koruma
Ziraat Türkiye Kupası’nda Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor ile bugün saat 17.00’da karşılaşacak olan Galatasaraylı oyuncuların, maç öncesi kaldığı otelin çevresine zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Sabah saatlerinde otel çevresine toplanan taraftarlar duruma tepki gösterdi.