Samsun’da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) “Afrika’da Yatırım Olanakları ve Eğitim İlişkileri” konulu forum düzenledi.
OMÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen foruma Samsun Valisi İbrahim Şahin, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, Sierra Leone Büyükelçisi Dr. Mohammed Fofana, Uganda Büyükelçisi Johnson Agana Olwa, Güney Afrika Büyükelçiliği Ateşesi Jonathan David Passmoor, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, Gambia Büyükelçisi Momodou Radjie, Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Afrika Öğrencileri Topluluğu Başkanı Abu Kamara’nın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, “Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında son yıllarda önemli bir artış gösteren işbirlikleri vardır. Bütün bu gelişmelere rağmen Türkiye ve Afrika kıtası arasında henüz yeterince değerlendirilmemiş çok geniş işbirliği alanları bulunmaktadır. Tüm Afrika ülkelerinin gereksinim duydukları teknoloji ve deneyim Türkiye’de mevcut olup bu deneyimlerimizi Afrikalı dostlarımızla paylaşmak için gerekli adımları atmış bulunmaktayız. Ayrıca Türk sanayicisinin ihtiyaç duyduğu hammaddelerin Afrika kıtasında alımı noktasında özellikle lojistik imkanların iyileşmesiyle ciddi artışlar oluşmuştur. Bu olumlu gelişmeler Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki işbirliğinin düzenli bir şekilde artacağını göstermektedir” dedi.
REKTÖR AKAN: “YILLARCA AFRİKA’NIN ZENGİNLİKLERİNİ SÖMÜRDÜLER”
Üniversitelerin temel işinin eğitim olduğunu ifade eden OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, “Yükseköğretimde iyi ve güçlü bir noktada olduğumuzu değerlendiriyoruz. Afrika tarihini gözlediğimizde gerçekten ben bir ara onlara isim takmıştım. ‘Adaletsiz sömürgeciler’, ‘Adaletsiz egemenler’ diye. Yıllardır Afrika’nın zenginliklerini sömürdüler. Şu anda hem Afrika’dan gelen misafirlerimizle konuştuğumuzda hem de Afrika ülkelerini gezdiğimizde çok net bir aydınlanmanın farkına varıyoruz. Artık hepsinin eğitimin özellikle bilginin ve teknolojinin en önemli güç olduğunu ve bunun yanında özgüvenin mutlaka gerekli olduğunun farkındalar. Bizim Afrika’ya yapacağımız katkı özellikle eğitim alanında, onların ihtiyaç duyduğu tarım, sağlık ve mühendislik yani teknoloji alanlarında bilgi ve beceri sahibi elemanları yetiştirip ülkelerine geri göndermek. Orada ülkelerinin kalkınmasını sağlamaktır. Afrika ve Türkiye ilişkilerini biz karşılıklı saygı, sevgi temelinde özellikle birbirimizde olan zenginlikleri karşı tarafa aktarma şeklinde değerlendiriyoruz” diye konuştu.
VALİ ŞAHİN: “21. ASIR AFRİKALILARIN ASRI OLACAK”
Türkiye’nin 2002-2003 yıllarında Afrika ülkelerinde 3-5 tane büyükelçiliğinin olduğunu fakat bugün ise bu elçiliklerin 40’a çıktığını belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Türkiye 2002-2003 yıllarına döndüğünde 3-5 tane büyükelçiliği olan Afrika’da bugün 40’a çıkmış bir temsilcilikle son dönemde hükümetin özellikle fokuslandığı bir alan. Afrika kıtası ne yazıktır ki, son asırda çokça ihmal ettiğimiz, başkalarına bıraktığımız hatta bu bırakılışında bir acı hikayesi olan bir yerdir. Önümüzdeki 21. asır Afrikalıların asrı olacak. Çünkü çok genç nüfus var. Ciddi yatırım olanakları var. Çok değerli doğal kaynakları var. Ama maalesef sömürge mantığı yani adaletsiz sömürgecilik insanları kendilerine bir türlü getirememiş. Bir de demokratik bir uygulama olmadığı zaman otoriter rejimden maalesef kendilerini bir şekilde başkalarına bağımlı kılmışlar ve sağlıklı bir büyüme ortaya çıkaramamış. Son 10-15 yılda Afrika’ya ciddi anlamda yatırımlar yapıldı. Biz bir taraftan 40 tane temsilciliği Afrika’da açarken Afrika ülkeleri de 31 tane ülkemizde temsilcilik açtı. Bu önemli bir gelişme. İlişkiler kuracaksanız büyükelçilikler veya temsilcilikler marifeti ile bunu yapabilirsiniz. Onun için bu tarz uygulamalar önemsediğimiz ve takdirle anmamız gereken çalışmalardır” şeklinde konuştu. Daha sonra Vali Şahin konuştuklarını İngilizce olarak kendisi tercüme etti.
Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüsrev Mennan’ın yaptığı “Afrika’da Yatırım Olanakları ve Eğitim İlişkileri” konulu form yapıldı.
ÖLMEZ: “AFRİKA PAZARINDA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Formda ilk konuşan Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, Borsan Grubu’nun Afrika’da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ölmez, “Afrika kıtasıyla bizim tanışmamız 2008 krizinde dünyadaki pazarların daralması sonucunda bizim de yeni pazarlar bulma çalışmalarımız neticesinde oldu. Bizim o güne kadar bildiğimiz Afrika, ormanlık hiçbir şeyin olmadığı bir ülkeymiş gibi halimizde öyle bir Afrika vardı. Ama gidip gördüğümüzde Afrika’nın büyük bir kıta olduğunu, 50’den fazla ülkeyi barındırdığını, birçok farklı ülkede birçok farklı sistemin olduğunu ama dünyanın en önemli yer altı zenginliklerinin olduğunu fark ettik. Üretimin hemen hemen hiç olmadığı, büyük bir pazarın olduğunu fark ettik. Yoğun bir şekilde Afrika pazarına ağırlık verdik. Geride bıraktığımız 5 yıl içersinde bugün 20’ye yakın Afrika ülkesine ihracat yapmayı başarabildik. Daha da önemlisi bu 20 ülke içersinde en az 4 tanesinde bizim ürünlerimiz pazar lideri konumunda. Buradan da Afrika pazarının ne kadar cazip, ne kadar halen daha keşfedilmeyi bekleyen bir pazar olduğunu bu örneklerden anlayabilirsiniz. Her geçen gün Afrika pazarında büyümeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
FOFANA: “AFRİKA ARTIK AGRESİF VE SALDIRGAN BİR ŞEKİLDE TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ KURMALI”
Formdaki konuşmasında yatırımcılara seslenen Sierra Leone Büyükelçisi Dr. Mohammed Fofana şöyle konuştu: “Bundan daha önce batıdaki gazeteler Afrika karşıtı yazıları yazıyordu. Bunun nedeni sizin Afrika’ya gitmenizi istemiyorlardı. ‘Sierra Leona’ya gitmeyin orada insan yiyorlar’ diyorlardı. Çünkü eğitim yoktu. Bütün basın ve medya batılılar tarafından yönetiliyordu. Bu nedenle siz Türklerin Sierra Leone’ye gitmesi engellenmiş oldu. Çünkü bir Türk, Sierra Leone’ye gitmek istediğinde İngiliz komisyonuna gidip oradan bilgi alıyordu. Onlar da size doğru bilgi vermiyordu. Çünkü onlar ülkenin elmas kaynakları üzerinde oturuyorlardı. Yani foksit gibi, elmas gibi, bütün ülkenin madenlerinin üzerinde oturuyorlardı. Ancak biz bu sömürgeciliği kırmak istiyoruz. Türkiye bir imparatorluktu. 500 yıldan uzun bir süre Türkiye, Yugoslavya, Fas, Afrika hatta şimdi belki doğmamış olan ülkelerde hüküm sürmekteydi. Osmanlı İmparatorluğu Afrika’ya İngiltere’nin olduğundan daha yakındı. Osmanlı İmparatorluğu bütün Afrika’ya İslam’ı yaydı. Olmuş olan her kötü şey Afrika’da bir şekilde yaşandı. Biz Afrika’da yaşınmış olan bütün kötülükleri yaşadık. Ama belki her imparatorluğun sonu gelmesi gerektiği gibi Osmanlı’da da aynı şey oldu. Türkiye şimdi eski köklerini yeniden canlandırmak istiyor. Gençlere vermek istediğim mesaj ise, Afrika’nın artık agresif, saldırgan bir şekilde Türkiye ile işbirliği kurma yolunda hareket etmesidir.”
Daha sonra Uganda Büyükelçisi Johnson Agana Olwa, Güney Afrika Büyükelçiliği Ateşesi Jonathan David Passmoor, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, Gambia Büyükelçisi Momodou Radjie ve Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, Afrika ile Türkiye arasındaki yatırım olanakları ve eğitim ilişkileri hakkında bilgiler verdi.