Kosova Meydan Muharebesi’nin 625. Yıldönümünü anmak için Kosova’nın çeşitli yerlerinden başkent Priştine’ye gelen Sırplar, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç’i Kosova’yı satmakla suçlayıp ‘vatan haini’ diye sloganlar attı.
Sırbistan ve Kosova’nın çeşitli yerlerinden gelen Sırplar, Osmanlı’nın zaferi ile sonuçlanan Kosova Meydan Muharebesi’nin 625’inci yıldönümünü anmak için Priştine yakınlığındaki Gazimestan’da bir araya toplandı. Anma töreni Osmanlı ile Sırp ordularının çarpıştığı yerde hayatını kaybeden Sırplara dikilen anıt önünde yapıldı. Kosova polisi, Avrupa Birliği’nin Kosova’daki Hukuk Misyonu EULEX polisi ile NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü KFOR tarafından alınan sıkı güvenlik tedbirleri altında başlayan törende Sırplar, muharebenin anıldığı dini ayin öncesinde Kosova karşıtı milliyetçi şarkılar söyledi ve Kosova karşıtı sloganlar attı. Anma töreni çerçevesinde Sırp Ortodoks klisenin önde gelenleri tarafından dini ayin düzenlendi.
Törene ilk defa katılan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, aşırı milliyetçi Sırplar tarafından protesto edildi. Konuşması yarıda kesilen Nikoliç’e, “hain”, “Kosova’yı sattın”, Arnavut Tomislav” şeklinde sloganlar atıldı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç konuşmasında, kutsal saydıkları Kosova için Sırbistan’ın herkesle görüşeceği ve müzakerelerde bulunacağını belirtti. Nikoliç ayrıca, “Sırp kahramanlarının 625 yıl önce vatanları ve özgürlük uğruna hayatlarını feda ettikleri bu kutsal yerde konuşmaktan çok saygı adına susmak edeplidir. Ancak şunu söylemek gerekir. Sırbistan sonuna kadar herkes ile konuşacaktır” diye belirten Nikoliç, Gazimestan etrafında ev yapan Arnavutlar’a da “Evler yapın ama bilesiniz ki evlerinizi Sırp toprakları üzerinde yapıyorsunuz” mesajını verdi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, anma törenine katılan milliyetçi Sırpların kendisine yönelttiği küfürler üzerine konuşmasını yarıda kesti. Nikoliç, öfkeli şekilde kürsüden inerken, küfür edenlere, Kosova’da Sırpların birbiriyle kavga ettiği tablosunu sergilediklerini söyledi. Nikoliç daha sonra, Sırp Belediyesi Graçanitsa’da Kosova Meydan Muharebesinin sonunda Sultan Murat Hüdavendigar’ı, savaş meydanını gezerken şehit eden Sırp asker Miloş Obiliç’in heykelinin açılışına katıldı.