Memorial Antalya Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Yenidoğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, yeni doğan bebeklere boğmaca hastalığının anneden bulaştığını ve hastalığın ciddi komplikasyonlara yol açtığını açıkladı.
Memorial Antalya Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Yenidoğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu ve Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarıyla bir araya gelerek bebek ve anne sağlığını görüştü. Kent merkezinde bir otelde gerçekleştirilen toplantıda yenidoğan bebeklerde boğmaca hastalığı ve tedavileri tartışıldı.
Yenidoğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, yaptığı sunumda bebeklere annelerden bulaşan hastalıklara dikkat çekti. Özellikle boğmaca hastalığının bebeklerde ciddi sorunlara neden olduğunu belirten Dr. Nemlioğlu, "Boğmaca bebeklere annelerinden bulaşıp, ağır seyrederek ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Annenin boğmacaya karşı aşılanması, bebeğin sağlığı için büyük önem taşıyor" dedi.
ÜCRETSİZ AŞI MÜJDESİ
Bebeklerle teması olan kişilerin boğmaca hastalığına karşı aşılanmasına dikkat çeken Dr. Nemlioğlu, doğum paketi içerisinde annelere ücretsiz aşı yapmaya başladıklarının müjdesini verdi. Yenidoğan bakım ünitesinde prematüre doğan bebekleri yüzde 96 oranında anne sütü vererek taburcu ettiklerini de ifade eden Dr. Nemlioğlu, "Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yüzde 96 oranında sadece anne sütü vererek bebekleri taburcu ediyoruz. Biberon kullanmıyoruz. Anne uygun olur olmaz, bebek entübe dahi olsa, kanguru bakımı yapıyoruz. Bebeklere, anne karnındaki konforu yaşatabilmek için mümkün olduğunca az dokunuyoruz" şeklinde konuştu.
"EMBRİYOSKOP UYGULAMASI İLE GEBELİK ŞANSI DAHA YÜKSEK"
Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz ise embriyoskop uygulamasına dikkat çekti. Embriyoskop uygulaması ile gebelik şansının yüksek olduğunu belirten Dr. Aydınuraz,şunları kaydetti:
"Bebek adaylarının 24 saat gözlem altında tutulması, gebelikle sonuçlanacak doğru embriyo seçim şansını yükseltir. Sistem otomatik olarak tüm embriyoları 10 dakikada bir kontrol eder. Embriyoların gelişim ve değişmelerini gözden kaçırmayan gelişmiş bir mikroskop sistemi vardır. Embriyo gelişimi boyunca dış ortamla temas tamamen engellenebilir. Embriyoların gece gündüz 24 saat gözlem altında olması bölünme zamanlarının kesin olarak tespitine imkan verir. Embriyo gelişimi için ortamın maksimum verimlilikte ve en iyi şartlarda korunmasını sağlar. İstenilen her aşamada embriyo el değmeden değerlendirilebilir. Embriyo gelişiminin her anında ortam havası ve sıcaklığının takibi ve sabitliği sürdürülebilir. Ortam havası sürekli olarak temizlenebilir. Yüzde 99.97 saflık elde etmek mümkündür. İnsan hatalarından doğabilecek riskler sıfıra indirilerek aynı embriyonun, eğer istenirse, farklı kişiler tarafından defalarca değerlendirilmesine olanak sunar."