Irak'ın Musul kentinde terör örgütü DEAŞ'ın sivilleri  canlı kalkan olarak kullanması ve koalisyon uçaklarının buraları bombalaması  sonucu son 48 saatte 40 kişinin yaşamını yitirdiği, yarım milyondan fazla insanın  hayatının tehlikede olduğu bildirildi. 
 
Irak İnsan Hakları Gözlemevinden yayımlanan, Musul'da bulunan aktivist  ve insani yardım kuruluşları çalışanlarına dayandırılan raporda, Musul'un batı  kesimindeki bölgelerde teröristlerin sivilleri canlı kalkan olarak kullanması ve  uluslararası koalisyona bağlı uçakların hava saldırılarında son 48 saatte 40'tan  fazla sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.
 
Raporda, "Terör örgütü DEAŞ militanları evlerin üzerine çıkarak, Irak  güvenlik güçlerinin giydiği askeri üniformalardan giyiyor. Güvenlik güçleri  onların terörist olduğunu öğrendiğinde söz konusu bina tamamen bombalanıyor."  ifadesine yer verildi.
 
Teröristlerin, Musul'un batı kesimindeki Seradib'te canlı kankan  olarak kullanmak için sivilleri rehin aldığı aktarılan raporda, güvenlik  güçlerinin sivillerin bulunduğu bölgelere karşı ağır silahlar kullanmasının ölü  sayısını artmasına neden olacağı ve bu durumun DEAŞ'ın sivilleri canlı kalkan olarak kullanma planında başarılı olmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.
 
Uluslararası koalisyona ve istihbarat birimlerine sivil can  kayıplarını önlemek için DEAŞ hedeflerini daha dikkatli şekilde belirleme  çağrısında bulunulan raporda, koalisyon saldırılarında önceliğin sivillerin  güvenliğine verilmesi gerektiği aktarıldı.
 
Bölgede yüzlerce kişinin etraflarında yaşanan çatışmalar ve  bombardıman korkusu ile sık sık ceset görmeleri nedeniyle psikolojik travma  yaşadığı, geçen ay intihar vakaları gerçekleştiği kaydedilen raporda, El-Faruk ve  Es-Sercehane bölgesinde onlarca evin bombalandığı, ayrıca DEAŞ'ın geçen hafta  bölgeden kaçmak isteyen bir ailenin tüm fertlerini idam ettiği belirtildi.
 
Çatışmaların yaşandığı Musul'un batı kesiminde yarım milyondan fazla  insanın hayatının tehlikede olduğuna işaret edilen raporda, Musul'u kurtarma  operasyonuna katılan tüm kesimlerin uluslararası insan hakları kanunlarına riayet  etmesi ve sivillerin güvenliği için gerekli adımların atılması gerektiği  vurgulandı.

Kaynak:Posta