Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Alışveriş merkezlerinin nitelikleri ile açılış, faaliyet ve denetimlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, bu merkezlerin maliki ile yönetiminin, yetkili idarelerin ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluklarını kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, alışveriş merkezinde kullanımı ücretsiz sosyal ve kültürel etkinlik alanı, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı ve dinlenme alanlarıyla ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zorunlu olan diğer alanlar oluşturulacak.

Alışveriş merkezi otoparkının müşteriler ve alışveriş merkezi içindeki perakendeciler haricinde kullanımını sınırlandırmak amacıyla alışveriş merkezi yönetimince süreli kullanıma bağlı ücretlendirme yapılabilecek.

Ortak kullanım alanları, engellilerle yaşlı ve çocukların ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulacak alışveriş merkezlerinde, söz konusu alanların, bu yönetmeliğe ve Türk Standardları Enstitüsünün ilgili standartlarına uygun olarak oluşturulmasından, alışveriş merkezi maliki; amacına uygun olarak kullanılmasından, bu alanlarda oluşabilecek kazalara karşı gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasından ve bu alanlara ilişkin diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesinden alışveriş merkezi maliki ile yönetimi müştereken sorumlu olacak.

Alışveriş merkezinde sergi, söyleşi, tanıtım ve imza günleri gibi sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla satış alanının en az binde beşi oranında alan ayrılacak. Bakanlık, bu oranı bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak. Sosyal ve kültürel etkinlikler, etkinlikten en az 7 gün önce alışveriş merkezinin görülebilir yerlerinde ve varsa internet sitesinde ilan edilecek.

Acil tıbbi durum butonu yerleştirilecek

Acil tıbbi durumlarda ilk müdahalenin yapılabilmesi ve ihtiyaç halinde en yakın hastaneye sevkin sağlanabilmesi amacıyla alışveriş merkezinin kolay ulaşılabilir bir yerinde en az 20 metrekare büyüklüğünde acil tıbbi müdahale ünitesi oluşturulacak. Acil tıbbi müdahale ünitesinin girişinde Acil Tıbbi Müdahale Ünitesi yazısı ve işareti yer alacak. Acil tıbbi müdahale ünitesinin yeri yönlendirme levhalarıyla gösterilecek.

Satış alanı 20 bin metrekarenin altında olan alışveriş merkezinde en az bir acil tıp teknisyeni veya acil tıp teknikeri; 20 bin ila 50 bin metrekare olan alışveriş merkezinde en az birer acil tıp teknisyeni ve acil tıp teknikeri veya acil tıp teknikeri bulunamayan hallerde en az 2 acil tıp teknisyeni; satış alanı 50 bin ila 100 bin metrekare olan alışveriş merkezinde en az birer acil tıp teknisyeni ve acil tıp teknikeri; satış alanı 100 bin metrekare ve üzerinde olan alışveriş merkezinde ise en az birer acil tıp teknisyeni ve tıp doktoru bulundurulacak.

Acil tıbbi müdahale ünitesinde Sağlık Bakanlığınca belirlenen nitelik ve miktarda ilk yardım malzemesi ve ekipmanı olacak.

AVM'lerdeki ortak kullanım alanlarının ve 400 metrekareden büyük perakende işletmelerin görünür kısımlarına acil tıbbi müdahale ünitesiyle iletişimi sağlamak amacıyla yeterli sayıda acil tıbbi durum butonu yerleştirilecek.

Bu hizmetler, özel sağlık hizmeti veren kuruluşlardan hizmet satın alınmak suretiyle de verilebilecek.

Çocuk oyun alanları oluşturulacak

AVM'lerde kolay ulaşılabilir yerlerde, her katta 10 metrekareden az olmamak üzere yeterli büyüklükte ve sayıda, içinde lavabosu, alt değiştirme ünitesi, emzirme koltuğu ve sehpa bulunan, yeterli iklimlendirme ve hijyen şartlarına sahip yeterli sayıda bebek bakım odası oluşturulacak.

Alışveriş merkezinde 0-10 yaş grubu çocukların oyun oynaması için yaş gruplarına göre ayrıştırılmış biçimde, ebeveynlerin çocuklarının gözetimini sağlayabileceği oturma yerleri bulunan yaralanma ve kazalara karşı güvenlik tedbirleri alınmış, yeterli sayıda çocuk oyun alanı oluşturulacak.

Satış alanı 100 bin metrekarenin altında olan alışveriş merkezinde en az 30 metrekare; 100 bin metrekare ve üstünde olan alışveriş merkezinde ise en az 50 metrekare büyüklüğünde, içinde lavabosu bulunan, yeterli iklimlendirmeye ve ihtiyacı karşılayacak diğer niteliklere sahip, kadın ve erkekler için ayrı ayrı olacak şekilde, otopark haricinde olmak üzere ve alışveriş merkezinin kolay ulaşılabilir yerinde ibadet yeri bulundurulacak.

AVM'lerde, ihtiyacı karşılayacak nitelik ve sayıda dinlenme yeri olacak. Alışveriş merkezinde yaşlı ve engelliler, kadın, erkek ve çocuklar için ayrı ayrı olacak şekilde gerekli hijyen şartlarına sahip ve yeterli sayıda alaturka ve alafranga tuvalet bulunacak. Ebeveynlerin, çocuklarının tuvalet ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmalarını sağlamak amacıyla en az bir adet bağımsız tuvalet oluşturulacak.

Alışveriş merkezince sürekli indirimli satış türünü gösterir ya da çağrıştırır ibarelerin usulüne uygun kullanılmasından alışveriş merkezi maliki ve yönetimi sorumlu olacak.

Ortak kullanım alanları kamerayla kayıt altına alınacak

Alışveriş merkezinin otopark dahil her türlü bağlantı ve eklentileri ile giriş ve çıkışlarında özel güvenlik hizmeti sağlanacak. Alışveriş merkezinde bebek bakım odası ve tuvalet gibi niteliği itibarıyla kayıt altına alınması uygun olmayan alanlar dışındaki ortak kullanım alanları kamerayla kayıt altına alınacak ve bu kayıtlar en az 30 gün süreyle saklanacak. Bu kayıtların saklanmasından alışveriş merkezi yönetimi sorumlu olacak.

Bakanlık, yönetmeliğin uygulanması, uygulamada ortaya çıkan sorunlar ve şikayetlerle ilgili alışveriş merkezleri nezdinde denetim yapmaya yetkili olacak, bu yetki taşra teşkilatı aracılığıyla da kullanılabilecek.

Yetkili idarelerce Bakanlığın talebi üzerine yönetmelik hükümleri çerçevesinde alışveriş merkezleri nezdinde ön inceleme mahiyetinde yapılacak denetim sonuçları, denetimin sonuçlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde il müdürlüğüne bildirilecek.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyetteki alışveriş merkezleri, istenen nitelikleri bir yıl içinde sağlayacak. AVM'lerde yapılacak tadilatların yapı ruhsatının yenilenmesini gerektirmesi durumunda ruhsatlandırma, alışveriş merkezine yapı ruhsatını veren idarece yapılacak.

Kaynak: Gazete Vatan