Schaefer, başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, bir  gazetecinin, "Türkiye'de insan hakları ihlalleri bulunduğu ve NATO'nun gelecekte  Türkiye'nin üyeliğini sorgulayıp sorgulamayacağı" şeklindeki sorusu üzerine,  Türkiye'nin, Avrupa'nın güvenlik ve savunma politikası açısında çok önemli yeri  olduğunu kaydetti.


Schaefer, "Alman hükümetinin, bizimle kuşaklardan bu yana Batı'nın  özgürlüğü için mücadele eden Türkiye gibi önemli bir partneri NATO'dan dışlamak  gibi en ufak bir düşüncesi ve planı olmadığı konusunda kesin olarak güvence  verebilirim." dedi.

Türkiye ile bazı konularda görüş ayrılıkları bulunduğunu ifade eden  Schaefer, "Tüm bunlar, Türkiye'nin üyeliğinin ve savunma ittifakının sorgulanması  için bir neden olamaz." diye konuştu. 

  Sorunları gidermenin en doğru yolunu görüşmeler yapmak şeklinde  nitelendiren Schaefer, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in yarın Londra'da  düzenlenecek Somali Konferansı çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile  bir araya gelmesini ümit ettiğini söyledi. 

Bir gazetecinin, Türkiye'nin idam cezasını yeniden uygulamak istediği  şeklindeki ifadesi üzerine de Schaefer, idam cezasının uygulandığı NATO'ya üye  olan başka bir ülkenin daha bulunduğunu hatırlattı.

Basın toplantısına katılan Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Georg  Streiter de Türkiye ile olduğu gibi birçok farklı ülkeyle görüş ayrılıkları  yaşayabileceklerine dikkati çekerek, Türkiye'nin, hem NATO üyeliği ve ekonomik  işbirliği konularında hem de Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk asıllı insandan  dolayı kendileri için çok önemli bir ortak olduğunu bildirdi.