Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "Ülkede fındık üretiminin yüzde 17'sini şehrimizde üretildiğini görüyoruz. Bu gerçekten önemli bir rakam. Bu katlanarak devam edecektir" diyerek verim ve kalitenin artırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

'KATLANARAK DEVAM EDECEK'

Samsun'un Çarşamba ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi 2022 yılının ilk kabuklu fındık alımını gerçekleştirdi. Çarşamba Şeker Fabrikası'nda gerçekleştirilen törende konuşan Vali Dağlı,  ülkenin fındık üretiminin yüzde 17'sinin Samsun'dan karşılandığını söyledi.  Vali Dağlı, fındık alım töreninde, "Tarımın dünya için ne kadar stratejik bir sektör olduğunu pandemi döneminde anladık. Buğday ile ilgili Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yapılan çalışmaları takip ediyoruz. Gerçekten dünyaya nasıl nefes aldırdığını hep birlikte müşahede ettik. Özellikle tarım ürünlerinin üretilmesi, depolanması son derece önemli. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de da piyasaya bir aktör olarak girmek suretiyle hem arz talep dengesini belirlemesi, hem fiyatı düşürmemesi hem de çiftçinin malının değerlendirmesi ile ilgili yapılan çalışmalar takdire şayan. Samsun fındık üretiminde önemli. Gerçekten bereketli topraklar üzerinde bulunuyoruz. Hem Kızılırmak hem Yeşilırmak'ın denizle buluştuğu verimli topraklar üzerindeyiz. Bu manada fındık üretimimiz çok önemli. Ülkede fındık üretiminin yüzde 17'sini Samsun'dan üretildiğini görüyoruz. Bu gerçekten önemli bir rakam. Bu da yapılan çalışmalarla katlanarak devam edecektir. Çiftçimiz, üreticimizde inşallah alnının terini alır. Hayırlı kazançlar diliyoruz." diye konuştu.

ÜRETİCİYE RUTUBET UYARISI 

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ise fındık alım törenini Samsun'dan başlattıklarını açıkladı. Rutubet sorunu nedeniyle üreticilerin getirdikleri fındıkları geçmiş yıllarda geri götürmek zorunda kaldığını da kaydeden Güldal ise sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk alım günlerinde en çok problem yaşadığımız konu rutubet. Bugünlerde hava güneşli gidiyor çok şükür. Geçen sene böyle değildi. Gelen ürünlerin yüzde 40-50'si maalesef rutubetten dolayı kabul edilemedi, iade edildi. Kurutup tekrar getirmeleri istendi. Hem bu üreticilerimize zaman kaybı hem de bizim alım hızımızı düşüren bir sorundu. Üreticilerimizin kurutmayla alakalı hassasiyeti çok yükseğe çıkarmalarını istiyoruz. Bu sene ilave olarak yeni bir şey başlattık. Yüzde 6 olan rutubet oranını yüzde 6.5'a çıkarttık. Üreticilerimiz geri gitmesinler diye. Türkiye genelinde 11 noktada Karadeniz'de alım başladı. Bizim içini tonaj sınırlaması söz konusu değil. Bizim kriterlerimize uygun olarak getirilen her fındığı alacağız. Alım yapılacak fındıkta sağlam iç oranı yüzde 40 ve üzeri olması, buruşuk iç oranı yüzde 10'nun altında olmaması, çürük ve bozuk iç oranı da yüzde 3'ün altında olması gerekiyor." 

YOĞUN KATILIM OLDU

Konuşmaların ardından Yusuf Özkan isimli üreticinin Çarşamba Şeker Fabrikası'na getirdiği fındığın alımı gerçekleştirildi. Çarşamba Şeker Fabrikası'nda düzenlenen fındık alım törenine ayrıca AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, Çarşamba Kaymakamı Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO Samsun Başmüdüresi Derya Şahiner, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Çarşamba Ticaret Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam ile Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı katıldı.

Haydar ÖZTÜRK-Umut Can EREN

ÜRETİCİYE RUTUBET UYARISI 

Güldal, törende yaptığı konuşmada rutubet sorunu nedeniyle üreticilerin getirdikleri fındıkları geçmiş yıllarda geri götürmek zorunda kaldığını da kaydederek, "İlk alım günlerinde en çok problem yaşadığımız konu rutubet. Bugünlerde hava güneşli gidiyor çok şükür. Geçen sene böyle değildi. Gelen ürünlerin yüzde 40-50'si maalesef rutubetten dolayı kabul edilemedi, iade edildi. Kurutup tekrar getirmeleri istendi. Hem bu üreticilerimize zaman kaybı hem de bizim alım hızımızı düşüren bir sorundu. Üreticilerimizin kurutmayla alakalı hassasiyeti çok yükseğe çıkarmalarını istiyoruz. Bu sene ilave olarak yeni bir şey başlattık. Yüzde 6 olan rutubet oranını yüzde 6.5'a çıkarttık. Üreticilerimiz geri gitmesinler diye. Türkiye genelinde 11 noktada Karadeniz'de alım başladı. Bizim içini tonaj sınırlaması söz konusu değil. Bizim kriterlerimize uygun olarak getirilen her fındığı alacağız. Alım yapılacak fındıkta sağlam iç oranı yüzde 40 ve üzeri olması, buruşuk iç oranı yüzde 10'nun altında olmaması, çürük ve bozuk iç oranı da yüzde 3'ün altında olması gerekiyor." dedi.

VALİ DAĞLI HAYIRLI KAZANÇ DİLEDİ

Samsun Valisi Doç.Dr. Zülkif Dağlı'da Çarşamba Şeker Fabrikası'nda düzenlenen fındım alım töreninde, ülkenin fındık üretiminin yüzde 17'sinin Samsun'dan karşılandığını söyledi. Vali Dağlı, fındık alım töreninde, "Tarımın dünya için ne kadar stratejik bir sektör olduğunu pandemi döneminde anladık. Buğday ile ilgili sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yapılan çalışmaları takip ediyoruz. Gerçekten dünyaya nasıl nefes aldırdığını hep birlikte müşahede ettik. Özellikle tarım ürünlerinin üretilmesi, depolanması son derece önemli. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de da piyasaya bir aktör olarak girmek suretiyle hem arz talep dengesini belirlemesi, hem fiyatı düşürmemesi hem de çiftçinin malının değerlendirmesi ile ilgili yapılan çalışmalar takdire şayan. Samsun fındık üretiminde önemli. Gerçekten bereketli topraklar üzerinde bulunuyoruz. Hem Kızılırmak hem Yeşilırmak'ın denizle buluştuğu verimli topraklar üzerindeyiz. Bu manada fındık üretimimizde çok önemli. Ülkede fındık üretiminin yüzde 17'sini Samsun'dan üretildiğini görüyoruz. Bu gerçekten önemli bir rakam. Bu katlanarak devam edecektir. Çiftçimiz, üreticimizde inşallah alnının terini alır. Hayırlı kazançlar diliyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yusuf Özkan isimli üreticinin Çarşamba Şeker Fabrikası'na getirdiği fındığın alımı gerçekleştirildi.

Çarşamba Şeker Fabrikası'nda düzenlenen fındık alım törenine Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çarşamba Kaymakamı Şükrü Yıldırım, AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO Samsun Başmüdüresi Derya Şahiner, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Çarşamba Ticaret Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam ile Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı katıldı.

Haydar ÖZTÜRK-Umut Can EREN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.