SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi'nde bulunan biyokütle enerji santralinin üretimine gece gündüz devam ettiğini bu nedenle çevrede ciddi toz birikintisi olduğunu söyledi. Özdağ, biyokütle enerji santralinin zehir saçtığını öne sürdü. 

'SINIRLAMA YOK'

Özdağ, santralde toz ve karbon monoksit salımı ile ilgili bir sınırlama olmadığını belirterek, "Bu nedenle istediği kadar toz ve karbon monoksit salabilir. Bu da Eğercili mahallesinde yaşayan insanların yavaş yavaş zehirlenmesine yol açacak. Günde 630 ton çam kökü, çam ağacı, mısır sapı, fındık kabuğu yaktığını iddia eden bir santral bu. Bir fındık patozu saatte bir ton işliyor. 630 tane fındık patozunu yan yana getirin, ve beraber çalıştırın. Kimse bu tozun içinde duramaz. Bu tozu engelleyecek bir hükümde yok. Eğercili Mahallesi'nde insanlar yavaş yavaş zehirlenecekler" dedi.

07-SANTRAL (2)

'ÇİLELİ HALE GETİRDİ'

Santralin zaman içinde Çarşamba Ovası'nı da yok edeceğini kaydeden SAMÇEP Sözcüsü Özdağ, Samsun Medya Grubu'na şu açıklamalarda bulundu:

"Biyokütle Santrali bulunduğu bölgede yaşamı çileli hale getirdi. Toz ve gürültü açısından ve tarım üzerinde olumsuz etkileri ortada. Çarşamba Ovasını yaşanmaz hale getiren bu santrale ihtiyaç var mı bu sorunun cevabını arıyoruz. EPDK'nın raporunda Orta Karadeniz'de Türkiye elektrik üretiminin yüzde 5.17'sini gerçekleştiriyor, yüzde 3.32'sini tüketiyor. Karadeniz bölgesinde bir elektrik akışı söz konusu. Bu santralin çalışmasına ihtiyaç yok. Bu santralin kurulu gücü ve ürettiği elektrik Türkiye elektrik üretiminin 10 binde 3'te ikisi. Bütün bu insanların yaşamını, ovadaki tarımı yok edecek şekilde bu santralin çalıştırılmasını gerektirecek bir şey yoktur. Bu santral çalıştırılmadığı takdirde ne Samsun'da ne de Türkiye'nin elektrik arzında bir sıkıntı olması düşünülemez. Bu santralin çalıştırılması sahiplerine sermaye aktarılmasından başka bir şey değildir. Bu santralin üretiminin biran önce durdurulmasını talep ediyoruz. Türkiye'de adı biyokütle olan herhangi bir tesisin çalıştırılabilmesi için çevre mevzuatı kısa devre edildi. Bu tür santraller için çevreye verdiği zarar ortadan kaldırıldı. Çarşamba BES istediği kadar havaya toz salabilir. Çünkü bu tür santrallerin toz salımlarını engelleyen herhangi bir limit yoktur. Biyokütle santrali Eğercili mahallesinde istediği kadar karbon monoksit salabilir. Çünkü toz ve karbon monoksit salımı ile ilgili bir sınırlama yok. Santralin etrafındaki insanların hayatı tozdan dolayı kabusa dönebilir, karbon monoksit nedeniyle yavaş yavaş zehirlenebilirler."

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.