İpek Yolu üzerinde bulunan ve kervansarayların bu yoldaki durakların biri olan Tarihi Çakallı Hanı, 2011 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla Samsun'da sıklıkla ziyaret edilen yerlerden biri oldu. Tarihi Çakallı Hanı'nın tarihi dokusuyla beraber yöreye özgü menemen yemeği üzerine hizmet veren restoran, yapının bilinirliğini bir hayli arttırdı.Çakallı menemeni rengiyle, kıvamıyla, görüntüsüyle ve en önemlisi tadıyla başka hiçbir menemene benzemez Çakallı menemeni. Şehir merkezine 30 km olması menemen yemek için Çakallı' ya gidilmesine engel değildir. şehirler arası yolculukların mutlaka uğranılan yeridir.

ÇAKALLI HANI TARİHÇESİ

Çakallı Hanı'nın kuruluşu 1200'lü yıllara kadar dayanmaktadır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin hükümdarlarından 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen han, tarihi İpek Yolu'nun güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Çakallı Hanı, bahçesinde yer alan kalıntılarla birlikte 1.541 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bunun 800 metrekarelik kısmı, hanın yer aldığı kapalı alan oluşturmaktadır. Taştan yapılan Çakallı Hanı, 24 bölme barındırmaktadır. Hanın kapısı ise, 3-3,5 metre yükseklikte oldukça geniş bir kapıdır.

Çakallı Hanı'nda Ağustos 2011 tarihinde Samsun İl Özel İdaresi tarafından restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. ''İpek Yolu'nda Bir Durak Çakallı Han'' adıyla başlatılan proje çalışmalarıyla beraber han onarılmıştır. Onarım 3 yıl gibi bir sürenin ardından tamamlanmıştır.

TARİHİ ÇAKALLI HANI RESTORAN

Çakallı Han'daki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber hanın içerisine kurulan lokanta hizmet vermeye başlamıştır. Tarihi dokuya zarar vermemek için hanın içerisinde lavabo ve mutfak bulunmamaktadır. Hanın hemen dışına inşa edilen prefabrik yapılar; mescid, lavabo ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Hanın zeminine yerleştirilen tahta platform üzerine masalar ve sandalyeler yerleştirilmiştir. Çakallı'nın en meşhur yemeği olan menemen, burayı ziyaret edenlerin ilk tercihidir. Menemen haricinde; yine yöresel bir yemek olan tirit ve diğer kahvaltı çeşitleri de menüde yer almaktadır.Çakallı Hanı'nda sade, sucuklu, kavurmalı ve karışık menemen çeşitleri bulunmaktadır.Çakallı Hanı'nda Samsun'un yöresel lezzetlerinden tirit yemeğini de yemeniz mümkündür. 

TARİHİ ÇAKALLI HANI RESTORAN ÇAKALLI HANI RESTORAN HANGİ SAATLER AÇIK?

Çakallı Han Restoran, haftanın yedi günü ziyarete açıktır. Restoran, her gün sabah 10:00'da hizmet vermeye başlamaktadır. Restoranın kapanış saati ise 21:00'dır.

 TARİHİ ÇAKALLI HANI'NA ULAŞIM

Çakallı Hanı, Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Çakallı Köyü'nde bulunmaktadır. Çakallı, Samsun'un menemenleriyle meşhur bir bölgesidir. Samsun-Çorum yolu üzerinde işlek bir güzergahta yer alan Çakallı'da yol boyunca bir çok menemenci bulunmaktadır. Çakallı Hanı ise yol üzerinde yer almamaktadır. Samsun şehir merkezi ile Çakallı arası yaklaşık 33 kilometredir. Yollar geniş ve düz olduğu için ulaşım son derece kolaydır. Özel araç ile Samsun-Çorum karayolu üzerinden Çakallı'ya vardıktan sonra Tarihi Çakallı Hanı tabelasını göreceksiniz. Yolun her iki tarafında da bulunan bu tabelaları takip ederek, anayoldan yaklaşık 300 metre uzaklıktaki Çakallı Hanı'na kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.Çakallı Hanı'na otobüsle gitmek için ise Samsun Otogarı'ndan kalkan Kavak ilçe otobüslerini kullanmanız gerekmektedir. Kavak veya Ladik'e giden otobüsler, Çakallı'dan geçmektedir. Çakallı Hanı sapağında inip, 300 metre kadar yürüdükten sonra bölgeye ulaşabilirsiniz.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.