KOSGEB Tematik Proje Destek Programı kapsamında Aydın Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ‘Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması’ projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda toplam 20 ilde yapılan çalışmalar hakkında bilgi sunulurken, proje kapsamında yapılan çalışmalar davetlilere anlatıldı. Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, vatandaşların kaliteli zeytinyağına ulaşması hususunda satış ofisi açmak için çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

Aydın Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleşen ‘Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması’ kapanış toplantısında Borsa üyelerine, proje hakkında bilgilendirmede bulunarak, yapılması gereken konular gündeme getirildi.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, ‘Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması’ projesi ile Aydın’da kaliteli yağ konusunda önemli aşama kaydettiklerini ama tağşişli yağ konusunun çok önemli olduğunu ifade ederek, “Proje kapsamında bir çok Türkiye’nin birçok ilinde Aydın’ın kaliteli zeytinyağını tattırdık. Vatandaşlarımızın çoğunun tağşişli yağ tükettiğini gördük. Vatandaşlarımızın zeytinyağı adı altında farklı yağlar tükettiğini şahit olduk. Tağşişli yağ konusunda devletimizin çok önemli adımlar atması gerekir. Piyasaya tağşişli yağ sunanlara karşı yaptırımlar çok düşük, verilen cezalar yetersiz. Bu proje ile kaliteli zeytinyağı konusunda ulaşabildiğimiz kadar tüketiciye ulaştık. Projede emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KOSGEB Başkanı Sadık Ceyhan ise, böylesine önemli bir çalışma ile hem ülke sağlığına katkı sunan hem de Aydın’ın önemli ürünü zeytinyağını tanıtan ekibe teşekkür ederek bu tür çalışmaları her zaman destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Keser, “Zeytinyağını en iyi saklama yöntemi içi cilalanmış küp”

Adnan Menderes Üniversitesi Koçarlı Meslek Yüksek Okulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi ve Aydın Ticaret Borsası Tadım Panel Başkanı Burcu Keser, ‘Kaliteli zeytinyağının Ayırt Edici Özellikleri’ adlı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda zeytinyağının kimyasal özelliklerinden ve saklama koşullarından bahseden Keser, “Zeytinyağının kimyasal özelliklerini kaybetmeden en iyi saklama yönteminin içi cilalanmış küplerdir. Ticari olarak ise cam şişe daha sağlıklı diyebiliriz. Ekonomik açıdan ise uygun halde üretilmiş teneke kutuları tercih edebiliriz” dedi. Keser, zeytinyağının özelliklerinin kaybolmaması açısından 40 derecenin üstünde sıkım yapılmaması gerektiğinin altını da çizdi.

Tunalıoğlu, “Zeytinyağı konusunda tüketicinin ayağına gittik”

ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Aydın Ticaret Borsası Tadım Panel Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, "Aydınlı Zeytinciler, Proje Bizde Sıra Sizde’ adlı sunumunu gerçekleştirdi. Tunalıoğlu proje kapsamında tüketicilerin ayağına kadar giderek kaliteli zeytinyağını anlattıklarını ifade ederek, “Bu proje ile müşterinin ayağına kadar gittik. Zeytinyağı tüketiminde yanlışları gördük. Aynı zamanda farkındalıkları da gördük. Tüketicilere sabırla zeytinyağını anlattık. İnsanların zeytinyağı sanıp ta zeytinyağı tüketmediğini gördük. Tüketicilere kaliteli zeytinyağını tattırdık” diye konuştu.

Bosnalı: “Satış ofisi çalışmalarına başlıyoruz”

Toplantıya katılan üyelerin ’Kaliteli zeytinyağını nasıl temin edebiliriz?’ soruları üzerine, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı Borsa kapsamında satış ofisi açacaklarını ifade ederek, “Zeytinyağını güvenilir yerden nasıl bulacağız ve nasıl alacağız. Demek ki Borsamızın bir tane daha görevi var. Gelin Borsamızın önderliğinde bir satış mağazası açalım. Zeytinyağımızı duyusal analiz yaparak satış ofisimize koyalım. Zeytinimizi, incirimizi, hatta yerel ürünlerimizi coğrafi işaretli ürünlerimizi burada satalım. Buradan söylüyorum. Bugünden itibaren çalışmalara başlıyoruz” dedi.

Konuşmaların ve yapılan sunumların ardından projede emeği geçen kişilere ve proje ortaklarına plaket takdim edildi.

‘Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması’ projesinin kapanış toplantısına Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Emine Mine Sert, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Adnan Menderes Üniveristesi Koçarlı Meslek Yüksek Okulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Burcu Keser, Borsa üyeleri ve tadım uzmanları katıldı.