Samsun Eczacılar Odası Açıkladı! 'Sektör Kurulu Bekliyor! İlaç Piyasasında Tedirginlik Var' Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, dövizdeki yükselişin ilaç üretiminde yarattığı sorun nedeniyle piyasada tedirginlik yaşandığını söyledi

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, dövizdeki yükselişe bağlı olarak ilaç üretiminde sıkıntılar yaşandığını bunun da piyasaya yansıdığını belirtti.

GİRDİ FİYATLARI ARTTI

İlaç fiyatlarının her yıl toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun Avro üzerinden aldığı ortalamaya göre belirlendiğini ve bunun da yıl içinde sabitlendiğini hatırlatan Karacan, "Her yıl başında Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplanır ve ilaç fiyatlarının, Avro'ya göre ne kadarlık bir güncelleme yapılması gerektiğini kararlaştırır. Ortalamaya göre, biz 2021 yılında yüzde 20 artışla Avro'yu 4,57 olarak sabitlemiş ve bu fiyattan ilaç temin etmiştik. Avro kuru ne kadar artarsa artsın 4,57 lira sabitti.Yıl içinde da bu fiyat değişmiyor. 2022 yılında komisyon oturacak, 2020 yılı ile 2021 arasındaki ortalaması alınacak. Burada aslında üretici sıkıntıyı yaşayacak. Çünkü, ilaçta da girdi fiyatları arttı. Eğer kurtarmazsa üretici, ilaç ithal ise getiremeyebilecek. Tükiye'de üretiliyorsa üretmeyebilir de. İlaç sektörü ocak ayındaki komisyonu bu nedenle pür dikkat bekliyor" dedi.

PİYASALAR TEDİRGİN

Karacan, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın "Döviz kurlarında yaşanan bu ani ve sert yükseliş sektörümüzde hizmet veren tüm firmaların ekonomik sürdürülebilirliğini etkileyen bir problemin ötesinde ilaçta arz güvenliğini ciddi biçimde tehdit eden bir unsur haline gelmiştir" diye konuştu.

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.