Samsun'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında gün boyunca etkinlikler düzenlendi. 'Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüşü'yle başlayan coşku, Cumhuriyet Meydanı'na akın eden vatandaşların heyecanıyla katlanarak devam etti.

VATANDAŞLAR MEYDANI DOLDURDU

Protokol üyeleri ve vatandaşlar, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Cumhuriyet Meydanı'na adeta akın etti. Samsun, 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminde bulunulduğunda yaptığı gibi, dün gece de demokrasiye bağlılığını bir kez daha gösterdi. Saat 19.30'da DSİ önünde toplanan protokol üyeleri ve vatandaşlar, Cumhuriyet Meydanı'na kadar Türk bayraklarıyla yürüdü. Yürüyüşün sonunda down masa tenisi dünya 3'üncüsü Salihcan Öztangal, Türk bayrağını Samsun Valisi Doç. Dr. Zülküf Dağlı'ya teslim etti. Bu esnada Cumhuriyet Meydanı'nda binlerce vatandaşlar yerini aldı. Meydandaki program, 2022 TRT Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması birincisi Çarşamba Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hafız Mustafa Öztürk'ün Kuran tilaveti ile başladı. Samsun Müftüsü Seyfullah Çakır'ın öncülüğünde şehitlerin ruhuna dualar edildi. Ardından protokol üyeleri vatandaşlara seslendi.

"ALLAH BERABERLİĞİMİZİ BOZMASIN"

15 Temmuz 2016 gecesi 251 şehidin, 2 bin 196 gazinin olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "Samsun ilk adım şehri, milli mücadele şehri. Samsun 15 Temmuz'da basiretini her zamanki gibi göstermiştir. Zor bir coğrafyadayız. Bu zorluk 1071 yılında biz Anadolu'ya girmemizle başlamış oldu. 15 Temmuz'dan önce ayak bağlarımız vardı. 15 Temmuz'la birlikte bunlardan kurtulduk. 15 Temmuz'dan sonra milli sanayimiz şahlandı. İHA'larımız SİHA'larımız sayesinde doğu güneydoğuda ve sınırlarımız ötesinde başarılı bir mücadele sürdürüyor. Denizlerde İHA'larımız var, denizlerimizi koruyor. Tehlikenin her zaman olduğunu hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Milli değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Gençlerimizi geleceğe güvenle bakmaya teşvik edeceğiz. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın" dedi.

"FIRSAT VERİLMEYECEK"

Türkiye'nin zor bir coğrafya olduğunu kaydeden AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, "Devleti yönetme hakkı millete aittir. Milletten bu hakkı almaya kalkışmak, milletin iradesine el koymaya kalkışmaktır. İşte bütün darbelerin yaptığı budur. Böylesine hain bir girişim, içerdeki hainlerden müteşekkir değildir. Bunların bu coğrafyanın gereği olarak dışarıda da sahipleri vardır. Bu coğrafya zor bir coğrafya. Elbette uğraşanlar olacak. Bu aziz millet bu yaşananları unutmadığı sürece onlara fırsat vermeyecek" şeklinde konuştu. 

"DESTANSI BİR DİRENİŞ"

15 Temmuz 2016 gecesi yapılan kalkışmanın basit bir olay olmadığını dile getiren Yusuf Ziya Yılmaz, "O akşam aziz milletimiz büyük bir mücadeleyle önce başbakanımızın sonra da Cumhurbaşkanımızın vatandaşlarımızı meydanlara çağırmasının sonucunda ortaya koyduğu büyük direnişle aziz milletimiz bu ülkemizi parçalamaya yönelik hareketi kırdı. Aziz milletimiz o akşam destansı bir direniş ortaya koydu" diye konuştu. 

"İHANET AKAMETE UĞRATILDI"

Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "6 yıl önce bu meydanda bambaşka bir atmosfer vardı. 15 Temmuz'da kastedilen Türkiye Cumhuriyeti'ydi. Şehitlerimiz ve milletimiz sayesinde, Cumhurbaşkanımız öncülüğünde bu ihanet akamate uğratılmıştır" dedi.  

"MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ"

Darbeyi ve darbecileri lanetleyen AK Parti Samsun İl Başkanı Av. Ersan Aksu, "6 sene önce bir cuma günü böyle bir akşamda bu meydan bambaşka bir hissiyatı yaşadı. Vatandaşlarımız, milletini meydanlara davet eden liderinin, Recep Tayyip Erdoğan'ın arkasından meydanları doldurdu ve 'Artık yeter. Ben kendi irademe sahip çıkacağım' dedi ve sahip çıktı. Samsunlular bu akşam da iradesine sahip çıktı, meydanları doldurdu. 85 milyon, eğer bir gereklilik ortaya çıktığında ülkemizin geleceği için, milletimiz için davamız için bir ve beraber olarak mücadelesini ortaya koymaya kararlı durumdadır. Mücadele devam ediyor ve bu mücadelede Cumhur İttifakı'yla birlikte milletimizle birlikte yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.  

"MİLLETİMİZ ZİLLETİ EZDİ"

Şehitlere rahmet dileyen MHP Samsun İl Başkanı Abdullah Karapıçak ise şunları söyledi: "Bizlerin demokrasisine müdahale edilen geceyi sizler kendi iradenizle 'Hayır olmaz biz kimseye esir olamayız. Biz Türk milletiyiz biz hür yaşasayacağız' dediniz ve bu geceyi hakettiniz. 5 bin yıldır adını tarihten sildirmeden yaşatmayı başarmış Türk milleti, önüne çıkan bu zilleti de ezdi geçti."

Programa ayrıca Garnizon Komutanı Topçu Kd. Albay İbrahim Camcı, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Barosu Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Bahadır, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Ersever, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun TSO Meclis Başkanı Haluk Akyüz, askeri ve mülki erkan ile binlerce vatandaş katıldı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.