Samsun'un Ayvacık ilçesi, doğal güzellikleri, dereleri, şelaleleri ve sayamayacağımız nice zenginlikleriyle doğa tutkunları vefotoğrafçılar için de bulunmaz bir nimet.  İşte sayısız aktivite olanaklarının bulunduğu Ayvacık’ta, mutlaka gezip görmeniz gereken yerler...

AYVACIK'TA GEZİLECEK YERLER

Yeşilırmak üzerine kurulu olan Ayvacık, Hasan ve Suat Uğurlu Barajı Gölleri ve şahane manzarasıyla doğa harikası bir Samsun ilçesi.  Samsun’a 62 kilometre mesafede yer alan Ayvacık, Tokat, Amasya ve Ordu ile Asarcık, Çarşamba ve Salıpazarı ilçeleriyle komşu.

AHŞAP CAMİLER

Ayvacık’ta günümüze ulaşmayı başaran 13 ahşap camii bulunuyor. 

Kırsal mahallelerde yer alan ahşap camilerin en önemlisi ise Çamalan Mahallesi’ndeki 200 yıllık Ulubelen Oyma Camii. Ahşap oyma işlemeleri ve kök boyası ile renklendirilen iç mekanı ile cami bölgenin en ünlü yapısı olarak ilgi görüyor.

Ayvacık’ta yer alan diğer ahşap camiler ise Ardıç, Kazancılı, Tiryakioğlu, Yeniköy, Karşı Döngel, Çamalan, Terice, Karaağaç, Gülpınar, Balavur, Kabakalık-Keskinoğlu, Kaltuman, Gürçam, Kabaklık Abaşlar, Mutular, Kabaklık Lazlar mahallelerinde bulunuyor.

KIZLAR KALESİ

Kadın savaşçı Amazonların yurdu olan Samsun ve çevresinde Amazonlardan günümüze çok sayıda eser ve anlatı bulunuyor. Ayvacık’ın Çamlıkale Mahallesi’nde yer alan Kızlar Kalesi de Amazonların eseri. Yeşilırmak’a hakim bir noktada yer alan ve kervan ve yayla yollarının güzergahında bulunan kalede efsaneye göre günümüzden 2 bin yıl önce 2 kız kardeş yaşıyormuş. Adını bu iki kız kardeşten alan kale, bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

SUAT UĞURLU BARAJ GÖLÜ

Baraj gölünde 100 kişi kapasiteli Samsunum 2 gemisi ile tekne turları düzenleniyor. Suat Uğurlu Baraj Gölü, Ayvacık’ın en önemli turizm değerlerinden. Yeşilırmak üzerinde sulama ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1975-1982 yılları arasında inşa edilen baraj gölü ismini baraj inşaatının başlangıcında eşi ile birlikte trafik kazasında hayatını kaybeden DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Suat Uğurlu’dan alıyor.

KİRAZLIK ADASI

Kirazlık Adası’na Ayvacık ilçe merkezinden teknelerle ulaşılıyor. Ada, Suat Uğurlu Barajı’nın yapımından sonra baraj sularının kapladığı bölgede oluşmuştur. Bölgede göller içerisinde yer alan tek ada unvanını taşıyan adada köy yaşamını simgeleyen tesislerin yapımı planlanıyor. 

YEŞİLPINAR ŞELALESİ

İlçe merkezine 15 km uzaklıkta yer alan Yeşilpınar Mahallesi’nde bulunan Yeşilpınar Şelalesi, 50 metre yükseklikten dökülüyor Yeşilpınar Şelalesi’ne ağaçlarla çevrili 1,5 km’lik bir yürüyüş yolunun sonunda ulaşılıyor. Her yıl oksijen-doğa yürüyüşlerinin yapıldığı şelaleye giriş ücretsiz.

Ayrıca Yeşilpınar Şelalesi’nin yanı sıra Çamalan, Kikinin ve Çağlayan şelaleleri de Ayvacık’ta görebileceğiniz şelaleler arasında.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.