Türkiye'nin en küçük ilçelerinden birisi olan Asarcık, ilçesine girilirken yüksek tepeden bakıldığında ağaçlarla bölünmüş geniş arazi üzerindeki evler ve bu arazinin ortasından geçen otoyol görünmektedir. Bu ilçede nereler gezilir merak ediyorsanız görmeniz gereken "Asarcık'ta gezilecek yerler nerelerdir?" isimleri  detaylarıyla aşağıda bulunmaktadır.

Asarcik (1).jpg

ASARCIK GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

GÖKGÖL CAMİ

1180 yılında ahşap olarak yaptırılan cami Asarcık ilçesi Akyazı köyü sınırlarında bulunmaktadır. Geniş bir alana yayılan Gökgöl sırasıyla Akyazı, Kuyumcuoğlu ve Gündoğdu Köylerinin ayrılmasıyla Gökgöl Cami Akyazı Köyü hudutları içerisinde kalmıştır. Caminin etrafında mezarlıklar bulunmaktadır. bu mezarlıklar köylülere ait mezarlıklar olduğu düşünülmektedir. Gökgöl cami mimari açıdan 16. yüzyıl ahşap camilerin özelliğini taşımaktadır.

asarcıkkk.jpg

AYAKLIALAN KLİSESİ

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Ayaklıalan köyünün tepesindedir. Klisenin 650 yıllık olduğu düşünülmektedir. Rumlardan kalmış bir klisedir. Malzeme olarak kesme ve yığma kullanılmıştır.

KOŞACA KÖYÜ AHŞAP CAMİ

Cami, yüksek taşlar üzerinde yerden yükseltilmiş, dörtgen planlı, kırma çatılı ve alaturka kiremitli bir yapıdır. Üç tarafı avlulu ve iki katlıdır. Her iki kat avlusu da tümden ahşap korkuluklarla çevrilidir. Caminin içinde tüm yüzeyler hiç boş yer kalmayacak şekilde bitkisel motiflerle boyanmış ve süslenmiştir. Alt katın duvarlarında aynı süsleme tekrarlanmış, üst kat duvarları ve tavan göbeğinde benzer motifler kullanılmış, motif harici yüzeyler ise leke çalışması halinde boyanmıştır. Minaresi bulunmayan ve ahşap geçme tekniğiyle yapılan camide doğu, batı ve güney cephede her katta ikişer dörder pencere, kuzey cephede ise sadece üst katta iki pencere bulunmaktadır.

ASARCIK2.png

KILAVUZLU KÖYÜ CAMİ

Kılavuzlu Köyü Cami, Asarcık'ın 7 km doğusunda yer alan Kılavuzlu Köyü'nde bulunmaktadır. Yapıya ait bir inşa kitabesi yoktur ve kayıtlı bir vakfiyesine de rastlanılmamıştır. Cami, 18-19. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Hafif meyilli bir alanda kurulan cami, ahşaptan yığma tekniğinde inşa edilmiştir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.