Samsun'da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve protokolün katılımıyla temeli atılan, 500 günden daha az sürede tamamlanması öngörülen Adli Tıp Kurumu'nun hizmete girmesiyle, yıllardır eksikliği gündeme gelen sorun daha çözülmüş olacak.

SAMSUN ADLİ TIP KURUMU NEREYE YAPILACAK? 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un, Ticaret Bakanı olarak AK Parti'den Samsun Milletvekili adayı olduğu dönemde, vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine gündeme getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden sonra yatırım programına alınan, İlkadım İlçesi Kuşçulu Mahallesi'nde 10 dönüm alan üzerine inşa edilecek Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı'nın temel atma töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi. 

TÖRENE YOĞUN KATILIM

Törene Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekilleri Orhan Kırcalı ve Ersan Aksu, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır Aslıyüksek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Baro Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, protokol üyeleri, adliye personeli ve davetliler katıldı.

Resim

MEHMET MUŞ: "SAMSUN İÇİN BİR FIRSAT"

Törende Dr. Mehmet Muş'un Samsun'a kazandırılmak istenen adalet yatırımlarıyla ilgili sarf ettiği çabadan bahseden Bakan Tunç, "Samsun özellikle AK Parti iktidarlarında çok önemli mesafeler aldı. Samsun, Karadeniz'in en büyük şehri. Her alanda Samsun, liderliğini sürdürmeye devam ediyor. Önceki dönem milletvekillerimiz, şimdiki milletvekillerimiz, Ticaret Bakanlığı dönemi ve sonrasında Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş da bölgeye çok güzel hizmetler veriyor. Mehmet Muş'la Meclis'te birlikte çalışmıştık. O dönemdeki çalışkanlığıyla şimdi Samsun milletvekili olarak, Meclis'te Plan Bütçe Komisyonu Başkanı olması hasebiyle de Samsun'un şanslı olduğunu söylemek mümkün. Kabine açıklanır açıklanmaz Mehmet Muş aradı ve yatırımlarla ilgili görüşmemiz gerektiğini söyledi ve hepsini masaya yatırdık. 'Hayırlı olsun' ziyaretleri için bekleyenler varken, yatırımların arsa problemlerini çözmek için birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na götürmüştü. Kendisi Samsun için bir fırsat" dedi. 

"ADALET YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR"

Samsun’daki adalet yatırımlarından da bahseden Bakan Tunç, şunları söyledi: “Bugün temelini attığımız binamız, 10 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde 13 bin 600 metrekare kullanım alanına sahip olacak. İnşallah 1,5 yıl içerisinde inşaatı tamamlanarak hizmete açacağız. Samsun'da 21 yılda adalet alanında önemli hizmetlere imza attık. 70 bin 708 metre kapalı alana sahip Samsun mevcut adalet binamızı 2013 yılında tamamlamıştık. Çarşamba adalet binamızı 2007’de, Havza adalet binamızı 2009’da, Terme adalet binamızı 2012’de tamamlayarak hizmete açmıştık. Samsun Bölgeyi İdare Mahkemesini de tarihi binayı restore ederek 2009’da adalet teşkilatının hizmetine sunmuştuk. 16 Ocak 2024 tarihinde ‘Adalet Kampüsü’müzün proje ihalesini gerçekleştireceğiz. İnşallah içerisinde Samsun İstinat Mahkememiz, Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri hizmet verecek. 41 bin 245 metre kare kapalı alana sahip olacak. Atakum ilçemizdeki yeni adalet kampüsümüzün şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Bafra Adalet Binası ve Çarşamba Adalet Ek Hizmet Binası işini de 2024 yılı yatırım programına teklif ettik, inşallah onun da proje çalışmalarına başladık. Önümüzdeki ay Vezirköprü Adli Tıp Şube Müdürlüğü hizmete başlayacak. Adli Tıp uzmanımızın ataması gerçekleştirildi. Adli Tıp Grup Başkanlığımız, 16 Ocak'ta proje ihalesini gerçekleştireceğimiz Adalet Kampüsünün bölgemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Resim

"YENİ ANAYASA İÇİN BİRLİKTELİK ÇAĞRISI"

Bakan Tunç, Anayasa'da gerçekleştirilen önemli reformlarla da sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, mevcut Anayasa'nın darbe sonrası yapılan, darbe ruhunu taşıyan, vesayetçi anlayışı taşıyan bir anayasa olduğunu vurguladı. Anayasa'da vesayetçi ruhu azaltmaya yönelik önemli reformları 21 yılda hayata geçirdiklerini aktaran Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu Anayasa'da kadın ve çocuk hakları yoktu. Bunların hepsi son yapılan değişikliklerle girdi. Engelli, gazi, şehitlerimizin hakları, yaşlıların hakları, yaptığımız değişikliklerle oldu. Yine bilgi edinme hakkından tutun, vatandaşlarımızın idarenin iş ve işlemleriyle ilgili başvurabilecekleri Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulmasına, özel hayatın korunmasıyla ilgili kişisel verilerin korunmasına varıncaya kadar tüm bunlar son dönemde Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinde Anayasamızda yerini alan, temel hak ve özgürlükleri genişleten düzenlemeler. Yaptığımız değişiklikler, Anayasa'mızdaki vesayetçi ruhu azalttı ama tamamen ortadan kaldırmaya da yetmedi. Anayasa'mızda bugüne kadar yapılan değişiklikler madde sayısından daha fazla. Dolayısıyla çok sayıdaki değişiklik, maddeler arasındaki yeknesaklığı da bozdu. İşte bu bozukluk, yeknesaklığın ortadan kalkmış olması, yargı kurumlarımız arasında da birtakım tartışmalara neden olan kararlara sebebiyet verdi. O nedenle Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu, açık siyasi düşüncesi ne olursa olsun, herkes bunda mutabık. O zaman hep beraber 28. dönem parlamentosunda bir araya gelelim. Hep beraber milletimize olan bu borcu yerine getirelim. Geniş kesimlerin görüşünü alarak demokratik, kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, hukuk devleti ilkesini güçlendiren yeni bir anayasayı yapalım ve 28. dönem parlamentosu da Cumhuriyetimizin ikinci asrına girdiğimiz şu başlangıç döneminde tarihi bir adım atsın."

"BÜYÜK KATKILAR SUNACAK"

Adli Tıp Grup Başkanlığı hizmet binası tamamlandığında şehre büyük katkılar sunacağını kaydeden Samsun Valisi Orhan Tavlı da "Hem Samsunumuz hem de çevre illerdeki vatandaşlarımızın adalete erişiminin gecikmeden sağlanmasını daha da hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır" dedi.

"GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR"

İnşaatın 500 günden daha az bir sürede tamamlanması için çaba sarf edildiğini dile getiren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Mehmet Muş ise, "Samsun'da yargı camiamızla alakalı yatırımlarımız var. Bunların bir kısmının ihale aşaması var, bir kısmının proje ihaleleri yapılacak. Burası bir tarım şehri. Turizm anlamında da önemli hamleler yapıyor. Sanayi anlamında belirli bir noktaya geldik ama gidecek çok yolumuz var. Onun için ciddi çalışmalarımız var. OSB'lerin ölçeklerinin büyütülmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Terme Organize Sanayi Bölgesi de Sanayi Bakanımız onayladı ve kuruluş süreci tamamlanmış oldu. Planları yapılacak. Yakakent'te planladığımız su ürünleriyle ilgili OSB kamu yararı kararı da verilmiş oldu. Şehrin görselliğini, güzelliğini denizle bağlantısını bozan bazı yapılarımız oraları da yeşil alana çevirip şehrin turizmine önemli bir katkı yapmayı sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.  

"İLK BÖLÜM MART AYINDA HİZMETE GİRECEK"

Adli Tıp Kurumu'nun yaklaşık 30-40 yıldır şehrin gündeminde olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de şunları söyledi: "İlk etapta mart ayında hizmete girecek bölümü şu anda hazırlıyoruz. Adalet mekanizmamızın kurumları ve tesisleri anlamında bakanımızın, genel başkan yardımcılarımızın, milletvekillerimizin gayretleriyle 1-2 yıl içinde Türkiye'nin 1. sıraya çıkan şehri oluyoruz. Samsun'un bu yürüyüşüne bütün imkanları verimli kullanmaya gayret ediyoruz."  

"İHTİSAS DAİRELERİ AÇILACAK"

Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır Aslıyüksek, "Samsun Adli Tıp Grup Başkanlığı'nın inşaatı bitene kadar Samsun Büyükşehir Belediyesince inşa edilen ve kurumumuza tahsis edilecek prefabrik hizmet binasında faaliyetlerimize devam edeceğiz. Samsun Adli Tıp Grup Başkanlığı'nın morg ve kimya ihtisas daireleriyle birlikte 2024 mart ayında hizmete başlamasını planlıyoruz. İnşaat bittiğinde biyoloji ve trafik ihtisas dairelerini de açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Samsunlu hekimler Küba'da 1 Mayıs'ı kutladı Samsunlu hekimler Küba'da 1 Mayıs'ı kutladı

"CUMHURİYET SAVCILARININ EL FENERİ"

Adli Tıp Kurumu'nun kente kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç da  "Sayın Adalet Bakanımıza, emeği geçen herkese şükranlarımızı arz ediyoruz. Samsun, Karadeniz'in en büyük ilidir. Dolayısıyla bugün eksik olan bir birimimizi tamamlamak üzere temelini atmış bulunuyoruz. Adli Tıp, Cumhuriyet savcılarının el feneridir, adalet camiasına çok ciddi hizmetleri olan bir kurumumuz, soruşturma dosyalarının aydınlatıcısıdır. İnşallah soruşturmalarımız ve kovuşturmalarımız daha da hızlanacaktır" şeklinde konuştu.

Resim

Resim

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.