İnşaat Mühendisi Murat Şenel, Devlet Su İşleri'nde görev yaptığı dönemde ön inceleme raporunu hazırladığı Salıpazarı Barajı'nın zemininde sorun olduğu için gecikmenin yaşandığını iddia etti.

PROJEYİ DEĞİŞTİRDİLER

Şenel, barajın zemininde yaşanan taşıma gücünün farklılığı sorununu, ön inceleme raporunu hazırlarken tespit ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

 "Barajın yapılacağı Değirmendere'nin sağ ve sol tarafındaki kayaların taşıma gücü farklı çıktı. Bu nedenle ön yüzünün kaya kaplı baraj tipi yapılmasını önerdik. Planlaması bu şekilde geçti. Ancak DSİ, tamamen beton silindirle sıkıştırılabilir, beton baraj tipi ile ihaleye çıktı. Müteahhit zemindeki farklı oturmadan dolayı proje değişikliğine gitmek istedi. Bunun üzerine düşük dozlu beton ile barajın yapılması ile ilgili yeniden bir proje değişikliğine gidildi. Bundan dolayı barajın yapımı gecikti." 

KAYIPLAR VAR

Samsun Medya Grubu'na açıklama yapan İnşaat Mühendisi Murat Şenel, baraj zemininde yaşanan sorunu ön inceleme raporunu hazırladıkları süreçte fark etmelerine rağmen DSİ'nin projeyi değiştirmesi nedeniyle zaman ve maddi kayıplar oluştuğunu belirterek, "Zemindeki bu sorun, etüdleri yapılırken fark edilebilirdi. Ancak, bu gözden kaçtı. Biz bu sorunu ön inceleme raporunda dile getirdik ve bu nedenle bölgeye uygun yani zeminin yükü dengeli bir şekilde kaldırabileceği baraj tipi projesini önerdik. Bu önerimiz dikkate alınmadı, başka proje uygulandı. Şimdi zeminin yükü kaldırma gücünün farklı olduğu ortaya çıktı. Bu sorun nedeniyle yeniden proje hazırlandı. Bu da hem zaman hem maddi kayıplara neden oldu. Bununla birlikte baraj bölgesinde yaşanan kamulaştırma sorunları da Salıpazarı Barajı'nın yapım işinin gecikmesine neden oldu."

Haydar ÖZTÜRK 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.