Her zaman olduğu gibi komşuluk konusunda da bizi uyaran atalarımız bir yandan, “Ev alma komşu al” derken, öte yandan da “kötü komşu insanı ev sahibi yapar” diyerek olayın ciddiyetini daha da güzel gözler önüne sermişler. Her ne kadar, ufak tefek olumsuzlukları olsa da komşuluk güzel bir şey aslında. “Nerede o eski komşuluk ilişkileri!” diye yakınan büyüklerimizin sözlerine kulak vererek sokağın nabzını tuttuk. Samsunlulara, “Komşuluk ne durumda? Eski komşuluk kültürü devam ediyor mu?” diye sorduk.

İşte Samsunlulardan komşuluk ilişkileriyle ilgili yorumlar:
 
KİMSE APARTMAN KÜLTÜRÜNÜ BİLMİYOR
Şevki FİDAN: “Komşularımdan hiç memnun değilim. Kimse apartman kültürünü anlamıyor.  İnsanlar gittikçe yobazlaştı.  Saygı ve sevginin ne olduğunu bilmiyorlar. Bunun neresinden memnun olayım. Daha anlatılacak çok şey var fakat biz alttan alıyoruz. Normalde gençlerin bizi alttan alması gerekirken biz onları alttan alıyoruz.”
 
HER İNSANA DENK GELMEYECEK KOMŞULARIMIZ VAR
Alaaddin ÇINAR: “Komşularımız ne zaman olursa olsun birbirimize yardımcı olduğumuz insanlardır. Zaten atalarımız ev alma komşu al demişler. Çok yerinde bir söz. Şuan ki komşularımızdan son derece memnunuz. Herkese denk gelmeyecek komşularımız var. Keşke herkeste böyle komşu olsa.” 

KOMŞULUK KÜLTÜRÜ DEVAM ETMİYOR
Hasan ÇALIK: “Maalesef eski komşuluk kültürünün devam ettiğini düşünmüyorum. Biz daha genciz fakat apartmanda bazı şeyleri fark edebiliyoruz. Apartmanımız her hafta düzenli bir şekilde temizleniyor fakat bir sonraki gün yine pislik içerisinde kalıyor. Keşke temiz kalsa diyorsun ama maalesef kalmıyor. Biz ne kadar temiz olsak da tek bir dairenin temiz olmasıyla bir şey değişmiyor. Uyarıyorsun ama bir faydası olmuyor.”

ESKİDEN İNSANLARIN SAYGISI VARDI
Yavuzhan YAVUZ: “Komşuluk eskisi gibi değil. Eskiden böyle değildi, insanların birbirine saygısı vardı. Bunu daha çok şehir merkezinde olmamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. Aynı binada, aynı katta, aynı asansöre biniyorsun fakat bir selam bile vermekten çekiniyorlar.  Bu saatten sonra da düzeleceğini sanmıyorum. Bu böyle devam edecek.”

HERKES BİRBİRİNDEN KOPUK
Varol KOLDAŞ: “Eski komşuluk kültürü artık yok. Herkes birbirinden kopuk halde yaşıyor. Kimse kimseye sahip çıkmıyor. Eski komşuluğu arıyoruz. Komşuluğu geçtik arkadaşlık bile kalmadı. Gençlerimiz komşuluğa önem vermiyor.”

HERKES GEÇİM DERDİNE DÜŞTÜ
Sezai GÜDÜK: “Komşuluk bitti. Öyle bir kavram kalmadı. Eski komşuluktan eser bile kalmadı. Mumla arar hale geldik. Sosyal yaşamdan bazı şeyler değişti. Herkes geçim derdine düştü. Eskiden fakirlik vardı fakat insanlar birbirine yardımcıydı.”
 
ESKİYE GÖRE KÖTÜ DURUMDA
Ayşe ÜNAL: “Komşuluğumuz çok iyi durumda. Eskiye göre komşuluk kalmadı fakat kendi açımdan çok iyi durumda. Keşke her yerde böyle olsa ama maalesef ki böyle bir durum kalmadı.” 

İNSANLARIMIZ ÇOK BENCİLLEŞTİ
Esma KURU: “Komşuluk sıfır durumda. Eski komşuluklar çok güzeldi fakat şuan da komşu diye bir şey kalmadı. İnsanlarımız çok bencilleşti. Eski anlayış ve yardımseverlik azalmış durumda. Keşke eskisi gibi olsa diyorsunuz ama demekle olmuyor. Herkese bu anlayışı aşılayamazsınız.”

ESKİ KOMŞULUK BİTME NOKTASINA GELDİ
Ekrem YILMAZ: “Ben komşularımdan memnunum. Apartmanımızda sevgi çerçevesinde birlikte yaşıyoruz. Bir sıkıntı olduğu zaman birbirimize yardımcı olmaktan çekinmiyoruz. Çok güzel bir bağ kurmuş durumdayız. Böyle de devam edeceğini düşünüyorum. Ama bu sadece bizim apartmanımız için geçerli. Çoğu apartmanda böyle bir şey yok. Eski komşuluk bitme noktasına geldi.”

APARTMANDA KİMSE KİMSEYİ TANIMIYOR
Mehmet Eşref SÖZER: “Komşuluk diye bir şey kalmadı. Apartmanda kimse kimseyi tanımıyor. Herkes iş güç derdinde. Sabah gidiyor akşam geliyor. Zaten o yorgunlukla ne yapsın. Evinde dinleniyor. Bu çoğu yerde böyle. Çoğunlukla emekli insanlar komşuluğa önem vermiş durumda.”

KOMŞULUK KÜLTÜRÜMÜZ HALEN DEVAM EDİYOR
Elçin AYDIN: “Komşularımı çok seviyorum. Hiçbir sıkıntım yok. Komşuluk kültürümüz halen devam ediyor. Eskiye göre bir değişiklik olduğunu düşünmüyorum. Komşu komşunun külüne muhtaçtır diye boşuna dememişler. Çok doğru bir atasözü olduğuna inanıyorum. Sonuçta onlarla aynı binada yaşıyorsun ve bir sıkıntın olduğunda en yakınınızda onlar var. Aynı şekilde onların bir sıkıntısı olduğu zaman yardımına biz gideriz.”

Röportaj: Emre ÖNCEL - Uğur ATICI