TRABZON (AA) - Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) "15 Temmuz ve Milli İrade" konulu panel düzenlendi.

Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, bağımsızlık, adalet ve iyilik için Türk milletinin her zaman canını feda etmeye hazır olduğunu belirtti. Yavuz, ülke üzerinde sinsi bir yapılanma oluşturan FETÖ'nün kirli yüzünün 15 Temmuz'da görüldüğünü ifade etti.

Panelin moderatörlüğünü yapan Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığı Rize Personel Eğitim Merkezi Müdürü Necati Kurçenli ise 15 Temmuz 2016'dan bugüne kadar geçen sürede Türkiye genelinde 168 bin 801 kişi hakkında adli işlem yapıldığını söyledi.

Kurçenli, 8 bin 69 kişi hakkında yakalama kararı bulunduğuna işaret ederek, "Yani bu insanlar firar. Bu kişilerin büyük bir oranının yurt dışında olduğu belirtiliyor. 50 bin 504 kişide tutuklu bulunuyor. 48 bin 371 kişi hakkında adli kontrol kararı verilmiş, ayrıca 8 bin 550 kişi de tutuklandıktan sonra itiraz üzerine yine adli kontrolle serbest bırakılmış. Bu mücadelenin ilk günki heyecanını ilk günki kudretini muhafaza etmek bakımından irademizi keskinleştirmek bakımından bu tür panellerin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

-"Risale okuyarak oralara geldiğini düşünmüyorum"

Panelistlerden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu da FETÖ yapılanmasının devletin birçok kademesinde yer aldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu örgütün en önemli iki özelliğiyle bunu başardıklarını gördük. Birincisi kripto yeteneği. Ben özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki örgütlenmesini çok özel bir nitelikle kazandığını düşünüyorum. Bir kısmının eşlerinin dahi haberi olmadan bu örgütün içerisinde konumlandığının farkındayım. Onların önemli bir bölümünün de risale okuyarak oralara geldiğini düşünmüyorum. Dolayısıyla her renkten her siyasi meşrepten kimlikte olabileceğini unutmayın. İkinci özelliği ise fitne özelliği. Bu örgütün 10 tane Alevi derneği kurdurduğu ortaya çıktı. Etnik ve mezhep çelişkilerini derinleştirip, yeri geldiğinde bunu Türkiye'nin iç barışını zedelemek üzere kullanmak adına kurdurduğu ortaya çıktı."

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise FETÖ üyesi teröristlerin 15 Temmuz gecesi Marmaris'ten gelecek haberi beklediklerini belirterek, esas amacın iç karışıklık yaparak "Türkiye'nin yeni bir Suriye haline getirilmesi" olduğunu söyledi.