Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin düzenlediği “Müze’de Sanat Konuşmaları”nın ilki gerçekleştirildi.

Çağdaş Sanatlar Müzesinde düzenlenen Müze’de Sanat Konuşmaları’nın ilk konuşmacısı koleksiyoner Av. Cengiz Akıncı oldu. Koleksiyonerlik serüvenini ve bir koleksiyon oluşturulurken göz önünde bulundurulması gereken ilkeler hakkında bilgiler veren Akıncı’yı dinleyenler arasında pek çok öğretim elemanı, öğrenci ve davetli vardı.

“Müze’de Sanat Konuşmaları 01”in açılış konuşmasını yapan Çağdaş Sanatlar Müzesi Müdürü Yard. Doç. Sadettin Aygün “2 yıldır çarşamba günleri Müze’de Müzik etkinliğiyle burada buluşuyorduk fakat bu çarşamba yeni bir etkinliğe başlıyoruz. Müze’de Sanat Konuşmaları’nda daha önce iki kez müzemize gelmiş olan ve bağışlarda bulunan Cengiz Akıncı Bey’i davet ettik. Kendisi sanatçı bir aileden geliyor ve Cengiz Bey’in avukatlıktaki ihtisası telif hakları, sanat üzerine gelişme göstermiş bulunuyor. Bu söyleşi umarım hepimiz için verimli olur. Düzenlemiş olduğumuz sanat konuşmalarımıza rağbet ederseniz şimdilik her ayın ilk haftası olarak planladığımız fakat sizden gelecek tepkilere bağlı olarak tarihin değiştirilmesi düşüncesiyle Müze’de Sanat Konuşmaları’nı ilerletmeyi ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Sanatçının manevi haklarından feragat etmesi hukuka aykırıdır”

Koleksiyoner Avukat Cengiz Akıncı da, “Burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum çünkü hem çocuklarımız gözüyle gördüğümüz yapıtların bir bölümünü tekrar izledim hem de çok değer verdiğim bu vesileyle tanıştığım sanatçı dostlarımla karşılaşma imkanı buldum. Bugün sizlere yaşamımın ve mesleğimin ayrılmaz bir parçası olan koleksiyonerlik serüvenim ve bu serüvende mesleğimle bağlantılı olarak göz önünde bulundurduğum hukuki ve sanatsal ilkeleri arz etmeye çalışacağım” diyerek koleksiyonculuk serüveni ve koleksiyonunda bulunan eserler hakkında dinleyicilere bilgiler verdi. Fikri ve telif hakları konusunda konuşmasına devam eden Av. Cengiz Akıncı, “Manevi haklar içerisinde yer alan ve asıl bir koleksiyonerin bilmesi gereken eser sahibinin zilyet ve malike karşı haklarıdır. Sanatçı yapıtını bir yayında, sergide, kitap veya katalogda sergilenmesini talep edip, izin verilmediği takdirde kullanılması halinde koleksiyoner tazminatla mahkum olmaya mecburdur. Bu gibi durumlarda eser sahibinin manevi hakları söz konusudur ve manevi haklar kişilik haklarıyla bağlantılıdır. Benim en fazla üzerinde durduğum nokta intihaldir. Eser hırsızlığına ne yazık ki ülkemizde de karşılaşıyoruz. Tüm hayatı boyunca samimiyeti ön planda tutmuş olan sanatçılar, yabancı sanatçıların eserlerini kaynak göstermeksizin alıp, kendine ait olduğunu iddia ettikleri eserleri Türkiye’nin önemli yerlerinde sergilemektedir” dedi.

Söyleşi; koleksiyoner Av. Cengiz Akıncı’ya, Çağdaş Sanatlar Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Sadettin Aygün’ün teşekkür belgesi, Anadolu Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Engin Ataç’ın da buket takdim etmesiyle sona erdi. Cengiz Akıncı, Eskişehirli sanatçılara duyduğu sevgi ve saygının ifadesi olarak kendisine takdim edilen buketi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Duygu Kahraman’a hediye etti.