Op.Dr. Evrim Aksoy, istenmeyen bebek konusunda uyarılar da bulundu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Evrim Aksoy, “Rahim içinde yer alan istenmeyen oluşumların temizlenmesi ve tedavisi için yapılan kürtajdır. Düşük ile sonuçlanan ya da tahliye edilen gebeliklerden sonra rahim içinde kalan parçalar kürtaj ile temizlenir. Bu sayede aşırı kanama ya da infeksiyon gibi komplikasyonlar önlenmiş olur. Anormal bir gebelik türü olan mol gebeliği(üzüm gebeliği) durumunda normal bebek ve plasenta oluşamaz, yerine üzüm yapısına benzeyen binlerce kistik yapılar rahmi kaplar. Bu hastalığın tedavisinde de rahmi boşaltmak amaçlı kürtaj yapılır” dedi.

Doğum sonrası rahim içerisinde kalmış olan zar ya da plasenta parçalarının aşırı kanamaya neden olduğunu ifade eden Op.Dr. Aksoy, “Kürtaj ile bu parçalar temizlenerek tedavi sağlanır. Kanser olmayan iyi huylu parmak şeklindeki tümörler olan polipler (Rahim içi ya da rahim ağzında yerleşmiş olabilir) kürtaj ile çıkartılarak tedavi edilebilir. Tüm bunların yanında istenmeyen gebeliklerin, her ülkenin yasal sınırlarının belirlediği haftalara göre sonlandırılmasında da kürtaj işlemi uygulanmaktadır. Bizim ülkemizde şu anki yasalara göre gebeliğin 10. haftasına kadar izin verilmektedir. ( Gebelik haftası, son adet kanamasının başlangıç günü 1. gün sayılarak hesaplanmaktadır) diye konuştu.

Kürtaj genellikle güvenli ve komplikasyonu nadir olarak izlenen bir işlem olduğunu kaydeden Op.Dr. Aksoy, “Bazı tıbbi riskleri olabilir (Rahim delinmesi, kanama, rahimde yapışıklık oluşması, infeksiyon gibi ) Bunlar dikkatli ve özenli davranıldığında çok nadir rastlanır” ifadelerini kullandı.

Op.Dr. Evrim Aksoy, kürtajdan sonra doktora başvurulması gereken durumları şöyle sıraladı:

“1. İşlemden sonra saatte bir ped ve fazlası şiddetli kanama

2.Yüksek ateş

3.48 saatten daha fazla süren kramp tarzı ağrı

4.Kötü kokulu vaginal akıntı

5. Saatler geçtiği halde artan ağrı.”

Kürtaj hastanın durumuna göre anestezi eşliğinde veya lokal anestezi ile yapılabildiğini belirten Dr. Aksoy, “Hastanede gerçekleştirilir. İşlem genellikle 15-20 dakika sürer. İşlemden sonra hastanede 2-4 saat kadar dinlenme süresi vardır. Daha sonra hasta taburcu edilir. Hastanede yatmayı gerektirmez. Aynı gün duş alınabilir, günlük aktiviteler yapılabilinir. Anestezi alınmış ise o gün için dikkat gerektiren işlere ara vermek faydalı olabilir. Kürtaj sonrası hafif kanama normaldir. Bu süreç içinde infeksiyondan korunmak için antibiyotik kullanılabilir, cinsel ilişkiye 10 gün kadar ara vermek gerekir. Eğer istenmeyen bir gebelik sebebiyle kürtaj işlemi yapılmış ise yeni bir gebeliği önlemek amacıyla sağlam bir doğum kontrol yöntemi seçilmelidir. Bu rahim içi araç (spiral) olabilir. Rahim içi araç, kürtaj işleminin sonunda da yerleştirilebilir daha sonra da yerleştirilebilir. Eğer doğum kontrol hapı kullanılacak ise hapın ilk dozu kürtaj işleminin olduğu gün başlanabilir. Kürtaj işlemi sonrasında mutlaka ultrason kontrolü yapılmalıdır. Bu kontrol, işlem sonunda veya işlemden 1 hafta sonra ultrason eşliğinde yapılır” şeklinde konuştu.

Op.Dr. Evrim Aksoy, “Kürtaj işleminin ertesi günü normal günlük aktivite ve işlerinize rahatlıkla dönebilirsiniz. Bir sonraki adet kanaması işlemden bir ya da en geç bir buçuk ay sonra gerçekleşecektir. Daha fazla bir gecikme var ise doktorunuza başvurmanız önemlidir. İyi yapılmış, komplikasyonsuz bir kürtaj sonrasında genellikle sorun yaşanmaz ve istenen ya da planlanan yeni bir gebelik için bir problem oluşturmaz” açıklamalarında bulundu.