Samsun Canlı Haber Tv olarak sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Samsunlulara “Amerika Birleşik Devletleri gümrük vergilerini arttırdı, bizde ABD ürünlerine vergileri arttırmalı mıyız?” diye sorduk. Samsunlular büyük bölümü aynı şekilde Türkiye’nin de gümrük vergilerini artırmasını, bazı ürünlerin de ithalatına kısıtlama getirilmesini talep etti 

İŞTE SAMSUNLULARIN YORUMLARI:

DAHA FAZLASINI YAPMALIYIZ

Ali TEZCAN: Tabi daha fazlasını yapmalıyız. Kısasa kısas bir uygulama yapmamız gerekiyor. ABD zaten bizi ekonomik olarak çökertme yolunda ilerliyorlar. Ellerinden gelen her türlü oyunları yapıyorlar. Bizde misli misline, kısasa kısas daha fazlasını yapmalıyız. Vergi artışında bulunmamız bizim için en doğru karar olacaktır.

TİCARİ AÇIDAN DOĞRU OLMAYABİLİR

Işın KALYON: Tabi ki uluslararası ilişkilerde her şey karşılıklı oluyor. Yani eğer durumda düzelme olacaksa her iki taraf aynı şekilde bu durumu düzeltecektir. Arttırırsak ticari açıdan tabi ki doğru olmayabilir ama devletin de kendi durumlarını ortaya koyması gerekiyor. Kendi halkına da vereceği cevaplar var, onun için karşılıklı olma ilkesi kesindir, doğrudur. Bize yapılan bir uygulama varsa karşılığını mutlaka cevap olarak vereceksiniz. Yaptırım olarak da bu durum böyle olmalı.

ABD’YE DAHA ÇOK KARŞILIK VERMELİ

Erdoğan BAYRAM: Bence arttırmalıyız. ABD bize ambargoda uyguladı. ABD’ye çok da karşılık veremeyiz düşünüyorum. Dolar da baya yükseldi bu aralar, bu yüzden durum biraz sıkıntılı bir hal aldı. Şu durumda herkes şaşkın zaten. Bizimde onların ürünlerine karşı bir vergi artışında bulunmamız, çok doğru olacaktır.

ABD'NİN İPİYLE KUYUYA İNİLMEZ

Arif BAŞAR: Şahsen ABD'nin ipiyle kuyuya inilmez ben böyle düşünüyorum. Herhangi bir vergi artışında bulunmamız doğru olmayacaktır. Çünkü dolar aldı başını gidiyor, piyasası çok yükseldi. Sonuçları pek de hayırlı olmayabilir. Biz bir vergi artışında bulunursak bizim için kötü olacaktır.

ÇİZGİMİZDEN TAVİZ VERMEMELİYİZ

Salih BAYAR: Biz de bir vergi artışında bulunmalıyız. Biz de çizgimizden, karakterimizden taviz vermemeliyiz. Zaten ABD'de üretilen ürünler, yaptığımız ticaretin ‰ 0,7 siymiş. Yani fazla bir sorun teşkil etmiyor ama burada önemli olan devletimizin duruşu. Onlar bir vergi artışında bulunuyorsa, bizimde bir artışta bulunmamız doğru olacaktır. Sonucuna bakılırsa Avrupa Birliği de ABD'ye biraz kızgın. Bu konuda önemli tedbirlerin alınması gerekiyor. Ya Trump yola gelecek yada bazı şeyleri göze alacak.

ABD'YE KARŞI DİMDİK AYAKTA DURMALIYIZ

Güven ŞENGÜL: Bizde arttırmalıyız tabi ki. Onlar bir vergi artışında bulunuyorlarsa, bizimde ayakta durabilmemiz için bir vergi artışında bulunmamız gerekiyor. Böyle bir artışta bulunmak bence en doğrusu. Sonuçları inşallah iyi olur. ABD'ye karşı dimdik ayakta durmamız gerekiyor.

BİZİM DEĞERİMİZİ ANLASINLAR

Ahmet SİRACI: Bizde tabi ki ABD ne yapıyorsa aynısını yapmak zorundayız. Bunun sebebi bize karşı yapılanlara bizde aynısını yapmak zorundayız. Karşılığını vermeliyiz. Onlarda bizim değerimizi anlasınlar, nasıl ABD bize şuanda baskı yapıyor, bir kişi veya kişiler üzerinden bizde onlara karşı baskı yapmak zorundayız. Artışta bulunmamız çok doğru olur. Sonuçta onlarda anlarlar bizim nasıl bir ülke olduğumuzu, ne kadar ciddi olduğumuzu anlarlar. Biz ne kadar ciddi olursak onlarda bize o kadar değer verirler.

NEDEN ABD ÜRÜNLERİNİ KULLANIYORUZ Kİ?

Nurcan BAŞKURT: Aslında almamalıyız bile. Almasak daha iyi olur, Türkiye'nin ürettiği malların daha kaliteli olduğunu düşünüyorum. Daha güzel ürünlerimiz var, izin verseler de kendi ürünlerimizi üretsek, yesek daha iyi olur. Niye ABD ürünlerini kullanıyoruz ki. Bence çok yanlış, biz kendi ürünlerimizi yapsak daha iyi olur. Kendimiz beslesek, üretsek daha iyi olur halkımız için.

TABİ Kİ BİZİMDE ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR

Şevki FİDAN: Tabi ki bizimde o zaman arttırmamız gerekiyor. Onlar arttırıyorsa bizim de arttırmamız gerekiyor. Onlara her alanda karşılık vermemiz gerekiyor. Vergi artışında bulunmanın doğru olup olmayacağını bilemiyorum. Sonuçta bu siyasi bir iş, siyasetin nasıl yönleneceği hiç belli olmaz. Bugün başka konuşuluyor yarın başka. Sonuçların neler olacağını bekliyoruz.

MEMLEKETİN HALİ ORTADA

Duygu ŞENGÜL: Ülkenin durumu oldukça kötü bir hal almaya başladı. Dolar şuanda baya bir artışa geçmiş durumda. Aldığımız maaşlar ev alışverişi, çeşitli ihtiaçlarımız olsun artık yetmemeye başladı. Memleketin hali ortada. Devlet büyüklerinin artık bu konuya bir el atması gerekiyor. Gerekli önlemler alınarak bu durumdan milletçe kurtulabileceğimizi düşünüyorum. İnşallah hayırlısı neyse o olsun.

Röportaj:  Emre ÖNCEL – Uğur ATICI