Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun 13 Ağustos 2026 tarihli toplantısında iki ayrı restoranın dosyası incelendi. Yapılan değerlendirmede, söz konusu işletmelerin yemek sipariş platformlarında gerçekte bulunmayan farklı işletme adları, adresler ve tüketici değerlendirmeleri kullandığı tespit edildi. Bu yöntemle tüketicilerde farklı adreslerde faaliyet gösteren birden fazla bağımsız restoran bulunduğu yönünde yanıltıcı bir algı oluşturulduğu değerlendirildi.
İDARİ PARA CEZASI VE DURDURMA KARARI
Reklam Kurulu, ilgili şirketler hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ayrıca yanıltıcı olduğu değerlendirilen reklam ve ticari uygulamaların da durdurulmasına hükmedildi.
DİJİTAL PLATFORMLAR YAKINDAN İZLENİYOR
Ticaret Bakanlığı, internet siteleri, sosyal medya platformları, mobil uygulamalar ve diğer dijital mecralardaki aldatıcı reklamlar ile manipülatif uygulamalara yönelik denetimlerin sürdüğünü bildirdi. Denetimlerde gerçeği yansıtmayan fiyat gösterimleri, sahte indirimler, örtülü reklamlar, influencer tanıtımları, sahte veya manipüle edilmiş tüketici yorumları da inceleniyor.
CEZA 10,8 MİLYON LİRAYA KADAR ÇIKABİLİYOR
Reklam Kurulu tarafından aykırılık tespit edilmesi halinde internet reklamları için 10 milyon 837 bin 65 liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor. Gerekli görülen durumlarda ilgili içeriklere erişimin engellenmesine yönelik karar da verilebiliyor. Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını ve dijital ortama duyulan güveni korumak amacıyla denetimlerin devam edeceğini açıkladı.





