ADANA, () - ADANA'da özel bir hastanenin tüp bebek merkezi sorumlusu Prof. Dr. Volkan Noyan, tüp bebek tedavisinde başarı şansının özellikle anne adayının sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Volkan Noyan, hamilelik için anne adayının yeşil sebzeler, meyveler, turunçgiller gibi yiyeceklerin bol miktarda tüketilmesini önerdi. Hamilelik için ideal kilonun da önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Noyan, "Folik asit ve C vitamini de üreme fonksiyonları açısından faydalı. Bu nedenle yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve badem, fındık gibi kuruyemişlerden bol miktarda tüketilmeli. Hamilelik öncesi ideal kilo da çok önemli" dedi.
Yüksek protein ve düşük karbonhidrat yönünden beslenmenin, yumurta ve embriyo kalitesini artırdığını ve tüp bebek başarı şansını yükselttiğini belirten Noyan şöyle konuştu:
"Ayrıca balık da çok önemli bir protein kaynağı, haftada 2-3 kez tüketmek son derece sağlıklı olacaktır. Kırmızı et ise belirli ölçüde tüketilmeli ancak fazla yağlı olmamasına dikkat edilmeli. Ne yediğimiz kadar yeme sıklığımız da önemli. Kesinlikle öğün atlamayı ya da düşük kalorili beslenmeyi tüp bebek tedavisi sürecinde önermiyoruz. Yiyeceklerin niteliği kadar pişirme şekli de önemli. Vitamin, protein ve minerallerin etkin şekilde alınabilmesi için kızartmaların yerine, ızgara ve fırında az yağlı pişirilmiş yiyeceklerin tercih edilmeli. Tedavi sürecinde yeterli sıvı alımı da çok önemli. Günde 2-3 litre su içilmesi gerekiyor. Fazla alkol tüketimi kadınlarda gebelik şansını düşürebildiği gibi, erkeklerde de sperm üretimi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor."

FOTOĞRAFLI