Samsun Medya Grubu şehrin gündemini tutmaya devam ediyor. Samsun Gazetesi ve Samsun Canlı Haber TV ekibi mikrofonları Yabancılar Pazarı esnafına uzattı. Esnaf, işlerin oldukça durağan odluğunu ifade etti ama 1919'un 100. yılı etkinlerinden oldukça umutlular.

RAMAZAN DA ETKİLEDİ 
Kadir AKBULUT: Satışlarımız Ramazandan dolayı durgun. Ramazan bittikten sonra satışlarımızın artacağını düşünüyoruz. Ayrıca ülkemizin ekonomik sıkıntıları bizi de etkilemiş durumda. İnsanlar para kazanamayınca bizden de alışveriş yapamıyor, bu durum da haliyle etkiliyor. Şu an 19 Mayıs’ın 100. yıl etkinliği dolayısıyla gelen vatandaşlar sayesinde satışların daha fazla yükseleceğini düşünüyorum. 

ESNAF KÖTÜ DURUMDA
İsmail GÜL: Esnafımız kötü durumda. Çünkü dolar aldı başını gidiyor, fiyatların ne durumda olduğu belli değil ama 100. yıl nedeniyle yapılacak olan etkinlikte satışlarımızda artış bekliyoruz. Çünkü turistler öncelikle burayı gezmek istiyorlar ve Yabancılar Pazarı’nda fiyatlar dışarıya göre daha uygun. Ama satış yapabilmemiz için bizim de vatandaşa satabilecek ürün alabilmemiz gerekiyor.

ESKİ TADINI KAYBETMİŞ DURUMDA
Hüseyin YILDIRIM: Samsun Yabancılar Pazarı esnafı olarak yıllardır buradayım ama artık bura eski tadını kaybetmiş durumda. Alışveriş merkezleri bizi ciddi anlamda etkiledi. Aslında bizim fiyatlarımız dışarıya göre çok daha düşük ama insanlarda tam tersi algı oluşmaya başladı. Bu durum da bizim satışlarımızı çok etkiledi. Yapılan sosyal etkinlikler, tüm Samsun esnafını etkileniyor. Şu an 100. yıl etkinliklerini bekliyoruz 

SATIŞLARIMIZ ÇOK DURGUN
Kadir AVCU: Buranın esnafı olarak satışlarımızın çok durgun olduğunu ve kimse olmadığı için sürekli oturduğumuzu söyleyebilirim. Yapılan diğer etkinlikler bizim satışlarımızı etkilemedi ama 19 Mayıs’ın 100. yıl nedeniyle yapılacak olan büyük etkinlikte durum ne olur bilemiyoruz. Umarım satışlarımızda bir artış görürüz. 

TÜM TÜRKİYE ETKİLENİYOR
Seyfettin BAHŞİŞ: Ekonomik kriz ve ramazan dolayasıyla satışlarımız durgun. Bu durumdan sadece Yabancılar Çarsısı esnafı değil, Türkiye'yi etkilediğini düşünüyorum. Ramazan Bayramından sonra sezonun açılacağını ve artışlarımızın yükseleceğini düşünüyoruz. Samsun’a gelen turistlerin ilk geldikleri yer bizim burası oluyor. Dolayısıyla turistler ne kadar rağbet gösterirse bizim satışlarımız da artıyor. Bunun için biz de 19 Mayıs’ın 100. yılı nedeniyle yapılacak etkinliği bekliyoruz. 

İŞLER ÇOK DURGUN 
Arzu İŞ: İşlerimiz şu an çok durgun. Nedeni ise hem ramazan ayında olmamız hem de hava şartları olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce yaz gelmesini ve yabancıların gelmesini dört gözle bekliyoruz. Çünkü bu durum satışlarımız da artış olmasına sebep oluyor. 

100. YIL ETKİNLİĞİNİ BEKLİYOR 
Erdoğan TURNAGÖL: Yabancılar Pazarı esnafı olarak satışlarımızın çok durgun olduğunu söyleyebilirim. Nedeni ise Ülkenin ekonomik sıkıntıları ve pazarın iç ve dış etkenleri olduğunu düşünüyoruz. Açıkçası esnaflar olarak 19 Mayıs’ta yapılanacak olan büyük etkinliği bekliyoruz. Satışlarımızın o dönem içinde artacağını düşünüyoruz. 

SIKINTIMIZ YOK 
Yusuf ÇOSKUN: Ramazan ayı olmasına rağmen şükürler olsun satışlarımız da her şey çok güzel gidiyor bir sıkıntımız yok. Tüm özel günlerde satışlarımız da daha fazla artış olduğu gibi şu an için Anneler günü ve 19 Mayıs’ın 100. Yılı için yapılacak olan etkinlikten beklentimiz var. Bu sebeple satışlarımız da daha fazla artış olacağını düşünüyoruz. 

DAHA GÜZEL OLACAK
Fatih KORKMAZ: Piyasanın durumu ve ramazanın vermiş olduğu durgunluk mevcut. Tabi dolar da sürekli olan değişiklik bizleri etkiliyor. Bu zamana kadar olan etkinliklerin satışlarımıza etkisi olmuştu. Bu yüzden 19 Mayıs’ın 100. yılı için yapılacak olan etkinlikte bir hareketlilik bekliyoruz. Daha güzel olacağında ümit ediyoruz. 

NORMAL KARŞILIYORUZ
Recep ÇAKIR: Eskiye göre satışlarımız düşük. Bunun sebebi de ekonomik sıkıntılar. O yüzden bu durum biz esnafları da etkiliyor. Çok büyük beklentimiz olmadığı için bu durumu normal karşılıyoruz. 19 Mayıs’ın 100. yıl için yapılacak olan etkinlikte esnafımız büyük bir beklenti içinde satışların iki katına çıkacağını düşünüyor. 

EBRU ÖZTÜRK-EKREM ASLAN